I bezmetalne krunice za zube treba pravilno održavati – a evo i kako

krunice-za-zube

Onda kada ne čuvamo naše zube dolazi do kvarenja, dolazi do raznih bolesti i dolazi do toga da bolesti prelaze s jednog na druge zube, ukoliko ne vodimo računa.

Javlja se nepodnošljiv bol i nekada su i stomatolozi nemoćni i zubi moraju da se vade. A ono što slušamo od malih nogu, pa i dan danas jeste da svoje prirodne zube treba da čuvamo što duže možemo. Medicina je toliko napredovala da su veštački zubi sve bolji i sve približniji prirodnim, kako po strukturi, tako i po boji, međutim defintivno je da to nije razlog da naše zube ne treba da održavamo i čuvamo. To je osnova. To znači da treba da čuvamo i sve one veštačke zube i da postoji način na koji se i oni održavaju. Kada ugradite bezmetalne krunice to znači da  ih jednako dobro, ako ne i sa većom pažnjom treba održavati, a evo i zbog čega.

Bezmetalne krunice mogu da izazovu upalu zubnog mesa

Ukoliko se ne održavaju pravilno i bezmetalne krunice mogu da se pokvare. Odnosno, kada se o njima ne vodi računa, onda može da dođe do upale zubnog mesa. I to nije niti malo prijatno. Pored toga, mogu se dogoditi mnoge bolesti unutar usne šupljine, koje mogu da izazovu mnoge probleme i nelagodnosti i u nekim slučajevima to može da bude vrlo ozbiljno.

Neposredno nakon stavljanja bezmetalnih krunica – pažljivo sa ishranom

Nakon što ugradite bezmetalne krunice, nećete smeti da jedete neko vreme. Minimum dva sata. Nakon toga, tog dana, bi trebalo da izbegavate bilo kakvu čvrstu hranu. Jedite supice i nešto prilično mekano. Ili ukoliko već ne možete da izdržite dobro bi bilo da izblendate u blenderu neke zdrave sastojke koje će vas zasititi.

Pravilna oralna higijena

Oralna higijena treba da bude ista kao i pre ugrađivanja bezmetalnih krunica. Odnosno treba da bude redovna i pravilna. To znači da nikako ne smete da zaboravite da očistite vaše zube i prostore između zuba, takođe redovno da perete zube. Odlučite se za neku kvalitetniju četkicu za zube, kao i pastu za zube. Svakako savetujemo da pitate stomatologa za preporuku. On će najbolje znati da vam kaže koje su to četkice trenutno najbolje. Takođe, vrlo je važno da redovno menjate četkicu za zube. Higijena uvek treba da vam bude na prvom mestu.

Detaljnije čišćenje zuba

U slučaju bezmetalnih krunica i navlaka za zube morate da budete pažljiviji kada je čišćenje u pitanju. Dakle, konac za zube je obavezan. Vrlo često ostaci hrane mogu da se zadrže oko bezmetalnih krunica i ti ostaci se ne mogu sami očistiti. Što znači da morate da budete veoma detaljni i da ih posle svakog jela čistite. Ne smete dozvoliti da bilo šta ostane.

Masirajte desni

Takođe je vrlo važno da masirate desni i da brinete o njima. Bitno je i da uvek kada nešto primetite da pratite te promene, a ako krenu da izazivaju nešto neočekivano, da se odmah javite stručnjacima iz stomatološke ordinacije, koji će utvrditi da li sve u redu sa bezmetalnim krunicama ili su potrebne neke korekcije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *