Dragoceni predmeti u kući: koliko možete da zaradite prodajom?

nakit1

Nekada i nismo svesni koliko dragocenih materijalnih stvari imamo u našem domu. Obično su te neke vrlo dragocene stvari skrajnute na dnu nekih polica i samo smo svesni da ih imamo, ali ih gotovo nikada i ne koristimo. Ovde se pre svega misli na predmete od dragocenih metala, stare vredne stvari i slično.

Nakit koji dobijamo za rođendane, svečane prilike i ostalo, u većini slučajeva ne nosimo svakondnevno, pa nam tako stoji u nekoj kutijici duže vreme. Kada raspremate kuću ili stan, trebalo bi posebnu pažnju obratiti na ove stvari. U suštini prodajom ovako nekih dragocenosti možete lepo da zaradite.

Prodajom zlatnih predmeta najviše zarađujete

Sasvim logično i sasvim jasno da za zlato možete da dobijete najbolju cenu. Otkup zlata se vrši gotovo u svakoj zlatari, sada samo zavisi koju cenu ćete vi dobiti. Naime, u zlatarama ćete verovatno dobiti manju cenu za otkup zlata, a u specijalizovanim radnjama za otkup zlata možete da dobijete i malo višu cenu. U prinicpu to nije preterana razlika, jer se cena određuje u odnosu na berzu. Dobro je da znate da zlato na berzi nikada ne varira preterano, tako da u kojem god trenutku da se odlučite možete da dobijete dobar iznos. Sve one radnje koje rade otkup zlata prihvataju sve predmete od zlata, bilo da je to nakit, lomljeno zlato, zlatni zubi, zlatni ukrasi i slično. Naravno oni će proceniti koje je zlato u pitanju, tačnije koliko karata ima, a na osnovu toga će se i odrediti cena. Na primer za osmokaratno zlato dobićete cenu od oko 1200 dinara po gramu, za zlato od 14 karata oko 2400 dinara, za zlato od 18 karata 2800 dinara po gramu, dok ćete za zlato od 24 karata moći da dobijete oko 4000 po gramu. Tako da, otkupom zlata možete lepo da zaradite, a da praktično ništa ne izgubite, ukoliko prodajte stvari od zlata koje u suštini ne koristite. O samom otkupu zlata možete se nešto više informisati na sledećem linku.

Za srebro je cena znatno niža

Kada se poredi otkup zlata i otkup srebra cena se značajno razlikuje. Od prodaje srebra nećete moći mnogo da zaradite, sem ako nemate baš velike količine srebra u domu, odnosno velike količine koje želite da prodate. Naime za jedan gram srebra cena se kreće od 0,31 evro do 0,33 evra, što je priznaćete jako malo. Tako da je uvek bolje da u kući tragate za zlatnim predmetima, ukoliko znate da ih imate, nego za srebrnim. Ono što može eventualno biti dobro kada radite otkup srebra, jeste to da pokušate da zamenite srebro koje imate sa nekim drugim komadom, ako vam se u radnji ukaže ta mogućnost. Odnosno za više komada srebrnog nakita, koji imate i koji vam se ne dopada, da uzmete jedan komad koji vam odgovara.

Otkup dragog kamenja

Kada je u pitanju otkup dragog kamenja, situacija nije baš tako jednostavna kao što je to slučaj sa otkupom zlata ili srebra. Ovde postoji mnogo faktora koji utiču na cenu. Prvo, koje je drago kamenje u pitanju, zatim, koje je boje, kolika je težina, prozirnost, kakav je rez, da li je bezbojan i slično. Ako imate drago kamenje u vašem domu, u nekim slučajevima ono može da vredi bogatstvo. Na primer retki crveni rubini dostižu cenu i do 50000 dolara samo za jedan karat. Tako da dobro proverite da li imate nešto od dragog kamenja u kući i možda i niste svesni koliko zapravo vredi neki komad nakita.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *