Kako da pobedite strah od zubara ako morate da ugradite zubne implante

stomatolog beograd

Ukoliko se bojite zubara, kod vas će se javiti strah pri svakom odlasku, bez obzira o kojoj vrsti intervencije je reč, da li je nešto ozbiljno ili samo redovna kontrola ili popravka manjeg kvara. Mnogi od vas su se verovatno sa ovom prvom rečenicom poistovetili. Verovatno ste pomislili „da, to sam ja!“.

Strah je normalna pojava, posebno kada je reč o neprijatnim i bolim iskustvima, jer jednostavno ne može da bude ugodno. Međutim, treba se boriti protiv iracionalannog straha, straha koji nas tera da odlažemo nešto što nam je potrebno i što će nam pomoći. Ukoliko vas očekuje ozbiljnija intervencija poput ugradnje implanta, All on 4, proteze, pokušajte da se opustite. Cilj je da se nakon svakog sledeće odlaska kod zubara plašite sve manje, a mi imamo i nekoliko predloga za vas.

Pronađite uzrok vašeg straha

Prvo bi trebalo da odredite koren straha – čega se tačno plašite? Da li se na primer plašite da će vas boleti, da vam stomatolog to neće dobro uraditi, da će se desiti nešto nepredviđeno tokom intervencije ili možda ne znate čega se plašite, već samo osećate da treba da se plašite. U svakom slučaju mi vam savetujemo da prvo postanete svesni svog straha i načina na koji utiče na vas. Onda pokušajte da mu pronađete uzrok. Onda će svaki sledeći korak biti lakši. Naime, nakon što ste odredili šta je vaš koren straha, onda ćete vi lepo moći da imate otvoren razgovor sa svima u stomatološkoj ordinaciji. U stomatološkoj ordinaciji  vas mogu pre svega posavetovati i pomoći vam da prebrodite strah. Ali, pre svega vaš stomatolog mora da zna za vaš problem.

Ne morate da znate ceo postupak i svaki detalj o intervenciji

Ne morate zaista da znate baš sve šta će vam raditi u stomatološkoj ordinaciji. Nekada nam je to potrebno da bismo se oslobdili straha, ali ako je vaš strah zaista veliki, onda vam savetujemo da ne pokušavate da saznate kako će izgledati procedura ugradnje zubnih implanata ili neka druga intervencija. I to ne kažemo zbog toga što je procedura nešto što je strašno, već zato što vi zbog straha koji vas pritiska možete šta god da pročitate možete pretvoriti u nešto mnogo gore. Naravno, na raznim internet stranicama možete pronaći različite podatke, od kojih neki mogu biti netačni ili zastrašujući. Tako da treba da izbegavate da budete opsednuti tim procesom, već samo treba da odete i da očekujete ono zbog čega ste došli, ništa gore od toga, samo bolje.

Razmišljajte o tome koliko će vam biti bolje posle intervencije

Strahovi često mogu da se prebrode kada imamo motivaciju. Dakle, vaša motivacija može da bude značajno olakšan život nakon ugradnje zubnih implanata. To znači da će se vaš život promeniti na bolje, a sve što je potrebno jeste da samo nekoliko puta posetite stomatološku ordinaciju. To je sve. Još kada vam vaš stomatolog bude rekao da ništa, ali apsolutno ništa neće da vas boli, onda zaista nemate razloga za strah. Recite stomatologu da bude dodatno oprezan, da lagano pristupa, da polako sve to radi, jer onda neće biti nikakve tenzije i biće i vama i samom stomatologu lakše. Dakle, važna je ta stavka posle. Ne želite da se sigurno mučite celog života samo zbog straha od zubara?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *