Dizajniranje enterijera – kada je pravo vreme angažovati profesionalca

Svi mi uživamo u predivnim slikama uređenog doma na kojima je dobro osmišljen i iskorišćen svaki prostor, dobro iskombinovan sa bojom i dezenom nameštaja, izborom odgovarajuće rasvete.

Ceo ovaj sklad možete da dobijete ukoliko angažujete određenog stručnjaka-dizajnera enterijera, arhitektu ili odgovarajućeg inženjera za enterijer. Pretežno ljudi koji nemaju ukusa ili prosto žele da osveže svoj prostor nekim novim idejama angažuju profesionalce za uređenje i dizajniranje enterijera i uz njihovu pomoć i savete dobiju dom koji izgleda kao sa naslovne strane nekog poznatog časopisa. Posebno kod uređenja i dizajniranja poslovnog prostora, njihovi saveti i predlozi mogu biti veoma korisni. Od preuređenja prostorija i prilagođavanje potrebama zaposlenih i poslodavca, do izbora i projektovanja kancelarijskog nameštaja po meri i ostavljanje dovoljnog prostora za cirkulisanje unutra firme, do izbora odgovarajuće rasvete i ukrašavanja kancelarije prikladnim detaljima.

Kako oni rade?

Svi misle da mogu da se bave dizajniranjem enterijera, da je dovoljno da poznaju boje i usklade nameštaj sa bojom zidova. Angažovanjem profesionalaca možete u potpunosti izmeniti izgled vašeg doma, promeniti dimenziju vašeg prostora, uneti više svetlosti, uskladiti izbor boja, materijala, teksture sa vašim željama i potrebama. Jednom rečju vaše želje prilagođavate vašem stilu i ukusu života. Samo projektovanje enterijera i izvođenje radove se odvija po sistemu “ ključ u ruke” i sprovodi u nekoliko faza.

Prva faza: analiza objekta, pravljenje nacrta i usklađivanje sa željama klijenta

Projektant prvo obavlja sve potrebne analize terena, vrši procenu postojećeg stanja i formira projektni plan na osnovu vaših želja i potreba. Nakon toga pristupa se izradi crteža i odgovarajućih planova izrade i projektovanja životnog prostora.

Druga faza: predlaganje adekvatnog predloga za projektovanje enterijera

U ovoj fazi projektant predstavlja prezentaciju projekta klijentu i započinje proces projektovanja enterijera. Naravno, ukoliko neke projekte ideje nije moguće sprovesti predlažu se neka  idejna rešenja koja će opet biti u skladu sa idejama i željama samog klijenta.

Treća faza: detaljnije razrađivanje idejnog plana

U ovoj fazi projektant detaljnije i preciznije razrađuje plan projektovanja enterijera. To se prevashodno odnosi na prikazivanje kompletnog crteža kako bi izgledao prostor koji bi projektovao, izbor boja zidova, izbor materijala koji bi koristio za izradu nameštaja po meri, izbor rasvete. Mnogi projektanti za ovakav prikaz koriste 3d prezentacije jer na taj način realističnije prikazuju izgled prostora pa klijent može da dobije tačni prikaz slike kako će sve to finalno da izgleda.

Četvrta faza: spovođenje radova u delo

U ovoj poslednjoj fazi ceo plan projektovanja sprovodi se u delo. Naravno vodite računa da firma koju ste angažovali za projektovanje enterijera poštuje date rokove za izradu i sprovođenje svih radova koji se odnose na adaptaciju vašeg prostora. Trajanje ove faze zavisi pre svega od toga koliko su velike izmene koje radite, da li su one više estetskog tipa ili se radi kompletno renoviranje, sa zamenom svih instalacija, pvc stolarija, kuptatila…

Kako se kreću cene projektovanja enterijera?

Kada je u pitanju formiranje krajnje cene za projektovanje enterijera zavisi kako od samih želja tako i od mogućnosti projektanta da ih spovede u delo. Verujte da na tržištu je veoma teško pronaći kvalitetnu i pouzdanu firmu za projektovanje koja će na najbolji način uspeti da dizajnira, projektuje i realizuje vašu viziju uređenja prostora. Naravno, ovakvo projektovanje enterijera ima cenu ali s obzirom na ostvareni učinak vredi svaku paru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *