Kako da zaštitite sebe tokom leta od ujeda komaraca i bolesti koje mogu da nose 

komarnici

Tokom prolećnih i letnjih meseci vrebaju komarci sa svih strana. Čini se da ovim napastima nema kraja.

Ne samo da za sobom ostavljaju crvene plikove ili izuzetno svrabne ubode, već nose rizik od određenih virusa i bolesti. Na prevenciju od uboda komarca ne treba zaboraviti bilo da ste na svom području ili ste im izloženi tokom putovanja. Evo kako možete da sprečite ujede i potencijalne bolesti.

Kako se zaštititi od napasnih komaraca

Ukoliko želite da sprečite napasne komarce da vas ujedaju tokom leta, postoji nekoliko efikasnih načina za to. Pre svega, možete izabrati odgovarajući proizvod, tj sredstvo protiv insekata. Leto je period kada je većina nas razgolićena a naša koža ostaje izložena. Komarci lako mogu da dopru do nje. Zbog toga, bitno je potražiti preparat koji sadrži aktivne sastojke ikaridin i deet jer oni pružaju odličnu i dugotrajnu zaštitu. Velike koncentracije ovih jedinjenja u preparatima protiv insekata omogućavaju vam da budete napolju i do nekoliko sati bez ikakve bojazni da ćete biti meta komaraca. 

Kada komarci najčešće vrebaju i odakle

Period naizraženijeg rizika od prenosa bolesti sa komaraca na ljude svakako je početak leta pa sve do rane jeseni. Tada je veoma važno da se potrudite da u vašem dvorištu, na terasama, tremovima i slično – prostor bude suv. Ako ne želite da se komarci razmnožavaju u kutcima sa stajaćom vodom u vašem dvorištu veoma je bitno da ispraznite redovno vodu koja se nakupila u tanjirićima za cveće. Fontane, saksije, kante za smeće, posude sa vodom za ptice i kućne ljubimce, dečije vlažne igračke ili bilo šta drugo što ima tendenciju da skuplja vodu može postati meta. Praznite ih redovno, dobro operite i presušite. Proverite i labave cerade ili rupe na drvetu jer mogu skupljati vodu i biti mesto gde će se taložiti komarci. 

Najefikasnija zaštita je da tokom sumraka, noći ili zore ostanete u kući. A da biste komarce zadržali van svog doma dobro je da instalirate komarnike. 

Ostanite u zatvorenom i instalirajte komarnike 

Biti unutra tokom večeri sa upaljenim klima uređajem – može biti zaista prijatno. No, ako nemate klima uređaj i želite otvoriti prozor kako biste se rashladili od vreline dana, onda je idealno da instalirate komarnike na vaše prozore i vrata. 

Potrebni su vam komarnici 

Komarnici su zaista funkcionalni paravani. Napravljeni od guste mreže koja ne sadrži teške hemikalije, izuzetno su otporni i predstavljaju odlično rešenje za vaše letnje potrebe. Ugradnjom njih dobićete normalno cirkulisanje vazduha, a prostor će uvek biti svež.

Kada su u pitanju komarnici cena je i više nego pristupačna. Zavisi od modela koji želite da ugradite i mesta, da li je u pitanju prozor ili balkonska vrata. Ukoliko vas interesuju fiksni komarnici, cena po m2 iznosi 16 evra. Njih možete kupiti u više boja, zavisno od vašeg dekora. A ako više preferirate da vaš dom krase rolo ili plise komarnici, cena se kreće od 30 do 45 evra. Treba napomenuti da su plise komarnici savršena opcija za balkonska vrata jer su veoma otporni na udar vetra, vremenske nepogode, uv zrake i slično. 

Prednosti komarnika kao što ste primetili ima puno. Tokom noći ne morate slušati zujanje komaraca ili imati bojazni da ćete zaraditi mnoštvo ujeda. Možete spavati mirno ili vršiti sve svoje željene aktivnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *