Gde se sve plastična ambalaža može primeniti?

plastična ambalaža

Mnoge delatnosti u savremenenom društvu su gotovo nezamislive bez upotrebe plastičnih ambalaža. Osnovni razlozi zašto se sve više koristi plastika leže u tome da je ona energetski efikasna za proizvodnju, lakša je po težini u odnosu na neke druge vrste materijala, i ima nisku cenu prilikom kupovine.

Zbog ovih pozitivnih osobina plastike veliku primenu u našem svakodnevnom životu imaju plastične kutije, gajbice i flaše.

Zašto je plastične ambalaže sve više u upotrebi?

Kod proizvodnje plastike postoji veliki raspon u pravljenju veličina i iz tog razloga postoje male plastične boce i kontejneri ogromnih razmera. Plastična ambalaža je čvrsta i teško se deformiše, tako da je otporna na promene u okruženju, različite klimatske uslove, udarce, itd.  Nepromenljiva je na niske temperature i do minus 40 celzijusa i na visoke temperature preko 70 stepeni. Takođe je otporna i na većinu kiselina, hemikalija i alkalnih rastvora.

U plastičnu ambalažu stane više robe

Današnje osobine plastike su takve da ju je teško zameniti nekom drugom vrstom materijala. Mnogo veća količina bilo koje robe se isporučuje u plastičnoj ambalaži nego u ambalažama drugačijeg sastava.  Deset litara nekog napitka može da se transportuje u samo 2 kilograma plastike.  Za istu količinu napitka bilo bi nam potrebno 3 kilograma aluminijuma ili 8 kilograma čelika.

Plastične kutije i gajbice u poljoprivredi

U poljoprivredi i preradi voća i povrća potrebno je da plastična ambalaža bude čvrsta i otporna na mehaničke uticaje iz okoline. Ova vrsta ambalaže štiti sadržaj, obezbeđuje svežinu i čuva kvalitet proizvoda na putu od farmi do polica na prodajnim mestima.

Prednost im je ta da mogu da se koriste više puta. Postoje različite vrste gajbica u zavisnosti od potreba trgovaca i krajnjih potrošača. Služe za prevoz voća i povrća, idealne su za berbu, kao i za skladištenje namirnica u hladnjačama.

Primena plastičnih kutija u maloprodaji

Plastične kutije su najbolje i najjeftinije rešenje kada govorimo o dostavi i skladištenju robe u maloprodaji. Korisne su i za male i za velike kompanije i upotrebljive su u svim granama industrije.

Plastične kutije se koriste u proizvodnji odeće i obuće, za prehrabrene proizvode, za auto delove, za poljoprivrene proizvode, itd.

Veliki plastični kontejneri služe za dopremanje glomazne i kabaste robe kao i za skladištenje razne vrste proizvoda van sezone. Plastične kutije se vrlo lako peru posle svake upotrebe što ih čini veoma isplatljivim jer mogu da se koriste više puta.

Gajbe i plastične flašice u industriji pića

Sva meka pića, u koja spadaju voda i razni sokovi, se pakuju u plastične flaše. Ove flašice su čvrste i nesalomive što sadržaj unutar flaše čini bezbednim. One su napravljene od PET plastike koja čuva kvalitet vode, ili neke druge tečnosti, i koja je na taj način sigurna za piće. Cena plastičnih flašica za vodu je niska zato što je proizvodnja plastike takođe niska.

Da bi se lakše i brže dopremile do krajnjeg potrošača flašice za vodu se pakuju u gajbe ili plastične palete.  Plastične gajbe su vrlo praktične za pakovanje flašica, lake su za rukovanje i nošenje i idealne su za transport robe. U gajbice i plastične palete stane veliki broj flašica za piće što olakšava transport.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *