Arthritis (artritis) – kako se leči upala zglobova?

artritis

Bilo da bolujete od reumatoidnog artritisa, osteoartritisa ili spadate u neku drugu grupu, imaćete slične simptome koji moraju biti pravilno tretirani.

Artritis je upala hrskavice zgloba, a uzrok može biti degenerativni ili sistemska bolest koja napada zglobove. Lek još uvek nije pronađen, tj. za lečenje se koristi različita terapija koja ne daje uvek zadovoljavajuće rezultate.

Kakve opcije lečenja arthritisa postoje?

Prirodni načini za lečenje artritisa

Dijetetski dodaci sa kurkumom mogu da pomognu prilikom ublažavanja tegoba arthritisa. Ne samo što donosi olakšanje, kurkumin ima i antiupalna svojstva pa umiruje postojeće zapaljenje.

Vitamin D3 je važan za lečenje reumatoidnog artritisa koji pomaže ublažavanje efekata autoimunih bolesti pa se preporučuje pojačan unos ovog vitamina.

Đumbir svojim sastojcima blokira dalji razvoj upale, smanjuje bol i ukočenost. Pored njega nana, zeleni čaj, cimet, trešnje, beli luk, crni biber, koprive, maslinovo ulje…su namernice koje na različite načine pomažu ublažavanju bola i potpomažu bolje delovanje osnovne terapije.

Lekovi za arthritis

Da bi se zglobovi očuvali i olakšala pokretljivost na prvom mestu se koriste anti-reumatici koji se kupuju i bez lekarskog recepta. Cilj je da se smanji jutarnja ukočenost i bol u zglobovima, da se vrati sloboda pokreta i veća fizička aktivnosti koja se sa arthritisom značajno smanjuje.

Glukokortikosteroidi takođe služe za brzo olakšanje tegoba, a mogu se davati direktno u oboleo zglob čime s obezbeđuje brže delovanje.

Lekovi koji snižavaju nivo citokina su deo biološke terapije koja ima za cilj da leči uzrok – preteran imunitetski odgovor i snižava njegov napad na zglobove.

Jedan od popularnijih lekova za arthritis je i metrotreksat koji je dao dobre rezultate, a deluje već posle 10 dana pa je olakšanje primetno vrlo brzo. Usporava dalje oštećenje zglobova, a pacijenti su kroz par meseci osetili niži nivo onesposobljenosti nego pre korišćenja ovog leka.

Fizička aktivnost kao deo lečenja

Kada se tegobe olakšaju važno je da se zglobovi umereno opterećuju, a za to je najbolje umereno fizičko vežbanje. Korišćenjem pravilne opreme kao podrška treniranju i čak i najminimalnije aktivnosti poput lagane šetnje, olakšavaju tegobe i usporavaju promene na zglobovima.

Pored jačanja mišića, treniranje dovodi i do smanjenja telesne mase čime se na oba načina smanjuje opterećenje zglobova, njihovo pravilno pozicioniranje i lakše funkcionisanje.

Ugradnja veštačkog zgloba

Kada ni jedna terapija za lečenje arthritisa ne da željene rezultate ostaje jedino opcija – ugradnja veštačkog zgloba. Ovo se najčešće radi kod deformiteta velikih zglobova kuka i kolena.

Hirurškom operacijom se trajno rešava problem sa artritisom, ali je ovo ipak poslednja solucija jer je oporavak nakon operacije komplikovan i teži.

Možda je najbolji savet da se radi na prevenciji arthritisa i svih degenerativnih promena na zglobovima. Pravilni pokreti, održavanje normalne kilaže i redovna fizička aktivnost će ojačati mišiće koji će pomoći hrskavici zgloba da duže funkcioniše bez ikakvih problema.

Ako osetite čestu jutarnju ukočenosti, bolove pri pokretima, oticanje zglobova…vreme je da posetite reumatologa da bi dobili odgovarajuću kombinaciju terapije i praćenje stanja. Tako se bolest drži pod kontrolom, zaustavlja se dalje propadanje zglobova, a sve promene ne opterećuju normalno funkcionisanje tokom dana.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *