Efikasno čišćenje tepiha

tepih servis

Ne postoji univerzalna narodna metoda za pranje svih vrsta mrlja koje se povremeno nađu na tepihu u domaćinstvu. Postoji različito čišćenje tepiha za svaku sortu, tako da nema traga prljavštine, samo je potrebno pronaći efikasno rešenje za baš taj koji imate kod vaše kuće.

Evo nekoliko metoda za čišćenje tepiha raznih varijanti:

Metode čišćenja narodnih ćilima

Često se dogodi da bi se što pre uklonila mrlja sa tepiha ni profesionalni proizvodi za čišćenje nisu dovoljni. U ovom slučaju, pitanje je kako očistiti tepih kod kuće improvizovanim sredstvima. Pored toga, oni nisu toliko traumatični za vlakna i nose se sa zadatkom da uklone svežu mrlju ili manju kontaminaciju gotovo kao i šamponi ili puderi.

Uklanjanje mrlja sa tepiha

Mrlje od krvi u potpunosti se uklanjaju sapunom i sirćetom. Da biste to učinili, prvo koristite sapunski rastvor sa sadržajem alkalije od najmanje 15% (što je preduslov), koji se očisti, a zatim obrišite 10% sirćetom i vodom.

Mrlje od pića (kafa, čaj) isperu se rastvorom etil-alkohola i sirćeta u odnosu 6: 4.

Mrlje od mastila i vina uklanjaju se koncentrovanom sirćetnom kiselinom (najmanje 50%), ali upotrebom ovog alata morate preduzeti mere predostrožnosti i rukovanje nečistoćom obraditi sunđerom. A onda se setite da to mesto očistite vodom.

Mrlje različitog prirodnog porekla (marmelada, sok, jagode) čiste se limunskom kiselinom u prahu. Kontaminaciju prvo treba navlažiti, potom posuti limunskim rastvorom i isprati nakon 5 do 10 minuta.

Mrlje od masti potpuno se uklanjaju finom soli, koja mora što pre da se izlije na kontaminiranu površinu. Ako je prošlo neko vreme i mast se apsorbovala, možete koristiti konvencionalne deterdžente za pranje sudova.

Mrlje od uljne boje, posebno duboke, pomoći će da se smanji odnos vode i amonijaka 1: 1.

Žvakaća guma je odlična za komad leda umotan u krpu. 

Parafinske sveće koje bi mogle da ostanu nakon romantične večeri lako će nestati pod uticajem vrućeg gvožđa. Ali između đona uređaja i fleksibilne površine, morate da položite sloj u obliku novina ili drugog papira.

Čišćenje tepiha upotrebom sode bikarbone

Posebnu pažnju treba posvetiti čišćenju tepiha sodom. Ovaj dobro poznati domaći prehrambeni proizvod zaista može učiniti čuda na polju tvrdoglavih fleka, vraćajući tepihu originalni izgled.

U zavisnosti od vrste i stepena kontaminacije, soda se koristi u prahu i u vodenom rastvoru. 

Soda u prahu se posipa ili po celoj površini ili se nanosi samo na željenu površinu, a zatim se usisava. Otprilike sat i po kasnije možete tačno videti kako soda postaje tamnija, što znači da se nečistoća upija. Izuzetni efekat rada sode biće vidljiv već u tom procesu.

Vlažno čišćenje započinje usisavanjem. Zatim morate pripremiti vodeni rastvor sode i sipati je u bocu sa raspršivačem. Nakon toga pospite po celoj površini koja se pere. Ostavite u ovom obliku pola sata, a zatim ponovo usisajte. Nakon čišćenja, kuća će se napuniti svežinom, a tepih će zasjati svežim bojama.

Tepih servis za sve vrste tepiha

Postoji mnogo načina čišćenja tepiha kod kuće, kao i sredstava kojom se oživljavaju. Vrlo je lako odabrati onaj koji je i finansijski i rezultatski prihvatljiv i zadovoljavajući. Međutim, postoje situacije kada je fleke nemoguće očistiti. U takvim situacijama možete se pozvati i proveriti cene tepih servisa. U tepih servisu rade profesionalne osobe, koje se bave čišćenjem tepiha i uklanjanja mrlja na raličite načine, koji u domaćinstvima i nisu tako dostupni. Stoga, ukoliko vaš omiljeni tepih kvari jedna fleka, dovoljno je samo pozvati profesionalce iz tepih servisa i vratiti mu potpuni sjaj, bez previše muke i truda.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *