Kada i kako se ugrađuju krunice za zube?

krunice-za-zube

Većina ljudi zubara posećuje onda kada osete da ih nešto boli, da im je neugodno, da je došlo do preloma nekog zuba ili onda kada žele da estetski poprave svoj osmeh. Činjenica je da se kod stomatologa mora ići redovno, čak i onda kada vas ništa ne boli, ali zbog različitih obaveza i nedostatka novca, potpuno je jasno zašto se zubari izbegavaju koliko god da je to moguće. Jedna od čestih intervencija stomatološke ordinacije u Beogradu jeste i ugradnja krunica, koje pomažu da se vašim zubima vrati funkcionalnost, ali i da se popravi njihov izgled. Poznato to je da svi uglavom imamo bar jednu dozu straha od zubara, jer se pre svega plašimo bola i neugodnosti koja može da nastane prilikom popravke. Zbog toga je nekima lakše da znaju šta ih sve može čekati, kada se odluče na posetu stomatologu.

Kada se javlja potreba za ugradnjom zubnih krunica?

Na samom početku treba znati da su krunice za zube na neki način dodatak vašem zubu, bilo da je on prirodan ili implatant. Zubne krunice se postavljaju kao zamena za onaj gornji deo zuba, odnosno prirodnu krunicu. Često se nazivaju i zubne navlake. Postoji nekoliko slučajeva kada je potrebno ugraditi zubnu krunicu.

Pre svega zbog oštećenja vaše zubne krune, zatim kada se javi problem sa oblikom, kada treba da se ojača zub, kada zub propadne zbog loše higijene i održavanja, kada se javi problem sa zubima, koji se ne može na druge načine popraviti. Takođe, mnogi se odlučuju na ugradnju zubnih krunica samo da bi njihovi zubi izgledali mnogo lepše, a ne samo kada se javi neki problem. Ne treba po svaku cenu raditi krunice za zube, ukoliko vaš stomatolog proceni da vam u tom trenutku nisu potrebne.

Prvi korak – pregled vaših zuba i brušenje

Ukoliko je ugradnja zubnih krunica, bilo metalnih ili bezmetalnih zubnih krunica, prvi korak je svakako pregled kod vašeg stomatologa. Sa njim se dogovarate u vezi sa svim pojedinostima i detaljima. Stomatolog će prvo izvršiti pregled vaših zuba, a zatim vam dati lokalnu anesteziju. Nakon toga započeće brušenje onih zuba, kojima je potrebna krunica. Možda vam brušenje deluje kao strašno bolan postupak, ali vi ga, zbog dejstva anestezije, nećete osetiti. Nakon toga, vaš zubar će vam uzeti otisak, jer se tek na osnovu toga može napraviti krunica. Važno je da znate da brušenje može da traje i po nekoliko sati. Ukoliko se odlučite za ugradnju metalnih krunica, onda će brušenje trajati duže, a ukoliko se odlučite za ugradnju bezmetalnih krunica, brušenje će trajati kraće, jer nema potrebe za preteranim uklanjanjem zubnih supstanci.

Drugi korak – izrada zubnih krunica

Način izrade zubnih krunica zavisi od toga za koju vrstu krunica ste se odlučili. Naime, postoje metalne i bezmetalne krunice, kao što je već rečeno. Metalne krunice za zube se izrađuju ručnim postupkom. Njihov osnovni sastojak jeste  i metal, da bi se kasnije keramikom prekrili i oblikovali. I to sve radi zubni tehničar. Kada su u pitanju bezmetalne krunice, postupak izrade je malo drugačije. Naime, one se izrađuju uz pomoć kompjuterske tehnologije, što obezbeđuje mnogo veću preciznost i prijanjanje uz vaš zub.

Treći korak – proba i ugradnja

Krunice za zube se izrađuju do nekoliko dana. Treba imati u vidu da se brže izrađuju bezmetalne krunice, jer je njihova izgradnja jednostavnija. Kada dođete na probu, znajte da to još uvek nije konačan proizvod i nemojte se odmah razočarati. Tek kada krunica savršeno legne na vašu zubnu osnovu i kada je stomatolog zacemntira, onda ćete biti u potpunosti zadovoljni i tek nakon toga ona će zbog još nekih sitnih intervencija zubara dobiti savršen oblik. Treba znati i to da će se bezmetalne krunice za zube lakše i preciznije uklopiti, upravo zbog preciznijeg postupka izrade. Takođe, bezmetalne krunice, zbog glavnog sastojaka cirkonijuma, neće izazvati bilo kakve negativne reakcije, dok je to moguće ukoliko ugradite metalne krunice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *