Kako da zaštitite svoj dom od mogućih provala i napada?

dom-zastiti

Iako se svima nekada čini da su priče o provalama, krađama, otmicama, u stvari samo priče sa vesti, iz medija, nekih filmova i romana, to je zapravo svakodnevnica koja sve okružuje, zbog čega je uvek potrebno razmišljati o tome kako se što bolje i što sigurnije zaštiti u svom domu, na radnom mestu ili bilo gde drugo. Međutim, najpotrebnije je u stvari zaštititi dom, jer on često ostaje bez neke ozbiljnije sigurnosti, a načina za njegovo osiguravanje je uvek u velikom broju.

Visoke kapije

Ukoliko živite u kući, onda je sigurno da imate kapiju i ogradu koja okružuje samu kuću i dvorište. Međutim, niske ograde i kapije nisu sigurnost, posebno ne ukoliko ih je lako preskočiti. Zato je potrebno napraviti da budu takve visine da ih nije najlakše preskakati, a ograda uvek dodatno može da se osigura i nekom živom ogradom  u vidu različitog bilja koje onemogućava lak prolazak dalje. Uz sve to, treba voditi računa da kapija uvek bude zaključana, pa čak i tokom dana, kada su svi kod kuće.

Sigurnosna vrata

Več dug niz godina jedno od dobrih rešenja jeste menjanje stolarije, budući da postoje i u tome rešenja koja vode boljoj zaštiti. Sigurnosna, spoljašnja vrata veoma su teška za bilo koji vid provale i lakog ulaska u dom, budući da su urađena od veoma izdrživog materijala, često i sasvim od čelika, a uz sve to imaju i sisteme sa nekoliko brava koje je prilično teško, nekad i nemoguće otključati bez originalnih ključeva.

Interfon

Iako ne deluje tako, sam interfon na ulazu u kuću ili zgradu daje veliku sigurnost. U svakom trenutku zapravo vi sami odlučujete da li neko može da se približi vašem prostoru ili ne. Naravno, osoba koja je sa druge strane, moraće da vam se predstavi pre nego je pustite dalje, što je jedan korak ka većoj sigurnosti.

Video nadzor

Iako nije rešenje koje vas može zaštiti od nekih loših događaja, video nadzor je veoma potreban u celom sistemu zaštite doma ili bilo kog drugog objekta i prostora. Nekada se događa čak i da osobe odustanu od svojih loših namera kada uvide da postoji video nadzor koji je aktivan, baš zbog straha da bi tako mogli da budu otkriveni. Uz sve to, video nadzor vam omogućava da u svakom trenutku vidite šta se dešava van vašeg vidokruga, a u vašoj okolini, te da se u nekim situacijama otkrije ko je zapravo odgovoran za provale, napade, pljače i ostalo. O video nadzoru se detaljnije možete informisati na ovoj stranici.

Psi čuvari

Iako nekada ume da bude jako simpatično videti na kapiji natpis „čuvaj se psa“, on zapravo tu skoro nikada nije stavljen bez ozbiljne namere i ozbiljnog upozorenja onoga ko se približava nekom domu. Psi čuvari, kako im i samo ime kaže, odgajani su tako da čuvaju svoj teren, te da svog vlasnika, odnosno gazdu, upozore da se približava opasnost. Te tako, osim odluke da imate kućnog ljubimca za sebe, za svoju decu, možete to da spojite i sa veoma korisnim segmentom zaštite, te učinite da u stvari kućni ljubimac čini deo sistema sigurnosti i zaštite doma i porodice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *