Heliko bakterija – spečifičnosti ove bakterije i njeno lečenje

bakterije

Heliko bakterija i kandida su toliko učestali uzročnici bolova u stomaku i nadimanja da lekari odmah upućuju na proveravanje prisustva ovih bakterija.

Ali, do nedavno nije bilo tako, te se za pojavu gastritisa i peptičkog ulkusa uzrok tražio u povećanoj kiselosti u želucu; dok su se sama oboljenja lečila ili smanjivanjem kiseline u želucu ili njenim apsolutnim neutralisanjem uz poseban režim ishrane.

O otkriću

Međutim, sve se promenilo kada je jedna posebna bakterija – heliko bakterija, predstavljena svetu zahvaljujući naučnicima Beriju Maršalu i Robinu Varenu. Ova dvojica naučnika su za ovo veliko otkriće dobila i Nobelovu nagradu. Dugo je zanemarivano postajanje bilo čega sem hlorovodonične kiseline u želucu, kao i to da u povećanoj količini hlorovodonične kiseline (koja je inače jedan od uzročnika gastritisa i peptičkog ulkusa, ali se ispostavilo da nije jedini uzročnik) može da opstane bilo kakav organizam s obzirom na uslove koji su vrlo nepogodni. Ali, upravo takvi uslovi pogoduju ovoj bakteriji; nizak pH ne smeta heliko bakteriji, šta više takvi uslovi joj najviše odgovaraju. 

O specifičnostima ove bakterije

Ono što smo već spomenuli heliko bakterija živi u kiselini, tako što za sebe pronazli najpovoljnije mesto za opstanak a to je želudačni epitel. Interesantno je to da se heliko bakterija krije i obitava upravo na mestu koje je zaduženo da čuva organizam od mikroba, ali ne može od heliko bakterije. Još interesantnije je to što heliko bakterija ima zaštitu od kiseline zahvaljući kapsuli koja je okružuje. I ono što otežava lekarima da uoče heliko bakteriju jeste njena sposobnost da se vrlo lako kreće, a ona to čini kad god oseti promenu u nivou kiselosti.

O simptomima kod pacijenata

Prema istraživanja više od 50% svetske populacije je zaraženo heliko bakterijom, ali mnogi od njih nemaju simptome. Neretko se dešava da se kod pacijenata ne razvijaju poteškoće, te nema upućivanja na heliko bakteriju. A kada je bolest u razvoju simptomi su vidljivi, samo neki od njih su:

  • Mučnina;
  • Nadimanje:
  • Osećaj sitosti;
  • Gorušica;
  • Bolovi u crevima i želucu;
  • Osećaj težine u stomaku;
  • Svrab i pečenje najčešće oko predela stomaka;
  • Neprijatan zadah;
  • Proliv.

Heliko bakterija prouzrokuje promene na jednjaku, želucu, dvanaestopalačnom crevu koje mogu biti atrofične ili metaplastične. Na ovaj način ona može biti uzročnik karcinoma želuca. 

O lečenju

Heliko bakterija je anaerobna bakterija što znači da umire u vazduhu, ali može da se prenese s osobe na osobu na drugi način – oralnim ili fekalno-oralnim kontaktom. Kada je ova bakterija u pitanju mere higijene su najvažnije i ona mora biti vrhunska. Terapija i lečenje pacijenta uključuje jake antibiotike, nekada njihovu kombinaciju, ali prvenstveno treba obratiti pažnju na psihološko ponašanje pacijenta, jer neretko su to ljudi koji pate od depresije, sa čestim promenama raspoloženja, anksioznošću i slično. Takođe, tokom lečenje, ali i kasnije je važna pravilna ishrana i pridržavanje saveta lekara koji se odnose na promenu nekih životnih navika. I u prirodi se može pronaći pomoć za lečenje ove uporne bakterije, a više o tome možete čitati ovde.

Kako otkriti heliko bakteriju?

Heliko bakterija se može otkriti analizom krvi, stolice ili mokraće, a takođe i endoskopskim pregledom, uz pomoć specijalne sonde. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *