3 najbolja izbora rasvete za vašu dnevnu sobu

Kako će vam izgledati dnevna soba ne mora da zavisi samo od nameštaja i boje zidova. Rasveta se pokazala u velikom broju slučajeva kao mnogo bolji indikator promene. U zavisnosti da li ćete staviti podnu rasvetu u određeni ćošak, ili ugradnu rasvetu na plafon, dobićete različitu atmosferu u vašoj dnevnoj sobi.

rasveta

Ukoliko želite da otvorite prostor i načinite ga većim, postoje posebni trikovi. Kakvu dnevnu sobu želite zavisi od arhitekture i dizajna prostora, a najbolji način da ga naglasite ili ne, je korišćenjem rasvete.

Pogledajte 3 najbolje rasvete za dnevnu sobu koje smo izdvojili za vas.

Podna rasveta

Najbolji odabir za, ne samo dnevnu, već za svaku sobu, je upravo podna rasveta. Od drvenog postolja do plastičnog, ove lampe su se pokazale najpraktičnijim. Svaki ćošak u dnevnoj sobi mogu da popune, i uz jednu manju fotelju naprave udobnu atmosferu.

Različite vrste postolja, kao i same glave se sve više prodaju na tržištu. Naša preporuka je veće glave koje imaju produženi savitljivi vrat koji može da pokrije celu sofu u vašoj dnevnoj sobi. Na taj način dobijate veće osvetljenje, a i otvara se prostor. Postolje za ovaj tip je bitno da bude što veće i deblje, kako bi učvrstio položaj rasvete.

Boje za ove rasvete mogu da budu svakakve. Od bele i aluminijumske do drvenih i šarenih glava, ove lampe mogu da uobliče svaki prostor.

Plafonska rasveta

Lusteri su bitna vrsta rasvete, jer svojom veličinom oni mogu mnogo da doprinesu prostoru, isto koliko, ukoliko napravimo grešku u izboru, mogu da odmognu. Njihova pozicija je u većini slučajeva u centru sobe, ili iznad stola za ručavanje, ako su trpezarija i dnevna soba spojene. Ove dve pozicije su i jedine dobre za velike lustere.

Greška može da se napravi ukoliko stavimo ovu rasvetu iznad manjeg stola, koji je u centru dnevne sobe. Na taj način umanjuje se prostor, i ograničava se osvetljenje samo na jedan deo prostorije. Naša preporuka je da plafonska rasveta bude svetlih boja, poput bele, kako bi se dobilo na uvećavanju sobe.

Ponekad nije loša opcija i da rasveta na plafonu bude boje zidova u toj sobi.

Stona rasveta

Stona rasveta se ne preporučuje u dnevnoj sobi uopšte. Ali, ukoliko ste veliki ljubitelj ove vsrte rasvete, postoji i prilagodljivo rešenje. Lampe na stolovima u dnevnoj sobi se izbegavaju upravo zbog plafonske i podne rasvete, koje proizvode dovoljno svetla za jedan prostor.

Ukoliko ste odlučni u nabavljanju stone rasvete za dnevnu sobu, onda treba da obratite pažnju da sto na koji je stavljate bude ili poput noćnog stočića (pored glavne sofe) ili ukoliko imate odvojen deo za čitanje (fotelja i sto). U tom odvojenom delu, stona rasveta bi trebala da bude na uzvišenijem komadu nameštaja, kako bi pružila adekvatno osvetljenje i prijatnu atmosferu.

Što se tiče boja za ove lampe, mogu da budu skoro svih boja s obzirom da su manje i ne osvetljuju veliki prostor. Svakako, naša preporuka je da umesto stone rasvete na tom mestu bude podna rasveta sa produženim vratom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *