Kakav parket je trenutno najmoderniji?

Dosadio vam je pod koji cvili pod nogama kako se pomerite, stari parket je počeo da se izvaljuje iz ležišta, planirate renoviranje ili pak opremate dom?

parket-compressed

Na pravom ste mestu.

Da biste postigli moderan ambijent koji će vam ujedno poslužiti i kao osnova za dalje promene u vašem okruženju, trebalo bi da birate parket kakav je trenutno u modi, a koji vam opet olakšava kako izbor nameštaja i ostalih elemenata, tako vam i daje mogućnost da vršite dalje promene kako se moda bude menjala.

Parket od trešnjinog drveta

Trenutno je kao izbor sirovine za parket veoma moderno trešnjino drvo, što je trend koji je u našu zemlju stigao iz Evrope. Tople nijanse ove vrste drveta omogućavaju i toplinu doma, što je posebno važno za sve one koji žele da stvore prijatan, ugodan ambijent.

Sa druge strane, parket od trešnjinog drveta daje i tu mogućnost da vam podovi dugo traju, te da budu otporni na sve vrste opterećenja, i što je još važnije, mogućnosti krzanja. Možete birati lakirani ili voskirani parket, a u zavisnosti od svojih potreba. Tako će se za prvi odlučiti oni koji žele prefinjen dom ili pak nemaju maliu decu, dok će drugi izbor biti praktičniji jer je, ujedno, i otporniji.

Hrastov parket

Parket od hrastovog drveta već decenijama je prvi na listi kada je u pitanju naše tržište, a razlog tome je svakako otpornost i dugotrajnost. Iako je ova vrsta parketa nešto skuplja, stručnjaci uvek predlažu da se u podove uloži jer oni trpe najviše opterećenja i retko se menjaju, te treba da razmišljate u smeru kako će vam se novi parket ujedno i najbolje isplatiti.

Za koju god vrstu hrastovog drveta da se odlučite, dekorateri kažu da nećete pogrešiti. Još jedna dobra strana je što ovakav parket unosi i dašak prirode u vaš dom, jer je njegova tekstura upečatljiva – mnogobrojne šare i detalji drveta mogu se, ali i ne moraju uklapati, ali će sigurno uneti prirodu u vaš ambijent.

Svetle boje aktuelne ove sezone

Svetle boje drveta i inače su već godinama aktuelne kada je u pitanju uređenje doma, ali se od ove sezone prebacuju i na parket.

U ovom slučaju treba, pre svega, obratiti pažnju na praktične strane. Prva među njima jeste ta što moderan ambijent trenutno nalaže da parket bude otkriven i dostupan oku, te se tešisi, itisoni, staze i slično maksimalno izbegavaju.

Dalje, ovakav parket, iako možda malo zahtevniji za održavanje, pruža mogućnost najrazličitijih kombinacija, te je odlična podloga – u svakom smislu – za sve ostale elemente enterijera.

Tako ćete uz parket u svetlijim nijansama lako moći da kombinujete sve tonove sive, koja je veoma popularna kao izbor, recimo, garniture u dnevnoj sobi. Takođe, bićete u prilici i da svetao parket iskoristiti kao odličnu osnovu za gotovo sve tonove nameštaja, te da se ne ograničavate prilikom izbora.

Trenutno se u ponudi kao najbolje kotirane izdvajaju one vrste parketa koje naginju bež ili čak beloj boji, ali i standardna oker boja drveta dolazi u obzir. Što se tiče forme, parket bi trebalo da bude od uskih i dugačkih letvica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *