Kako gajiti lavandu kod kuće?

 

U našoj zemlji se sve više gaji lavanda. Reč je o dekorativnoj trajnici koja ima izuzetan miris i kao aromatična biljka se u vrtovima obično gaji. Na terasama se obično lavanda gaji kao ukrasna biljka. Poreklom je sa Mediterana i lavanda se u tim krajevima smatra isplativom i veoma važnom kulturom. Iako je dugo važilo mišljenje da sadnice lavande kod nas ne mogu da prezime, ipak se pokazalo suprotno.

Sadnice lavande kada kod nas prezime one kasnije imaju lepu plavu boju i žbun izuzetnog kvaliteta, a u letnjim mesecima lavanda poseduje obilje cvetova. Cvetovi imaju jedinstven miris i štite lavandu od brojnih insekata. U Srbiji lavanda može da se gaji u saksijama, jer ako postoji kvalitetna zemlja za cveće i dovoljna količina vode, onda može da se oblikuje žbun, živica ili solitirana biljka za cvet. Ipak, ne morate da se tražite posebnu zemlju za cveće, jer lavanda ne zahteva previše kvalitetnu zemlju.

Može li da se gaji lavanda u bašti?

Ako želite da gajite lavandu u bašti, onda bi trebalo da izaberete osunčano mesto. Iako je lavanda izuzetno otporna na sušu, ipak joj sena i višak vode mogu naškoditi. Tada se formiraju tanke grane koje imaju malo listova, a ponekad i cvetanje može da izostane.

Lavanda se orezuje i nekoliko puta godišnje. Tako se podstiče razvoj zbijenog i jakog žbuna koji će kasnije dati mnogo krupnih i kvalitetnih cvetova. Rano u proleće treba obaviti orezivanje i poželjno je da se to uradi dok se ne razviju novi lisni izbojvi. U tom slučaju će se razviti kvalitetne grane koje će kasnije imati cvetove. Tek nakon što biljka procveta ili nakon što je u punom cvetu ili posle samog cvetanja uklanjaju se kompletni delovi grančica sa cvetom.

U takvim slučajevima dolazi do žetve lavande, tačnije uzima se od lavande ono što je potrebno. Na onim delovima gde su grančice odrezane nastaće nove, a one će mnogo kvalitetnije da prezime, jer tada biljak ima potpuno kompaktnu strukturu.

Kakva je zemlja za cveće potrebna?

Ako se odlučite za gajenje lavande, treba da znate da zamlja za cveće ne mora da bude posebna niti specifična, odnosno ne mora da bude izuzetno hranljiva. Pri sadnji u jamicu dodajte, ako je zemlja teška, malo peska i organskog đubriva, jer će biljka tako imati početnu hranu. Na sebi lavanda nema nikakvih štetočina, pa je zato korisna i poželjna u svakom vrtu.

Lavanda se razmnožava jednostavni, jer je jedna grančica dovoljna kako bi se nova biljka formirala. Takođe, na tržištu može da se kupi formirana ili osnovna sadnica, a kupci biraju koju sadnicu žele, jer od sadnice zavisi kakav će oblik biljka imati.

Da li treba lavandu čuvati u kući?

U kući se lavanda najčešće koristi za rasterivanje insekata. U Francuskoj, Španiji i drugim mediteranskim zemljama lavanda važi za jednu od važnijih agrokultura. Kod njih se lavanda kosi, preuzima se zelena masa sa njih, uzima se zelena masa sa sve cvetovima, a oni se dalje koriste za destiliranje lavandinog ulja. Lavandino ulje se posebno koristi u farmakologiji i industriji. Miris lavande posebno umiruje i opušta, a takođe i blagotvorno utiče na ljude. Kod nas se lavanda takođe koristi i protiv moljaca i sličnih štetočina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *