Da li veš treba sušiti napolju? 

veš-na-žici-sušenje

Ne postoji ništa lepše od mirisa čistog, sveže opranog i osušenog veša. Sušenje odeće napolju je postalo simbol svežeg veša i načina zaštite životne sredine. To možete videti na svakoj TV reklami za različite tipove deterdženata. Dok srećni par na žici za sušenje postavlja bele čaršave i košulje njihova deca se igraju u dvorištu, a lagani povetarac po sunčanom danu suši njihovu omiljenu odeću. Svakako, to jeste lepo, međutim, često i ne tako praktično.

Realnost je malo drugačija od reklame. Razvući kanap i sušiti veš na njemu može biti lepa ideja, ali ne zaboravite da se vreme brzo može promeniti, da jaki sunčevi zraci mogu „ispiti“ boju iz vaših tek kupljenih farmerki po poslednjoj modi, da se u veš mogu uvući insekti ili se može osećati miris dima od automobilskih izduvnih gasova.  Evo nekoliko razloga zašto sušenje odeće napolju nije baš uvek tako dobra ideja. 

#1 Neprijatan miris i alergeni

Nisu svi ljudi te sreće da oko sebe imaju livadu prepunu mirisnог poljskog cveća. Ako se vaša sušilica za veš nalazi u blizini prometnih saobraćajnica, proizvodnih pogona ili neke farme, sigurno je da će i vaša tek oprana odeća poprimiti neprijatne mirise koje šire automobili i fabrike. 

Imajte na umu da sa odećom koju unesete u kuću nakon što se napolju osuši, možete uneti i polen i druge alergene koji mogu imati štetan uticaj na zdravlje. Ovi alergeni posebno loše mogu uticati na one ljude koji imaju respiratorne probleme, astmu, slab imunološki sistem  ili su preosetljivi na polen.

Namenski dizajnirane mašine za sušenje veša, ne samo da će sačuvati boju vaše garderobe, već nećete morati da razmišljate o tome da li će napolju početi da pada kiša ili ćete sa suvim vešom koji ste upravo uneli u kuću uneti možda i neke insekte. Zato uložite u kupovinu sušilice za veš! Whirpool, Electrolux, Samsung, Candy, Gorenje, Beko ili Bosch mašine za sušenje veša – izbor je zaista veliki, a pritom vaša garderoba neće tako brzo izbledeti i poprimiti neželjene mirise iz okruženja.

#2 Vaša odeća će izbledeti brže nego što mislite

Jedna od dobrih stvari kada je u pitanju sušenje veša na žici je to što će vaša odeća za nijansu duže trajati, odnosno neće biti potrebno da se okreće u bubnju mašine za sušenje veša, već će se sušiti prirodnim putem na toplom vazduhu. Takođe, ultraljubičasti sunčevi zraci su odličan način da dodatno izbelite vaš beli veš ili belu odeću, koja može nakon dugotrajnog izlaganja sunčevim zracima izgledati snežno belo, baš kao i kada ste je kupili.

Međutim, sa odećom u boji je sasvim druga priča! Sunčeva svetlost je zapravo jedan od najvećih neprijatelja odeće u boji. Direktno izlaganje obojenih odevnih komada sunčevim zracima može prouzrokovati brzo beljenje, pa će vaša odeća neravnomerno bledeti i izgledati pohabanije nego što to zaista jeste.

I ne samo to, izbegavajte sušenje i vešanje teških vunenih odevnih predmeta na žici. Vodom natopljena vuna je prilično teška i vaš džemper će se istegnuti i izgubiti svoj oblik.

#3 Nedovoljno prostora u stanu

Iako postoji mnogo različito dizajniranih sušilica prilagođenih različitim vrstama kuća i stanova, ipak ćete morati u svom dvorištu odvojiti određeni deo prostora kako biste je postavili. Još gora situacija je ako živite u stanu. Onda ćete od terase, koja je u najvećem broju slučajeva ionako mala, oduzeti jedan dobar deo. 

Ako sušilicu za veš postavljate u dvorištu, želećete da izbegnete mesta koja su ispod krošnji drveća ili ona koja su većim delom dana u senci. Biće vam potreban dodatni prostor oko sušilice kako biste mogli neometano da se krećete dok stavljate veš koji ste upravo oprali ili skupljate onaj koji se osušio. 

odeća-na-žici-sušenje
Foto: Pixabay.com

Takođe, ukoliko sušilicu postavljate u dvorištu, razmislite o onoj koja će vam najviše odgovarati. Postoje sušilice koje su dizajnirane tako da se mogu skupljati i koje će biti možda dobro rešenje ako se vaša deca često igraju u dvorištu. Ali ako u svom dvorištu a pogotovo na terasi nemate dovoljno mesta za postavljanje žice, možda je vreme da ipak počnete da razmišljate o kupovini mašine za sušenje veša. 

#4 Insekti i ptice mogu predstavljati veliki problem

Dugoročno gledano, možda ipak nećete uštedeti na energiji, ako budete morali da iznova perete veš ako ga za vreme sušenja isprljaju razni insekti ili ptice. Ptičji izmet i druge mrlje koje se mogu naći na odeći zahtevaju ponovno pranje, a neke od njih je gotovo nemoguće ukloniti. 

Zato razmislite da vašu odeću sušite u mašini koja je za to namenski dizajnirana. Ne samo da ćete imati suv veš, već neki modeli ovih uređaja imaju programe koji veoma malo gužvaju veš, tako da nakon pranja nećete morati da peglade svako parče garderobe. 

#5 Loši vremenski uslovi

Sunčano vreme je idealno za brzo sušenje veša na žici. Međutim, ako je sunčano i suvo tokom dužeg vremenskog proizvoda, lako će se podizati koja će isprljati vašu tek opranu odeću. Još gori scenario je jak i neočekivan letnji pljusak koji će natopiti vaš veš sa česticama prašine i peska, posebno u letnjim mesecima. Tako da ćete nakon ovoga morati ponovo da perete svu odeću. 

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih je bolje sušiti odeću u mašini za sušenje veša nego u napolju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *