Egipat – tako daleko, a tako blizu

egipat letovanje

Znate li koliko je vremenski potrebno da otputujete u Egipat za letovanje iz snova? Od Beograda se avionom putuje tri sata do ove veoma atraktivne turističke destinacije. Zemlja najduže reke na svetu, zemlja piramida i sfingi, faraona i neverovatnih prirodnih lepota srdačno prima sve turiste. A dolaze turisti iz svih krajeva sveta! Ako odlučite da izaberete Egipat, letovanje na koje ste dugo čekali biće na samo let od vas. Dovoljno je da izaberete datum i da spakujete kofere. Toplo vreme, predivno more, plaže, morski svet o kojem ste mašta čekaće na vas. Zato nemojte mnogo da se dvoumite, jer je uvek pravo vreme da se otputuje u zemlju neverovatnih prirodnih lepota.

Rešili ste da bude Egipat letovanje koje se pamti, onda znajte da je vreme da zaboravite na evropski način života, makar na 10 dana. Nema jurnjave, ludila, jer Egipćani nigde ne žure. U glavnom gradu Egipta živi preko 17 miliona ljudi, pa nemojte da se čudite ako vidite devojke obučene kao Evropljanke, moderno i ekskluzivno, ali ima i onih obučenim u tradicionalnu egipatsku garderobu. Ukoliko ste se zaputili u kupovinu, nemojte nikako da prhvatate prvobitnu cenu. Cenkanje je opštepoznato pravilo, pri čemu možete garderobu kupiti i za duplo jeftiniju cenu. Trgovci ne odustaju, pa se nemojte zaprepastiti ako budu išli za vama samo da vas ubede da kupite nešto. Takođe, na svakom koraku pratiće vas tipična egipatska muzika, tako da osim upornih trgovaca moći ete da uživate uz tradicionalne egipatske zvukove.

Ono što čini Egipat letovanje iz snova svakako je spoj modernog i tradicionalnog, jer na jednoj strani imate dduh prošlosti i kulture, a na drugoj moderan stil života. Zemlja pustinje, korala i raznovrsnog morskog sveta kolevka je faraona, a svako ko se bar jednom okupa u Crvenom moru sigurno će se ponovo vratiti u ovu neverovatnu i prirodnim lepotama bogatu turističku destinaciju.

Destinacije za letnji odmor su mnogobrojne. Ako se već odlučite da vam Egipat bude destinacija za letovanje , onda znajte da bi trebalo videti dolinu Nila. Predeli bogati bambusima, palmama i drugim biljkama u dolini najveće reke kolevka su za 2/3 stanovništva Egipta.

A gde su piramide?

Glavno obeležje Gize, pa i samog Egipta jesu upravo piramide. Upravo u Gizi turisti iz svih krajeva sveta žive svoj mit. Kolevka faraona danas je najpopularnije turističko mesto, a priča o Kufuovoj, Keopsovoj i Kefrenovoj piramidi i danas ostavlja bez daha sve putnike namernike koji se ovde nađu. Prema legendi, veruje se da je Keopsova piramida nastala kao čudo koje je Keopsov sin napravio ocu u čast, pri čemu je ova piramida predstavljala simbol večitog života.

Međutim, nije Giza poznata samo po piramidama. Ovde je sačuvan i zagrobni kompleks gde su faraoni balsamovani i pripremani za odlazak na onaj svet. A ispred piramida, nalazi se čuvar, odnosno Sfinga. Glava Sfinge zapravo jeste glava faraona Kefrena, dok je telo u obiku lava isklesano je u steni i predstalja strađnog čuvara piramida. I dan danas jeste misterija kako su uspeli Egipćani da sagrade piramide, ali jedno je sigurno, ovi hramovi iz doba egipatskih vladara i te kako su privačni za turiste iz svih krajeva sveta.

Zato smo sigurni da je upravo Egipat san o kojem se često mašta, a koji se retko ostvari.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *