Hormoni sreće odgovorni za naše raspoloženje i prenos pozitivnih impulsa

Tokom svakodnevnog života susrećemo se sa brojnim nepredvidivim situacijama koje našem organizmu šalju pozitivne ili negativne impulse.

Kako bi naš organizam pripremili za sve moguće neželjene reakcije stresnih situacija, mnogi stručnjaci savetuju vođenje opuštenog ritma u životu. Gotovo nemoguća misija predstavlja izbegavanje ili eliminisanje negativnih reakcija okoline i potpuno loše odražavanje po naš organizam. Svakodnevni kontakt sa prirodnom i jedinstvenim mirnim okruženjem našem organizu svakako prija, utičući na sam kvalitet sna i celog provedenog dana. Sreća i jednom rečju radost zatim ushićenost koja proizilazi iz dobrog i pozitivnog raspoloženja ključne su stvari regulisane hormonima sreće.

Na koji način pojedini hormoni sreće utiču pozitivno na kvalitetan i zdrav život

Dopamin ima vodeću ulogu upravo zbog  jedinstvenosti u celom procesu pozitivnog i vedrog raspoloženja. Dopamin je svakako glavni i odgovorni hormon sreće čija se glavna uloga svodi na komunikaciju sa centralnim nervinim sistemom i samim mozgom. Prenos srećnih vesti uz pomoć dopamina brže i lakše se prenosi receptorima do našeg mozga. Navedeni hormon je upravo zbog povoljne komunikacije sa mozgom, odgovorna za kvalitetan i zdrav san. 

Sledeći i isto tako podjednako važan hormon sreće je serotonin. Njegova uloga je presudna za sam proces starenja, mentalni ritam, prenos osećaja bola i uopšteno bioritam našeg organizma. Hrana koju konzumiramo u sebi sadrži brojne aminokiseline ali se jedna od njih itekako izdvaja po svojim benefitima na lučenje navedenog hormona u našem mozgu. Triptofan kao aminokiselina se ističe po svom pozitivnom i ključnom delovanju na prenos bola i odgovor svih moždanih funkcija.

Melatonin je takođe još jedan u nizu hormona odgovornih za moždane funkcije. Gotovo svi hormoni sreće su skladišteni ili su u direktnoj komunikaciji sa mozgom. U ovom slučaju, hipofiza utiče na lučenje melatonina i direktno reguliše potreban san opuštajući naš organizam. 

Hormon koji podstiče kreativnost, razmišljanje i mozak održava aktivnim jeste dopamin. U slučaju dopamina aminokiseline skladištene u hrani bogatoj proteinima koriste tirozin koji našem organizmu pomaže u postizanju osećaja zadovoljstva. 

Kada obično  postoji potreba konzumiranja hormona sreće u tabletama

Kada naš organizam nema uravnoteženu ishranu, javlja se potreba dodatnog konzumiranja suplemenata ili tableta za poboljšanje imunološkog odgovora. Hormon sreće u tabletama se obično dodatno oplemenjene vitaminima iz B grupe. Najbitnija karakteristika tableta sa hormonom sreće je upravo postizanje dobrog raspoloženja, smanjena depresije i anksioznosti. Redovnom upotrebom navedenih tableta, smanjuje se nivo stresa i uopšteni moždani odgovor na stesne situacije. 

Za ublažavanje stanja poput nesanice ili smanjenog osećaja sreće, najpozitivnije dejstvo ima serotonin koji se uglavnom koristi kao dodatak ishrani. Od serotonina uglavnom sledi sinteza svih drugih hormona koji daju pozitivan odgovor organizma. Smanjen osećaj razdražljivosti, prevelike ushićenosti i uznemirenosti se upravo stvara usled psihičkog stanja našeg mozga. 

Adekvatnim odabirom proteinske hrane i one bogate vlaknima, mozak direktno dobija potrebnu dozu za razlaganje serotonina. Dnevne potrebe navedenog hormona sreće su svedene na jednu tabletu dnevno i svakako nije potrebno povećavati dozu. Delovanje tableta je dugotrajno sa brzim vremenom ispoljavanja prvih pozitivnih efekata. Zdrav san je od presudnog značaja za fukciju moždanog sistema, zbog toga hormon sreće našem telu služi za potpuni oporavak od napornog dana. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *