Adaptacija stana manje kvadrature

Adaptacija stana malih dimenzija uglavnom započinje kada na svet stigne novi član porodice, te se dečja soba mora nekako napraviti. Da bi se to postiglo, neretko se moraju rušiti zidovi između određenih prostorija.

adaptacija stana

Ukoliko imate uslove za to, predlažemo Vam da se adaptacija stana svede na ubacivanje trpezarijskog stola u kuhinju, i pravljenje dečje sobe od trpezarije. To se veoma lako danas može postići kupovinom kuhinja koje su multipraktične, i čiji se radni delovi izvlače i šire, te podjednako mogu služiti kako pripremi hrane tako i porodičnom obroku.

Naravno, uvek trebate misliti i na estetiku, tj. na male detalje koji će vašem domu dati crtu jedinstvenosti. Tu se pre svega misli na neku zanimljivu sliku, onda su tu kreativni spoljašnji otirači koji će uticati da prvi utisak svakog ko dolazi kod vas bude pozitivan, i slično. Ali o tome ćemo vise govoriti u nastavku teksta.

Pre svega definišite potrebe

Ukoliko imate navedeni ili sličan probem, koji je karakterističan za stanove manje kvadrature, adaptacija bi svakako trebalo da započne definisanjem Vaših potreba. Šta je ono što želite i za koju tačno prostoriju biste voleli da imate više mesta?

Primera radi, adaptacija stana manje kvadrature može se izvršiti smanjivanjem kupatila nauštrb veće dnevne sobe. Kupatilo može biti zaista funkcionalno i u veoma malom prostoru, a Vi dobijate veću prostoriju za svakodnevni boravak.

Isto važi i kada je adaptacija stana sa terasom u pitanju, jer zatvaranjem terase dobijate ložu pogodnu kako za uživanje leti, tako i za odlaganje kabastih predmeta u ormar ili na veću policu. Bitno je, dakle, najpre definisati šta Vam je najpotrebnije i u skladu sa tim dalje postupati.

Funcionalna iskorišćenost prostora

Čak i veliki prostor mora najpre biti podređen praktičnosti i svakodnevnoj upotrebi, a kamoli manje kvadrature. Zato gledajte da adaptacija stana pre svega bude funkcionalna u meri u kojoj je to najviše moguće. Primera radi, zid između kuhinje i trpezarije možete pretvoriti u šank za kojim ćete jesti i na kome ćete pripremati hranu, dok trpezarija može postati manja dnevna soba.

Tako će adaptacija stana podrazumevati pravljenje dečje i spavaće sobe od prethodne dnevne sobe, te nećete imati sa jedne strane potpuno nefunkcionalan i neiskorišćen prostor u vidu trpezarije nauštrb nedostatka drugih soba. Adaptacija stana primerena je samo onda kada odgovara Vašim potrebama, a ne konvencionalnim namenama, te se nemojte plašiti da napravite krupne promene.

Bitan je i estetski momenat

Svakako da nije sve u praktičnosti već i u stvaranju prijatnog ambijenta za život, te lep izgled ne mora biti u potpunosti podređen funkcionalnosti. Adaptacija stana manje kvadrature može, pored promene veličine i rasporeda prostorija, značiti i ulepšavanje životnog prostora, te birajte vedre boje za zidove i jednobojne elemente većih dimenzija, kako biste ambijent učinili vizuelno većim. Odabirom  Ogledalo nasuprot vrata, na primer, može izdužiti prostoriju, podjednako kao i kraće zavese, venecijaneri na prozorima ili bele keramičke pločice u kupatilu. Isto važi i za krevete koji se razvlače ili ormare sa kliznim vratima.

Neka adaptacija stana manjih dimenzija ne podrazumeva izbor izričito funkcionalnih elemenata, jer nameštaj kome se izvlači sto ili stolice okačene na zidove mogu veoma dobro delovati ukoliko je njihova tekstura ukomponovana sa ostalim bojama enterijera. Vizuelno uvećanje postiže se i ostavljanjem praznijeg prostora na policama, koje neće biti pretprane detaljima i suvenirima. Adaptacija stana može se iskoristiti i za postavljanje novog osvetljenja u vidu malih ugradnih lampi ili manjih lustera, te ćete štedeti prostor za stone ili podne lampe koje bi gutale kvadraturu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *