Gingivektomija – metoda za zdrav i savršen osmeh

zahnreinigung-1514692_1280-compressed

Izgled zuba u velikoj meri utiče na izgled i lepotu čitavog lica. Upravo zbog toga poznate ličnosti posebno vode računa o svojim zubima. Međutim, mali broj ljudi ima prirodno savršen osmeh. Ali, na sreću danas postoje metode koje su postale pristupačne svima, a ne samo ljudima sa „dubljim džepom“.

Gingivektomija je upravo jedna od tih metoda, a ima široku primenu u terapiji, ali i estetici. U nastavku pročitajte o kakvoj metodi je reč.

Na čemu se zaniva gingivektomija

Gingivektomija predstavlja zahvat tokom koga se iseca deo desni (gingive). Danas se ova intervencija obavlja klasičnim rezom, ali i uz pomoć dentalnog lasera. Iako je zahvat pomoću lasera skuplji, on se pokazao kao bezbolnija i brža opcija.

Ovakva metoda se preporučuje u slučaju kada se javi upala zubnog mesa, ili krvarenje desni. Takođe, gingivektomija je našla primenu i u estetici, odnosno u slučaju da desni previše pokrivaju površinu zuba. U ovom slučaju, ovakva intervencija se naziva gingivopastika.

Paradentoza – lečenje

Upala zubnog mesa i krvarenje desni su jedan od prvih simptoma paradentoze. Kako bi se sprečio dalji razvoj ovog oboljenja, potrebno je intervenisati na vreme. Odnosno, potrebno je da se upala zubnog mesa leči. Jedan od tretmana za paradentozu je i gingivektomija pomoću lasera. Navedeni tretman se zasniva na upotrebi laserskih zraka koji između ostalog imaju antinflamatorno dejstvo (protivupalno). Na ovaj način se desni umiruju i rešava se problem kada se javi upala desni. Takođe, ako primetite krvarenje desni prilikom pranja zuba, obavezno posetite stomatologa jer postoji mogućnost da imate paradentozu.

Ali, laserski zraci imaju i antibakterijsko dejstvo, što znači da ubijaju bakterije koje mogu dovesti do infekcije. Naime, usled nepravilnog održavanja oralne higijene bakterije se mogu prenamnožiti u našoj usnoj duplji. Kao rezultat toga se javljaju različite infekcije koje mogu dovesti do paradentoze.  Zbog toga je važno na vreme otkriti infekciju i lečiti je na adekvatan način. Jedan od načina jeste uklanjanje paradentalnih džepova, koji su najčešće žarište infekcija.

Najčešće komplikacije paradentoze se javljaju usled zanemarivanja i otkrivanja oboljenja u kasnim fazama. Zato stomatolozi preporučuju redovne preglede kako bi se paradentoza utvrdila i na vreme lečila.

Gingivoplastika – rešenje za gummy smile

Veliki deo naše populacije ima problema sa spuštenim desnima koje pokrivaju veći deo površine zuba. Kao posledica toga javlja se tzv. gummy smile, odnosno pojava jasno istaknutih desni koje su posebno uočljive prilikom smejanja. Iako ovaj „problem“  ne utiče na zdravlje zuba, on može veoma uticati na njihov izgled. Kako bi se ovaj problem prevazišao, razvijena je gingivoplastika. Gingivopastika podrazumeva uklanjanje dela desni kako bi se uspostavila savršena ravnoteža između površina zuba i gingive.

Danas se ova metoda radi najčešće pomoću lasera uz lokalnu anesteziju. Zbog toga je intervencija potpuno bezbolna i izvodi se relativno kratko. Da bi se postigli zadovoljavajući rezultati potreban je samo jedan tretman laserom! Oporavak nakon intervencije je kratak, samo jedan dan, pa će pacijenti već sledećeg dana moći da potpuno uživaju u svom savršenom osmehu. Naravno, izvođenje ove metode treba da prepustite iskusnim stomatolozima koji će znati koliko deo desni mogu da uklone. Važno je naglasiti da se desni neće ponovo spuštati i dovesti do gummy smile-a ukoliko se gingivoplastika uradi na pravi način.

Za više informacija o gingivektomiji i gingivoplastici posetite stomatološku ordinaciju Dental Vortex.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *