Imate probleme u predelu stomaka? Zakažite uz abdomena

Woman having abdominal pain, upset stomach or menstrual cramps

Dešavaju vam se neke nejasne nadutosti u stomaku, probadanja, bolovi… Muka vam je i povraćate? Stomak vam se naglo uvećao? Povredili ste se u predelu stomaka? Ne brinite, ali ne odlažite ultrazvuk abdomena.

ŠTA JE ULTRAZVUK ABDOMENA?

Ovo je najčešća dijagnostička metoda u medicini koju lekari još nazivaju i zlatnim standardom u dijagnostici. Prvenstveno se koristi za tegobe u stomaku ali može da se koristi i za obavljanje pregleda drugih sistema i organa koji nisu u direktnoj vezi sa abdomenom ali imaju za posledicu oboljenje iz predela stomaka. Takođe, preventivno se sprečavaju i otkrivaju nasledne bolesti.

KAKO ZAKAZATI PREGLED?

Prvo šta treba uraditi je detaljno opisati stanje vašem lekaru opšte prakse koji odmah daje uput za specijalistu na osnovu vaših tegoba. Lekar specijalista vrši pregled abdomena ultrazvukom.

KAKO IZGLEDA PREGLED ?

Pregled je vrlo jednostavan. Pacijent leži na leđima, može i na bok ukoliko to traži lekar. Lekar prelazi preko kože abdomena sondom, koju je prethodno premazao gelom. Sam pregled traje od 20 do 30 minuta. To je lekaru dovoljno da donese dijagnozu, da da izveštaj i objašnjenje. U zavisnosti od nalaza, lekar odlučuje o kontrolnom pregledu ultrazvukom abdomena. Savetuje se saradnja sa lekarom, na primer ako traži da se zadrži dah.

OPIS METODE

Pregled abdomena ultrazvukom je vrlo precizna, brza i pouzdana metoda snimanja unutrašnjih organa trbušne duplje. Pregled je vrlo komforan i pacijent se odmah nakon njega vraća svojim dnevnim aktivnostima. Ovom metodom se bez ikakvog stresa snima stanje vaših unutrašnjih organa kao i njihovi suptilni pokreti, u datom trenutku, a to je od velike pomoći u daljoj dijagnostici. Može se primenjivati koliko god puta je potrebno bez i jedne opasnosti. Veoma je bezopasan i bezbolan, bez ikakvog zračenja. Koristi se kako kod odraslih tako i kod dece. Pregled započinje ultrazvučnim generatorom koji odašilje ultrazvučne talase visokih frekvencija, nečujne ljudskom uhu. Talasi se odbijaju od organa i tkiva i prenose sliku na ekran. Brzina vraćanja talasa se meri i tako se određuje položaj i oblik organa. Ovako se najbolje otkrivaju urođene anomalije, akutne i hronične upala tkiva, ciste, tumori kao i prisustvo kamenja u šupljinama organa.

ZA ŠTA SE KORISTI?

Ultrazvukom abdomena medicina detaljno dijagnostikuje stanja jetre, žučne kese i žučnih kanala, slezine, pankreasa, bešike i mokraćnih kanala, bubrega i nadbubrežne žlezde, limfne žlezde, krvnih sudova abdomena, prostate. Za pregled želudca, tankog ili debelog creva, pošto sadrže tečnosti i gasove, primenjuju se gastroskopija i kolonoskopija.

DA LI SE POSEBNO PRIPREMA ZA SNIMANJE?

Postoje izvesna pravila koja se moraju ispoštovati da bi ultrazvuk abdomena očitao najpreciznije podatke. To podrazumeva da osoba kojoj je zakazan pregled, treba 2 do 3 dana pre samog pregleda, izbegavati neke namernice a to su na primer grašak, kupus, pasulj da ne bi došlo do nadimanja. Dan pre snimanja ne treba jesti slatkiše, voće, salate i ne treba piti kafu, alkohol i gazirana pića. Na dan snimanja se ne sme jesti ništa, osim ako je snimanje u kasnim popodnevnim satima kada je dozvoljen doručak do 09 sati u vidu malo dvopeka i čaja. Veče pre snimanja nije na odmet uzeti nešto protiv nadimanja, poput Espumisan-a. Naravno, ništa od ovog se ne praktikuje u hitnim slučajevima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *