Kako da vam nameštaj uvek bude kao nov?

CLP_4265-28 copy

 

Održavanje nameštaja nije uvek jednostavna stvar. Kako se nameštaj izrađuje od različitih i osetljivih materijala, potrebne su veštine za njegovo održavanje.

Međutim, mi smo se potrudili da pronađemo što više načina da vaš nameštaj jednostavno i lako uvek izgleda kao nov. Pitate se kako? Pročitajte sledeći tekst i saznaćete lake trikove za održavanje nameštaja.

Održavanje kožnih garnitura

Kožne garniture su garniture kojima se mnogi vlasnici ponose. Shodno tome, trebali bi učiniti sve što možemo da bi ih što duže držali u zavidnom i odličnom stanju. Kao delikatan i osetljiv materijal, koža koja se koristi za garniture zahteva specifično održavanje kako bi se sačuvala njihova sjajnost i prefinjena estetika.

Zapuštena kožna garnitura ima tendenciju da omekša i da se osuši. Imajte u vidu da, ukoliko se ne održavaju redovno, brzo ćete završiti garniturama koji ne izgledaju dobro. Zapamtite, koža je materijal koji zahteva održavanje. Takođe, ako je vasa garnitura prljava, neophodno je očistiti je pre primene bilo kog proizvoda.

Pre svega, pre primene bilo kog proizvoda, vlasnik takođe mora usisati svoju kožnu garniture kako bi se uklonila prašina i ostali sitni detalji sa iste. Prilikom usisavanja, važno je voditi računa o tome koji se vrh usisivača koristi kako ne bi došlo do oštećenja kože. Takođe, ako su pore oštećene, čišćenje bez prethodnog usisavanja će učiniti više štete od bilo čega drugog. Bilo da je puknuta, istrošena ili obojena, koža zahteva pažljivo održavanje.

Dalje, da biste je očistili, koristite pouzdan čistač (za meku ili novu kožu) kao i kožnu četku.

Pravi proizvodi štite kožnu garnituru od prljavštine i mrlja i olakšavaju čišćenje. Kada se preduzmu mere predostrožnosti, možete nastaviti da čistite vašu garnituru.

U svakom slučaju, korišćenje proizvoda za čišćenje specijalizovano za tretman kože će vam pomoći da uklonite bilo kakav trag prljavštine. Višak znoja i ostataka iz različitih proizvoda koji se nađu na garnituri su svi elementi koji imaju tendenciju da zapušavaju pore kože.

Čišćenje i kondicioniranje kože pomoću proizvoda namenjenih tome, pomaže da površina ostane čista i mekana. Pored toga, važno je koža na garniture zadrži i svoju vlažnost, kako ne bi isucala pre vremena.

Preporučuje se čišćenje i usisavanje kože četiri puta godišnje, češće u suvim ili sunčanim prostorijama, kućama sa kućnim ljubimcima i prostorijama sa visokom upotrebom kao što je dnevni boravak.

Čišćenje mebla

Čišćenje nameštaja naravno nije nauka. Sledeći vodič objasniće vam 4 koraka za čišćenje mebla.

  1. Pre upotrebe bilo kojih proizvoda za čišćenje, uklonite što više površinske prašine sa sofe ili s fotelje korišćenjem usisivača. Uverite se da koristite odgovarajuće delove usisivača kako biste izbegli oštećenje materijala kao npr. mekan prilog četke.
  2. Korišćenjem bebi maramica ili sirćeta, nanetog na tkaninu od mikrovlakana, očisitite bilo kakve očigledne mrlje. Samo ih nežno obrišite.
  3. Koristite sapun i vodu sa tkaninom od mikrovlakana, i nežno obrišite sofu rastvorom.
  4. Neki ljudi koriste fen za brzo sušenje sofe, ali omogućavajući joj da se prirodno osuši uvek je bolja opcija, naravno ako imate vremena. Da biste ubrzali stvari, otvorite prozore i dozvolite povetarcu da vam pomogne u procesu sušenja.

Održavanje drveta

Ukoliko se u vašem domaćinstvu pretežno nalazi nameštaj od drveta, evo i par saveta kako da ih osvežite i pomognete da što duže sijaju kao novi.

Prvo isperite svoj drveni nameštaj. Nakon toga, za sjaj i zaštitu uskladite boju vašeg drvenog nameštaja s uljanim sredstvom za svetlo ili tamno drvo. Ulje umereno i ravnomerno nanesite u kružnim pokretima mekom, čistom i suvom pamučnom tkaninom. Sjajni izgled drvenog komada nameštaja, postićićete i poliranjem odnosno korišćenjem druge meke, čiste, suve pamučne tkanine. Za ishranu drveta možete naneti tanak premaz najkvalitetnije kreme za drveni nameštaj, tako što ćete je nanositi pomoću čiste tkanine u kružnim pokretima.

Na kraju, radi očuvanja, pokrivajte površine koristeći drugu čistu, suvu tkaninu koja će poslužiti i kao dekoracija u vašem domu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *