Faktori koji utiču na cenu stanova

appartment-building-835817_640

Veliki je broj faktora koji mogu uticati na krajnju cenu stana po metru kvadratnom. Postoje čak i neke stvari na koje se ne bi pomislilo, a koje mogu da promene konačnu cenu u nekim većim ili manjim borjkama.

Svakako, najveća odrednica same cene jeste grad, pa tako prodaja stanova Beograd čini jednim od najskupljih, odnosno najskupljim gradom u našoj državi kada je prodaja stanova u pitanju.

Ne samo u glavnom gradu, već i kada je u pitanju prodaja stanova Novi Sad takođe ne zaostaje ništa mnogo za prestonicom, pa su takođe cene visoke, što je i logično, jer se radi o drugom po veličini gradu, sa većim brojem stanovništva, a to je i kulturni centar Srbije, što opet dodatno utiče na formiranje cene. Prodaja stanova Novi Sad čini nešto skupljim, ali to je očekivano, dok postoje i neki gradovi koji neočekivano beleže konstantni trend porasta u ceni, kao što su Zrenjanin, Novi Pazar i drugi. A šta to još utiče na njihovu cenu?

 

Lokacija stana

Nebitno u kojem se gradu nalazi, cena nje veća što je lokacija bolja. Svaki grad se deli na nekoliko zona, pa tako postoji ekstra zona koja podrazumeva najuži centar grada, prvu zonu obuhvata centar grada i njegova uža okolina, a za njom idu druga, treća zona i može ih svakako imati više. Prodaja stanova je skuplja što je zona bliža gradu, pa su tako stanovi u ekstra i prvoj zoni očekivano najskuplji. Jedino šta odudara od same zone jesu luksuzna naselja, što u najvećoj meri pokazuje Beograd, gde se lux naselja nalaze i van grada, ali njihova cena po kvadratu konstantno raste. Kada je u pitanju lokacija stana, ono što u tom smislu može dodatno uticati na formiranje konačne cene jeste i to na kojem se spratu stan nalazi, na kojoj je strani, da li je sunčana ili ne, ali postoje i primeri gde se stanovi na prizemljima i prvim spratovima prodaju po velikim cenama jer poseduju mogućnost pretvaranja u poslovne prostore.

 

Stanje stana

Ne samo stanje stana, već i stanje celokupnog objekta, stambene jedinice, može učiniti da prodaja stanova u tom pogledu ide ka trendu smanjenja ili uvećanja cene. U zgradama starije gradnje stanovi su uobičajeno niže cene, jer je potrebno dodatnih ulaganja, dok novogradnja iziskuje nešto veća ulaganja u smislu kupovine. Danas su svakako stanovi u novim stambenim jedinicima i traženiji zbog zakona o povraćaju PDV-a, koji se u starim zgradama ne može iskoristiti, a svakako je tu i činjenica da su to stanovi koji ne zahtevaju bilo kakvo dodatno ulaganje budući da su sasvim novi.

 

Ponuda i potražnja

Faktor koji u određenom gradu u najvećoj meri čini da cena stana po metru kvadratnom bude veća ili manja jeste odnos ponude i potražnje u njemu. Ukoliko je ponuda nedovoljna, u smislu brojnosti stambenih jedinica sa slobodnim stanovima za prodaju, a potražnja veća od nje, onda se dešava da cene naglo beleže porast. Samim tim je logično da u mestima gde prodaja stanova ide slabije zbog male potražnje, onda se beleži i pad cena shodno padu kupovne zainteresovanosti ili kupovne moći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *