ČEMU SLUŽE TOPLOTNE PUMPE

toshiba estia

Grejanje u većini slučajeva nije jeftino, bez obzira da li živite u maloj garsonjeri, velikom stanu ili kući na tri sprata. Svake godine, cena električne energije raste pa se samim tim u svakom domaćinstvu povećavaju računi za struju. Pojedinci finansije olakšavaju uštedom električne enrgije, ali se tokom hladnih zimskih dana ne opuštaju u toplini svoga doma.

Ista je priča i sa kancelarijama, gde poslodavci kako bi uštedeli koji dinar, ne uključuju grejanje u onoj meri koja je potrebna kako bi radnici efetivno koristili svoje vreme na poslu, već su prinuđeni da traže načine kako da se ugreju. Naravno da se veći objekti teže zagrevaju, i da samim tim “troše” više novca. Stoga je opravdano razmišljati o najboljem I najisplativijem načinu zagrevanja prostora u kojima provodimo vreme.

Najpoznatiji načini grejanja jesu grejanje na drva, centralno grejanje i grejanje na struju ili gas. Danas postoji jedna novi način, koji se u našim krajevima još uvek nije razvio u toj meri kao prethodno nabrojani načini. U pitanju je grejanje preko sistema toplotne pumpe.

Početak upotrebe

Upotreba toplotnih pumpi počela je oko 1930-ih, u SAD-u,  a zatim i drugim zemljama na zapadu. U Srbiji, kao i svi noviteti, toplotne pumpe kasnije počinju sa upotrebom. Iako ne toliko poznati način grejanja, sistem toplotne pumpe sve je učestaliji u domaćinstvima, s obzirom na prednosti koje nudi, kada su u pitanju finansijski aspekti ali i upotpunjena grejna sezona.

Šta je toplotna pumpa

Toplotna pumpa je uređaj koji služi za grejanja i hlađenje prostora u kojima boravimo, bilo da su to kuće, stanovi, sobe ili kancelarije. Toplotna pumpa je u stvari sistem kojim se energija iz bilo kog oblika pretvara u toplotnu. Na primer, razmenjivač toplote iz pomenute pumpe pretvara vodu iz zemlje u toplotu pretvarajući je u freon koji isparava. Više od 70 % energije potrebne za grejanje prostorije koju želimo, dobije se iz podzemne vode besplatno. Jedna od najčešće korišćenih vrsta tolotnih pumpi su pumpe vazduh-voda, a Toshiba Estija je sigurno za preporuku.toplotne pumpe

Kako radi toplotna pumpa

Ceo sistem toplotne pumpe odnosi se ne samo na uređaj, već na prirodne pojave prelaženje iz jednog agregatnog stanja u drugo, odnosno isparavanja i kondenzacije. To su dve pojave koje se neprekidno dešavaju u uređajima toplotne pumpe.

Koeficijent grejanja

Smanjenjem temperature povećava se koeficijent grejanja, odnosno se povećava ušteda električne energije. Zbog toga je preporučljiva kombinacija toplotne pumpe i podnog grejanja, jer se smatra da daje najbolje rezultate kada je u pitanju ušteda električne energije, kako podno grejanje traži nisku tempertarutu vode, odnosno zahteva manju temperaturu od radijatorskog grejanja. Ukoliko je sistem potrebno instalirati na radijatorsko grejanje, neophodno je promeniti broj radijatora u prostorijama kako bi se omogućilo nesmetano grejanje prostorija i pri niskim temperaturama.

Toplotne pumpe pored toga što su pogodne za grejanje i hlađenje prostorija, mogu dobro poslužiti i za grejanje vode u bazenima. Ukoliko su u pitanju zatvoreni bazeni, toplotne pumpe mogu poslužiti i za sušenjhe vazduha prostora u kome se bazen nalazi.

Pored navedenog, toplotne pumpe koriste se i za zagrevanje sanitarne vode. Prema nekim novim uputstvima za korišćenje sistema toplotne pumpe, najbolja kombinacija je sa solarnim kolektorima, što predstavlja najefikasnije rešenje na tržištu kada je u pitanju zagrevanje sanitarne vode. Radi po principu prenošenja toplotne energije sa solarnog korektora do pumpe, odnosno bojlera, pa samim tim smanjuje rizike od pregrevanja i zamrzavanja, što za posledicu ima dugotrajnost uređaja. Solarna energija se prenosi 24 sata tokom cele godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *