5 saveta koji će vam pomoći kada birate stepenice za potkrovlje

Posedujete potkrovlje i još uvek vam služi da na njemu odlažete stare stvari koje samo skupljaju prašinu? Vreme je da to promenite, a da ovoj prostoriji podarite pravu namenu ili, kako bi to neko rekao, da joj darujete novi život. Iako su potkrovlja nekada zgodna za odlaganje starog nameštaja, garderobe, dečijih igračaka, knjiga iz prethodnih razreda, njihov potencijal je daleko veći, pa mogu postati perfektne dečije sobe ili prostor za igranje, tako da od igračaka više nigde nema korova, ali mogu biti i odličan radni prostor, posebno za sve one koji se bave frilensingom. Ako vam ništa od toga nije potrebno, a onda prostor za uživanje, odmor i beg od stvarnosti jeste potreban svima. A da biste do njega i došli potrebne su vam stepenice za potkrovlje, zar ne?

U odnosu na klasično stepenište, stepenice za potkrovlje daju mnogo više prostora o svom osmišljavanju, načinu postavljanja, izgleda, pa sve to treba uzeti u obzir i napraviti najbolje rešenje za taj deo enterijera. Zato vam dajemo pet saveta koji će vam pomoći da odaberete stepenice za potkrovlje koje su najbolje za vaš dom, vikendicu ili poslovni prostor.

Kombinacija drveta i gvožđa

Ukoliko razmišljate o materijalima od kojih će stepenište biti napravljeno, a radi se o potkrovlju koje se nalazi u vašem domu ili vikendici, planinskoj kući, predlog je da kombinujete drvo i gvožđe. Gvožđe, najpre, obezbeđuju stabilnost, jačinu i dug vek stepeništa, ali pored toga, kombinacija ova dva materijala daju prelep izgled svakom prostoru, zbog čega će stepenice za potkrovlje izrađene od njih biti i poseban dekorativni element u svemu tome. Kako se gvožđe lako održava, a drvo zahteva brigu u smislu lakiranja s vremena na vreme, ovo će biti stepenice jako dugog životnog veka, što je uvek svima na umu kada nešto uzimaju za svoje domove.

Širi stepenici

Stepenice za potkrovlje umeju često da budu jako nestabilne, uske, strme, zbog čega se dobija utisak da ćete pasti i povrediti se. Nekada je to nemoguće izbeći, jer jednostavno prostor ne dozvoljava drugačiji način njihovog postavljanja, ali onda kada je to moguće, birajte da stepenici budu širi i duži, tako da možete stabilno na njima da koračate, penjete se i spuštate.

Lift sistem za pokretne stepenice

Ukoliko imate stepenice za potkrovlje koje su u vidu pokretnih stepenica, tj. merdevina koje se spuštaju sa plafona, potrudite se da postoji lift sistem koji će vam obezbediti jednostavno i lako podizanje i spuštanje stepenica. 

Prostor za odlaganje

Ukoliko imate prostora da uradite veće i masivnije stepenice za potkrovlje, onda prostor ispod njih, ali i same stepenike, možete da iskoristite za pravljenje odložnog prostora. On se može iskoristiti za odlaganje nekih nepotrebnih stvari, obuće, ali se može sve isplanirati i tako da ispod stepeništa stane čitav garderober, čime se značajno štedi ostatak prostora u kući ili nekoj vikendici.

Za manje prostorije birajte kružne stepenice za potkrovlje

I na kraju, ako nemate mnogo prostora koji vam dozvoljava da postavite bilo koji model, onda su kružne ili spiralne stepenice za potkrovlje odlično rešenje. Osim što ne zauzimaju mnogo mesta, daju lep izgled prostoru, pa uspevate da sklopite lepo i korisno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *