GREŠKE KOJE RODITELJI PRAVE U VASPITANJU DECE

Nije lako pronaći pravi način na koji ćete vaspitavati vaše dete. Svako od nas ima određene standarde, principe, ideje kako treba da izgleda život našeg deteta. Međutim, svako dete je različito, pa način na koji ćete prenositi znanja na vašu decu treba da bude uvek prilagođen potrebama i karakteru vašeg deteta. Naravno da svaki roditelj pravi greške i naravno da one nisu apsolutno pogubne i katastrofalne. Međutim, ukoliko roditelj ne shvata da pravi greške i konstantno ih ponavlja, to će se kasnije odraziti na ponašanje dece, a posle će biti kasno da postavljate ono čuveno pitanje „gde sam pogrešila/pogrešio“.

PREVELIKO POPUŠTANJE

Apsolutno je jasno da vi vaše dete volite najviše na svetu i da biste sve uradili za njega. I to je apsolutno opravdano i normalno. Zbog prevelike ljubavi prema deci, nekada ne vidimo gde grešimo i mislimo da sve što uradimo njima koristi, ali nije baš tako. Prevelika ugađanja i popuštanja u budućnosti dovode dete u neprijatne situacije, jer je u detinjstvu naviklo da mu se uvek sve dopušta i da uvek sve ima i poseduje. Jedno je naučiti svoje dete da bude abiciozno, motivisati ga da uči, da se kreće ka uspehu, a drugo je uvek mu sve omogućiti što poželi, bez bilo kakvog truda. I sami znate da se u životu ne dobija ništa na „dlanu“ i onda morate imati u vidu da će se kad tada u životu susresti sa situacijom gde neće moći da dobije baš sve što poželi.

porodica-compressed

PREVELIKA KONTROLA

Suprotno prevelikom popuštanju jeste i prevelika kontrola i uskraćivanje. Morate naći balans i to zvuči lako, ali je vrlo kompleksno ovo primeniti u teoriji. Kako bi se uverili da deca ne rade neke zabranjene stvari, roditelji često odlučuju da ih prate. Koriste se raznim metodama, proveravanjem telefona, njihovih profila na društvenim mrežama, pa i ugradnjom prisluškivača. Prisluškivači služe kako biste imali svu evidenciju poziva i poruka koje vaše dete šalje ili dobija. Takođe prisluškivači koji se nalaze na telefonima mogu snimati sve ono što se dešava oko njih, pa tako u svakom trenutku možete znati gde vam je dete. Problem sa prisluskivacima može biti to što u jednom trenutku možete postati opsesivni, a to nije poželjno. Prisluškivače treba koristiti samo u trenucima kada postoji osnovana sumnja da je vaše dete u nekoj delikatnoj situaciji i oni treba da budu samo u službi pomoći vašem detetu, a nikako zloupotrebi. U svakom slučaju nikada ih ne možete sto posto zaštiti, a što veći pritisak budete stvarali, dete će sve više nalaziti načine da radi ono što mu je zabranjeno.

DOPUŠTANJE KONZUMIRANJA KIČA

Ako vašoj deci kao maloj puštate smešne video klipove, lošu muziku, a sve pod izgovorom njemu ili njoj je to zabavno, onda budite spremni da će oni godinama nakon toga svoje idole i uzore pronalaziti u jeftinoj „robi“ i lošim stvarima. Kada su mala deca vrlo lako upijaju ono što vide i zatim vrlo brzo to i primenjuju. Kasnije će i sama to tražiti i vi ćete im uvek dopuštati. Trudite se da im u tim danima obezbedite pozitivne primere dobrog ponašanja.

Izvor: Spytech

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *