Čarolija starog drveta

Kada u kući imate komade starog drvenog nameštaja, ne morate odmah od njih odustati i poslati na deponiju. Uz malo truda i vremena kojeg ćete posvetiti možete dobiti sasvim unikatan i moderan komad nameštaja.

boje za drvo

Renoviranje starog drvenog nameštaja može izgleda kao komplikovan i skup posao, ali istina je da sve što vam je potrebno za ovakav poduhvat jesu boje za drvo vrhunskog kvaliteta koje ne moraju koštati puno, kao i dobra četkica kojom ćete bojiti.

Priprema i zaštita

Uz kvalitetne boje za drvo i četkicu, potrebna vam je i šmirgla kojom ćete odstraniti stari sloj boje, čista krpa, koja može biti i stari komad tkanine, i jedno veće platno ili plastična cirada koju treba postaviti na pod kako bi ga zaštitili od piljevine i kapanja boje.

Ako se u blizini nalazi drugi nameštaj koji ne možete pomeriti, poželjno je zaštititi i njega. Kada farbate drvo, ventilacija je veoma bitna, tako se postarajte da prozori budu otvoreni. Uz to, odaberite toplije dane za bojenje drveta jer će se tad boja lakše i brže sušiti. Poželjno je prilikom šmirglanja i bojenja drveta staviti masku na lice i ruke zaštititi rukavicama.

Šmirglanje i bojenje

Prva stvar koju treba uraditi pre bilo kakvog rada na drvenom komadu nameštaja je da obezbedite one delove koje ne želite da farbate, kao što su metalne drške, na primer. Ovo možete uraditi pomoću lepljive trake. Stari drveni nameštaj čija je boja već ispucala lako se šmirgla, a pored grube šmirgle za uklanjanje sloja stare boje možete potražiti i finu šmirglu za poliranje.

Kod šmirglanja prvog sloja važno je da se sve površine ošmirglaju podjednako, naročito obratite pažnju na neravnine i udubljenja, ako postoje. Neka manja možete korigovati samo šmirglanjem. Kada završite sa šmirglanjem, postarajte se da se sva piljevina dobro ukloni sa drvene površine. Pređite preko svakog šmirglanog dela čistom krpom.

Ako ne želite da se šare drveta provide nanesite osnovnu boju. Ona će, takođe sprečiti da konačna boja koju želite na svom nameštaju izbledi i bude ispunjena mehurićima vazduha. U slučaju da želite prirodan izgled svog drvenog komada nameštaja i da šare budu vidljive, preskočite nanošenje osnovne boje, ali postoji rizik da će se boja ljuštiti.

U ovom slučaju nanesite drugi sloj boje za drvo kada se prvi osuši za šta je potrebno oko 24 časa. Ako želite dodatnu zaštititu posle cele procedure možete naneti lak za drvo. Danas postoje boje za drvo koje ujedno sadrže i lak, pa dodatno lakiranje nije potrebno.

Dizajn i boje za drvo

Kao što smo već pomenuli, drveni nameštaj može se ofarbati tako da se zadrži prirodan izgled drveta sa šarama, ali i tako da boja bude sjajna i ujednačena, bez vidljivih šara. Danas su popularni komadi starinskog drvenog nameštaja, kao što su komode ili kredenci u nekoj od efektnih boja, na primer, jarko crevnoj ili kraljevski plavoj.

Možete se zabaviti osmišljavanjem dizajna za vaš komad nameštaja gde neke delove poput fijoka možete ofarbati u neku jarku boju, a ostatak u pastelnu nijansu te boje ili belu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *