5 interesantnih činjenica o dukatima

dukati

Funkcija koju su dukati nekada imali ne može da se poredi sa njihovom današnjom funkcijom. Ipak, interesantno je to da su oni i dan danas veoma popularni, s tim što danas predstavljaju nešto sasvim drugo.

Dukati su jako rano počeli da se koriste i nekada su zaista bili od velikog značaja i važnosti, dok danas dukati uglavnom imaju simboličnu ulogu.

Dukati su nastali u srednjem veku

Dukati su nastali u srednjem veku i tada su pre svega bili novac, tačnije sredstvo plaćanja. Dukati potiču iz Venecije, ali su se vremenom proširili i na čitavu Evropu. Dukat je popularizovan onog trenutka kada je tadašnji mletački dužd Giovani Dandolo 1284. godine naredio da se iskuje dukat, ali je prvenstvo trebalo da bude njegov vlastiti dukat. Na jednoj strani dukata je bio sveti Marko i dužd Dandolo koji kleči ispred njega, na drugoj strani se nalzio lik Isusa Hrista.

Koristili su se kao sredstvo plaćanja

Prvi malo poznatiji dukati, koji su upravo i korišćeni kao sredstvo plaćanja su počeli da se kuju u Austijskom carstvu, a kasnije u Austrougarskoj. Dukat je kao univerzalno sredstvo plaćanja imao mnoge prednosti. Naime, lako se kovao i bio je mali, a pre svega njegova vrednost je bila stabilna. Tada su postojala dve vrste dukata, jedan koji je težio oko 3,5 grama, a drugi je težio skoro 14 grama. Naravno najpoznatiji dukati koji su se tada koristii bili su dukati Franca Jozefa, koji je bio car Austrije i kralj Ugarske, Bohemije, Dalmacije, Hrvatske i Slavonije i bio je stric čuvenog Franca Ferdinanda. Interesantan je podatak da tokom njegove vladavine proizvedeno preko 60 miliona dukata. Većina dukata je iskovana 1915. godine, na čijoj je jednoj strani bio njegov lik, a sa druge strane se nalazio grb Austrougarske.

I u Srbiji su se kovali dukati – zlatnici

Nekad su i u Srbiji kovani dukati, a najpoznatiji su dukati kralja Milana i kneza Lazara. Naime, nakon svih ratova sa Turskom, knez Milan Obrenović je odlučio da se kuje novac, tačnije zlatni novac od tadašnjih 10 i 20 dinara. Popularno se nazivao Milandor, a iskovano je ukupno 700.000 komada zlatnika.

I dalje se kuju

Upravo su dukati Franca Jozefa i dalje najpopularniji i interesatno je to što se oni još kuju, a mogu se pronaći i u našoj zemlji. U prošlom veku ovaj dukat je prestavljao simbol očuvanja vrednosti i tada počinje da se poklanja u različitim prilikama, na venčanjima, rođendanima ili da se ostavlja u nasleđe. U jednoj austrijskoj kovanici se i dan danas izrađuje ovaj dukat. U pitanju su milionske količine, a oblik dukata je isti kao i oblik tadašnjeg dukata, čak i godina, s tim što je sada na svim dukatima utisnuta 1915. godina. Kao što smo već napomenuli ovi dukati se mogu pronaći u našoj zemlji, a treba da zante da postoji jednostruki dukat Franc Jozef, koji košta između 120 i 160 evra i četvorostruki Franc Jozef koji može dostići cenu i do 650 evra.

Danas su dukati simboličan, originalan i vredan poklon

Danas je naravno moguće i dozvoljeno iskovati dukat kakav želite i on ne može da se koristi kao sredstvo plaćanja, ali pošto je zlatan ima i te kako visoku vrednost. Međutim, dukati, na kojima može da se iskuje i Beli anđeo ili na primer neka druga istorijska ličnost, kulturni objekat ili bilo šta dugo, nemaju samo materijalnu vrednost, već i simboličnu. Naime, takvi pokloni su retki i obično se poklanjaju u izuzetno specijalnim prilikama. Ukoliko izaberete dobar motiv za dukat, onda će osoba kojoj poklanjate biti prilično počastvovana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *