Aku bušilice – alat bez kojeg se ne može zamisliti posao u kući!

aku busilica

09Rešili ste da kupite novi alat za svoj dom, ali se baš i ne razumete u aku bušilice?

E pa, tu smo da vam pomognemo. Pripremili smo vam kratk vodič o tome šta sve treba da znate prilikom kupovine bušilice. Aku bušilice danas imaju veliku primenu, a shodno poslu za koji se koriste, one mogu da se nađu u rukama profesionalaca, ali i u rukama samoukih majstora. Koriste se za bušenje različitih vrsta materijala, ali i za odvrtanje i zavrtanje šrafova i navoja. Njihova efikasnost ih izdvaja, a pošto su veoma mobilne, one se u radu lako primenjuju. Nema kablova niti napajanja prednost je koja aku bušilice izdvaja  od drugih modela.

Ali, pre same kupovine morate razmisliti o nekoliko važnih pitanja.

Za šta će vam bušilica služiti, koje ćete poslove njome obavljati?

U toku godine, koliko ćete često ovaj alat koristiti?

Koje materijale ćete bušiti?

Koliko novca ste spremni da izdvojite za kupovinu bušilice?

Ova pitanja će vam biti i te kako korisna, a da li se vaša investicija isplati bićeć vam jasno nakon što date odgovore na njih.

Kako odrediti odgovarajuću snagu bušilice?

Snaga bušilice se označava u voltima. Za razliku od aku bušilica, kod električnih bušilica se snaga izražava u vatima. Od posla koji treba da obavite zavisi i alat koji ćete koristiti. Ako vam bušilica treba za manje poslove poput odvrtanja i zavrtanja šrafova, onda kupite bušilicu manje snage. Za bušenje metala i betona biće vam potrebne bušilice koje imaju više volti. Danas se na tržištu mogu pronaći modeli kojima se lako rukuje, a posebnu lakoću u radu mogu im dati i ručke.

Brzina i glava akumulatorske bušilice

Da bi se vijak odvijao i zavijao koristi se manja brzina, dok se velika brzina koristi za bušenje tvrđih materijala poput metala, dok se drvo i plastika mogu bušiti manjom brzinom. Okretanje u levo i desno omogućava se laganim pritiskom na dugme, pa se aku bušilicama lako može upravljati.

Od glave bušilice zavisi koje će se svrdlo koristiti. Ako je prihvat glave veći, onda će moći da se montiraju i veća svrda. Glava je uglavnom  samosteuna, a razllikuje se plastiča i metalna.

Dodatne opcije aku bušilica

Pojedine aku bušilice i odvijači poseduju radno svetlo koje im omogućava da se radni prstor tačno osvetli, a svetlo je uključeno sve dok se bušilica okreće, a po njenom završetku, ono se gasi. Prilikom planiranja posla svetlosna signnalizacija koja ukazuje na kapacitet baterije može dodatno da olakša posao. Pojedini modeli imaju čak i motore bez četkica i to im daje veću snagu, duži životni vek, ali i veću izdržljivost.

Usvakom slučaju, najveću vrednos kod aku bušilice imaju baterije i one uglavnom određuju cenu ovog alata. S obzirom na to da su dodatne baterije jako skupe, najbolje je kupiti aku set alata koji pored bušilice sadrži i dve baterije, ali i punjač i torbu. Treba napomenuti da se baterije renomiranih proizvođača mogu koristiti i za druge aku alate, ne samo za bušilice, pa ako ste izabrali odgovarajuću bušilicu, onda drugi alat možete da kombinujete, a da pritom koristite iste baterije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *