Kako da nosite maramu za kosu

Marama za kosu može da bude jedan od najboljih i najlepših ukrasa za kosu. To je jedan poseban modni detalj koji će ulepšati vašu frizuru ili sakriti nedostatke, npr. ukoliko vam je kosa masna.

Maramu za kosu možete kupiti bilo gde, gde se prodaju ukrasi za kosu i u specijalizovanim radnjama. Postoje razne dimenzije, proizvode se od različith materijala, i mogu biti u raznim bojama i dezenima. Za sebe ćete izabrati onu maramu za koju mislite da se najbolje može uklopiti uz vašu odevnu kombinaciju i situaciju, izabrati boju koja će biti neutralna i lepo stajati na vašoj glavi.

Takođe, ove marame za kosu poželjno je nositi i posebno lepo izgledaju ukoliko se nalazite na moru, pa vam je na taj način mnogo lakše da zaštite vašu kosu od sunca, a može izgledatiti posebno atraktivno i privlačno.

S tim u vezi, marama za kosu, ne mora isključivo da posluži kao modni detalj, već može imati i zaštitnu ulogu, pogotovo tokom letnjih meseci.

Ukoliko vam se marame za kosu posebno sviđaju izaberite za sebe više modela, pa onda možete često i menjati i praviti izbor prema odevnoj kombinaciji ili prilici za koju pravite frizuru.

Super stvar kada pričamo o marami za kosu jeste to što možete napraviti retro stil, vintage stil u kosi, možete napraviti savremen izgled, koji je danas moderan i veoma često se nosi.

Možda vam se čini da i nema toliko izbora, ali iznenadićete se na koji način sve možete da nosite marame za kosu.

Sada kada ste odlučili da pribavite za sebe jedna ovakava detalj, da vidimo na koji način i kako je možete sve upotrebiti.

Marama po sredini čela

Ovo je tipičan stil šezdesetih godina, kada je bilo hipi vreme širom sveta i kada je ovaj stil bio prepoznatljiv baš za decu cveća. Ovo je onaj stil koji su nosile sve glumice u filmu “Hair”, sigurno ste gledali.

Raširite maramu, celom dužinom i ukoliko je previše široka preklopite je da dobijete širinu malo užu od vašeg čela. Stavite maramu preko čela i vežite maramu pozadi, nešto poput glavnog lumca u filmu “Karate kid”. Za više atraktivniji izgled možete vezati maramu sa strane i pustiti deo marame da visi preko ramena.

Ukoliko imate dugu kosu, dopustite da pada preko ramena, ne morate je vezivati, jer će na ovaj način kosa izgledati više bujno i imaće volumen, ukoliko malo natapirate deo kose iznad marame. Kosa koja je bujna uz ovaj stil vezivanja marame biće više privlačna.

Posebno lepo ovaj način vezivanja marame može da izgleda ukoliko imate lokne ili kovrdžavu kosu.

Marama preko glave

Raširite maramu. Stavite maramu tako da izgleda kao da noste kapu, dakle treba da prekriva ceo gornji deo. Čvrsto vežite maramu na potiljku tako da deo kose može da viri ispod marame. Ovo je savršen način da prikrijete sve nedostatke, posebno ukoliko je kosa masna. Možete prikriti masnoću izraženu pri korenu.

Ovaj stil je savršen za deo dana koji provodite na plaži, jer ćete savršeno zaštiti kosu od sunca. Nećete oštetiti kosu.

Ako bi positovetili neki stil sa ovim načinom nošenja marame, setite se samo Džoni Depa, u ulozi Džeka Speroa u filmu “Pirati sa Karaba” – e to vam je otpriike najsličnije.

Oko glave

Raširite šal i presavijte otpirlike na istu širinu kao kada ste maramu vezivali preko čela. Međutim ovaj put postavićete maramu iznad čela, a donji deo vezati ispod ušiju. Ovde je prednost što možete donji deo marame, deo koji visi ispod čvora kog ste vezali, povezati u lep cvet. Ovaj cvet može da bude poseban ukras na gavi, i da izgleda kao punđa. Kosu takođe možete vezati u punđu ili ukoliko vam je lepše pustite kosu da pada preko marame, ali se neće videti deo koji ste vezali u cvet.

Ukoliko marama šeta, fiksirajte je sa ukosnicama u kosi, kako bi je učvrstili. Kod ove marame birajte da bude krući materijal. Svilena marama će previše da klizi i neće moći da stoji na glavi.

Ovakav način je takođe idealan za nudističku plažu, a kao što vidite vrlo brzo i lako se pravi.

Marama iznad pletenice

Prvo ispletite lepu pletenicu koju ćete postaviti sa strane. Možete i sa leve strane ili desne strane glave, kako god je vama lakše ili kako vam se više sviđa.

Za ovu frizuru biće vam potrebna kraća i manja marama, kojoj neće viriti dugi krajevi nakon vezivanja. Ukoliko je šira marama, preklopite je jednom do dva puta, da bude malo šira od širine rajfa za kosu.

Postavite maramu na glavu, i vežite je na mestu gde počinje vaša bočna pletenica. Na ovaj način će vaša pletenica izgledati posebno ukrašena.

Uz ovaj izgled savršeno se uklapaju naočare za sunce, a možete da nosite i dugu haljinu, jednako i kao one kratke haljine.

Marama vezana u čvor po sredini

Raširite maramu i po sredini je vežite, tako da ovaj deo bude uži, ili predlog – vežite gumicu po sredini marame, kako bi je skupili. Postavite maramu na glavu, kao kada bi stavili rajf u kosi, baš taj deo koji ste suzili na marami.

Donji deo marame pričvrstite i krajeve pustite da padaju niz leđa, zajedno sa vašom kosom. Ovo je super način za vezivanje marame, jer može da posluži u isto vreme kao i rajf, da vam pridrži kosu.

Uz ovu maramu možete nositi savršene midi suknje i haljine, sa visokom potpeticom i da svojim izgledom privučete pažnju gde god da se pojavite.

Prednje vezivanje

Uzmite maramu i raširite je celom širinom. Taj deo postavićete iza glave, kako bi krajevi marame ostali u vašim rukama. Preklopite krajeve i vežite ih. Dužina koja ostaje, dovoljna je da obmotate još jednom oko glave i da vežete pozadi.

Ovo vam je stil veoma sličan načinu nošenja marame u arapskim zemljama, ali i te kako izgleda zanimljivi i privlačan.Pričvrstite maramu za kosu ukosnicama i na taj način bićete sigurni da vam se marama neće pomerati.

Pustite vašu kosu ispod marame da lepo pada po vašim leđima, a možete izabrati neku odevnu jednobojnu kombinaciju, kako bi, ukoliko ste izabrali šarenu maramu – izgled marame i vaše frizure više došao do izražaja.

Ovaj stil je prikladan i za večernje izlaske, jednako kao i za dnevne varijante, neko lepo druženje sa prijateljima pored neke reke.

Vintage stil

Za ovaj način nošenja marame, mogli bi da kažemo da je zaista damski. Ali, ukoliko se odlučite ovako da nosite maramu, gledajte da napolju ne bude previše vruće, ili birajte materijale, koji lepo prijanjaju i kada je napolju toplo vreme.

Ovaj stil je možda najviše poznat po Džeki Kenedi, koja je bila supruga američkog predsednika Kenedija, i koja je zaista u posebnim prilikama nosila ovako maramu, koja joj je stajala fantastično.

Stavite maramu preko glave, dakle da prekrije celu glavu. Povucite krajeve ka napred, a onda ih bacite pozadi, iza glave i vežite. Ukoliko vam je previše stegnuto i ne volite da vezujete, možete krajeve lagano da prebacite preko ramena, ne morate da ih fiksirate.

Ukoliko se odlučite ovako da nosite maramu, ovaj stil je najbolji i preporučuje se za večernje izlaske. Ukoliko ste odlučili da bude baš dnevna varijanta, slobodno dodajte i naočare za sunce, biće prava kombinacija i izgledaće fantastično.

Cela glava

Ovo je veoma sličan način kao što je vezivanje marame kao što je piratski stil, s tim što na ovaj način zaista možete da postignete izgled kao da imate kapu na glavi. Postavićete tako maramu da pokrijete celu glavu, ali ćete krajeve vezati napred.

Spustite maramu da dođe do ušiju ili čak je možete spustiti da ide i preko ušiju, kako god vama lepše izgleda. Pustite kosu da pada preko ramena, i obucite uske crne pantalone ili unekoj drugoj boji sa belom košuljom.

Na ovaj način akcenat će biti na vašoj frizuri, koja će svakako izgledati drugačije. Takođe, i ovaj način vezivanja marame jeste vaša prva pomć ukoliko dozvolite sebi da vam kosa bude masna. Tako ćete najbolje prikriti njen izgled.

Vezivanje marame napred

Ovaj način vezivanja marame je suprotan od svih načina o kojima smo pričali do sada. Razlika je pre svega što maramu vezujete napred na glavi. Uzmite maramu za kosu, i postavite širi deo na potiljak, a krajeve ostavite da vežete na glavi.

Ovde je bolje da birate kraću maramu, jer ukoliko ostanu dugi krajevi dobićete preveliki čvor od marame na samoj glavi.

Međutim, postoji mogućnost i da dva puta obmotate maramu oko glave, ukoliko su krajevi baš toliko dugački.

Ovaj stil je savršen uz neke duge lepršave haljne, koje su posebno izazovne i nose se tokom leta. Izgledaćete kao stil pin up devojke i privućićete pažnju drugih ljudi, jer ćete svakako svojim stilom biti drugačije i posebno zanimljive.

Turban

Za ovaj način vezivanja biće vam potrebna jako velika marama i debela, uzmite maramu od nekog teškog materijala i krutog.

Prekrićete glavu maramom, dok ćete krajeve marame držati u ruci. Marama mora da bude što duža kako bi obmotali dužinu dva puta oko glave. Ovo je jedini način kada celu kosu prikrivate i ostaje ispod marame. Dakle, koliko god da je dugačka kosa, ona ostaje ispod marame.

Obmotajte krajeve dva puta oko glave i vežite ih na vrhu. Ovo je super ideja za ceo dan koji provodite na plaži, u isto vreme ne želite da kvasite kosu kada ulazite u vodu, a u isto vreme štiti kosu od sunca.

A ako želite da poradite na samoj kosi, predlažemo vam PRP tretman za kosu u Atlas Estetici.

Аутор: admin

Kulturni radnik. Na stalnom putu samoobrazovanja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *