Hipertenzija i ishrana

stethoscope-1584223_1280

 

Ako ste upravo saznali da imate problema sa povišenim krvnim pritiskom i pokušavate da nađete način kako da potpomognete izlečenju hipertenzije, način ishrane je vrlo važan segment toga. Šta treba, a šta ne treba da jedete možete da pročitate u daljem tekstu. 

Dozvoljeni proizvodi kada je hipertenzija vaš problem

Prvo sa čime ćemo da krenemo jeste proizvodi koje možete da konzumirate kada je prisutna hipertenzija. Mlečni proizvodi koji su dozvoljeni su obrano i kiselo mleko, jogurt i mlad, neslan sir. Kada je reč o jajima, birajte samo belance, a što se tiče hleba i testenina preporučeno je da ga koristite u što manjim količinama. Mlado meso koje nije preterano masno možete da jedete, živinsko, teleće, juneće, jagnjeće i riblje meso. Meso bi trebali da pripremate tako što ga barite ili dinstate, a ako spremate supe one bi trebale da u sebi imaju što više povrća i mladog mesa. 

Što se tiče voća i povrća, njih bi trebali da jedete u što većim količinama. Od začina bi trebali da koristite so u malim količinama, limun i sirće. Slatkiše možete da jedete ako su sa veštačkim zaslađivačima ili ako su u pitanju suvi kolači bez masti. Ulja što manje, kao preliv, ali nikako za pečenje ili prženje. Pića koja možete da pijete su sokovi bez šećera, blagi čajevi i limunada. Kafa može da se pije samo ako je slaba i to dva puta dnevno. Unositi tečnosti do 1700ml na dan, a preporučuje se da se popije jedna čaša crnog vina dnevno. 

 

Zabranjeni proizvodi

Sada je došao red na proizvode koje treba izbegavati. Mlečni proizvodi koje ne treba uzimati su puter, kajmak, margarin i svi punomasni i slani sirevi. Žumance od jaja nikako ne treba jesti, samo belance kako je već napisano. Hleb, peciva i testo u velik količinama treba izbegavati kada imate poviše pritisak. Svinjsko meso koje je jako masno treba izbegavati, iznutrice i suhomesnate proizvode takođe, a posebno konzervirane namirnice. 

Masne i začinjene čorbe i supe su isto tako zabranjene. Kao što je napisano, voće i povrće je svo dozvoljeno sve dok povrće nije prženo ili pohovano jer tada gubi svu svoju vrednost. Takođe, konzumiranje svih vrsta prženja, pohovanja i zaprški je zabranjeno. Majonez nikako ne treba jesti, a ne treba jesti ni slatkiše koji imaju u sebi šećer, pored toga ne treba jesti nikako ni med, marmelade, torte, kolače, puding, sladoled i čokoladu. Od pića ne treba konzumirati zaslađene sokove i ne treba unositi previše alkohola. 

 

Promena života radi izlečenja hipertenzije

Pored svih ovih namirnica potrebno je da se pravilno unose ti poželjni proizvodi. Obroci ne treba da budu preveliki, treba da ih ima pet: doručak, ručak, večera i dve užine. Trebali bi da unosite hranu koja u sebi sadrži kalijum, kalcijum, protein i magnezijum, a svu onu hranu koja u sebi ima natrijuma izbegavajte. 

Pored ishrane je vrlo važno da imate i neku svakodnevnu fizičku aktivnost, koja ne mora da bude ništa više od brze šetnje kroz vaš kraj, a može da bude i neka vrsta blagog vežbanja poput pilatesa. Takođe, vodite računa o svojoj telesnoj težini koja treba da bude normalna. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *