Izbor hranilice za bebe

hranilica za bebe kiddy joy

Već nakon šest meseci od kako ste dobili prinovu biće vam potrebna hranilica za bebu. Beba iz dana u dan napreduje i vrlo brzo dolazi momenat da može samostalno da sedi, da se hrani samo i da joj je potrebna stolica u koju ćete je stavljati prilikom obroka.

S obzirom da je nabavka bebi opreme značajna stavka za porodični budžet evo o čemu treba razmišljati prilikom kupovine hranilice za bebe. 

Saveti za kupovinu

Koju ćete hranilicu odabrati za vašu bebu zavisi od vaše finansijske situacije, kakve funkcije, karakteristike i dizajn želite da ima hranilica.  

Veličina hranilice je bitna jer što je sedišete veće znači da će beba moći duže da je koristi. Ako živite u manjem stambenom prostoru karakteristika hranilice da može da se rasklopi može biti izuzetno bitan faktor prilikom izbora. Takodje, neke hranilice imaju točkiće pa su praktične jer olakšavaju prebacivanje iz prostorije u prostoriju. Sklopivost hranilice je bitna i ako planirate da je prenosite kolima ili da je ostavite u ostavi za drugo dete.

Kod hranilica je moguće da se naslon, visina stolice i visina oslonca za noge podešavaju. Podešavanjem naslona moguće je hranilicu koristiti i pre nego što beba počne samostalno da sedi, pod uslovom da je beba spremna za korišćenje hranilice. Podešavanjem visine stolicu možete prilagoditi različim stolovima. A podešavanjem visine oslonca za noge hranilicu ćete moći da upotrebljavate duži vremenski raspon jer ćete kako dete raste pomerati oslonac.

Postoji više vrsta pojaseva koji se mogu nalaziti na hranilici. Najmanje bezbedna varijanta je da se pojas vezuje samo oko struka tj. da je pojas sa dve tačke. Bezbednija varijanta je da se pojas vezuje u tri ili čak pet tačaka.

Za održavanje hranilice bitno je od kog je materijala. Važno je da materijal od kojeg su navlake bude perljiv. Postoje hranilice na kojima se navlake skidaju i peru u mašini za veš. Poslužavnik se takodje skida i on je obično lak za održavanje. Kod nekih hranilica na samom poslužavniku postoji još jedna tacna koja se skida i to olakšava pranje i brisanje.

Vodite računa o bezbednosti hranilice

Bezbednost deteta je najvažnija pa je zbog toga važno da se iskontrolišu sledeći elementi:

– da je hranilica stabilna, da su svi delovi fiksirani i da ne može lako da se prevrne

– da je pojas ispravno pričvršćen

– da su svi šrafovi prekriveni plastikom, da slučajno nema oštrih ivica ili mesta gde bi beba mogla da zavuče prste

– da se poslužavnik ne skida lako i da beba ne može da ga sama skine

– da točkići mogu da se zakoče (ako je hranilica sa točkićima)

Polovna ili nova? Ljuljaška za bebe kao hranilica?

Mnogi roditelji se pitaju da li hranilica mora da bude nova. Nije obavezno da hranilica bude nova, ali je bitno da bude bezbedna i funkcionalna koliko je vama potrebno. Ako se odlučite za polovnu stolicu za hranjenje vodite računa da bude stabilna, da pojas bude ispravan i da su ispravna sva podešavanja koja postoje (naslon, visina,…).

Neki roditelji se odlučuju da ljuljašku za bebe koriste kao hranilicu. I u ovom slučaju je izuzetno bitno da ljuljaška ispunjava sve bezbedonosne standarde.

Bez obzira na vaš izbor važno je da dete ne ostavljate bez nadzora čak i kada je vezano jer su deca na tom uzrastu vrlo živahna i može se desiti da ispadnu iz hranilice.

Za kraj, zahvaljujemo se ljubaznom osoblju prodavnice Kiddy Joy koje nam je pomoglo da pribavimo informacije za izradu ovog teksta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *