Gastroskopija – otklonite sumnje na tegobe gornjeg digestivnog trakta

Koje su to tegobe gornjeg digestivnog trakta koje treba da nas zabrinu? Najalarmantnija tegoba je krvarenje iz gornjeg digestivnog trakta koje se manifestuje u vidu crne stolice, povraćanja krvi i zamora.

Kad je reč o crnoj stolici, važno je znati da cvekla, bobičasto voće, hrana obojena veštačkim bojama, ali i hrana bogata gvožđem može da izazove ovakvu stolicu. Medjutim, ukoliko se uz ovakvu stolicu javi i gubitak u telesnoj masi, intenzivno povraćanje nakon uzimanja čvrste hrane, otežano gutanje, onda treba obratiti pažnju. Samopregled trbuha je jedan od prvih koraka, može pod pritiskom na mesto da pokaže neku izraslinu ili prouzrokuje bol. Ako uz ove simptome postoji i genetski faktor koji upućuje na onkološke bolesti, onda je obavezna poseta gastroenterologu, čak i kada je reč o mladjim osobama, starosno doba ne isključuje moguće tegobe. Velika je verovatnoća povezanosti ovih tegoba sa nekim od ozbiljih bolesti gornjeg digestivnog trakta, zbog toga je neophodna brza reakcija i pacijenta i lekara. Lekar gastroenterolog će odraditi fizikalni pregled abdomena i gastroskopiju, snimanje jednjaka, želudca i dvanaestopalačnog creva endoskopom.

Šta je gastroskopija?

Gastroskopija je neinvanzivna dijagnostička metoda pregleda gornjih organa sistema za varenje kao što su jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo, a cilj je da se ovim pregledom otkriju uzroci gore navedenih simptoma ili dijagnostikuju stanja i bolesti gornjih organa sistema za varenje. Gastroskopija se još naziva i „pogled u unutrašnjost“ gornjeg digestivnog sistema. Osim što je dijagnostička, gastroskopija je i terapijska metoda, u toku pregleda mogu se odraditi i manji terapijski zahvati kao što je uklanjanja polipa, na primer. 

Gastroskopija – procedura

Gastroskopija se obavlja kao preventivni pregled, po preporuci lekara ukoliko se jave gore navedeni simptomi ili posle hirurške intervencije gornjeg digestivnog trakta. Gastroskopski pregled obavlja specijalista gastroenterologije koji je prošao posebnu obuku za primenu gastroskopije. Ovaj pregled se obavlja u posebnoj prostoriji za takvu vrstu pregleda, negde i u intenzivnoj nezi, obično se radi u lokalnoj anesteziji ili intravenskoj analgosedaciji, u nekim slučajevima i u kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Sama procedura traje oko 15 minuta, nije bolna, ali može biti vrlo neprijatna pošto se u toku pregleda javlja jak nagon za povraćanjem. U toku pregleda pacijent mora da saradjuje sa lekarom i medicinskim osobljem kako bi se pregled odvijao nesmetano i bez rizika. Pacijent se zadržava na klinici samo dok prestane dejstvo anestezije, nije preporuka da posle pregleda upravlja motornim vozilom i poželjno je da dodje u pratnji neke osobe. 

Slučajevi kada se ne obavlja gastroskopija

Gastroenterolog treba dobro da poznaje vašu istoriju bolesti, zato što se u nekim slučajevima ne obavlja gastroskopija. Ukoliko je nizak pritisak ili nekontrolisana hipertenzija, obilno krvarenje, poremećaj zgrušavanja krvi, teška bolest srčanih arterija, akutni infarkt srca, neophodne su konsultacije sa lekarom i njegovo mišljenje koliki je rizik da se u tim slučakevima radi gastroskopija. Pošto je ovaj pregled stvarni kratkotrajan i bezbolan, bespotreban je bilo kakav strah, posebno uz stručno obučeno osoblje na klinikama koje imaju ovaj pregled u svojoj praksi, uz to ne postoji bilo koja druga metoda koja bi gastroskopiju mogla da zameni na odgovarajući način. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *