Kako izabrati odgovarajući tepih za dnevnu sobu

dnevna soba

Kada opremate dnevnu sobu i dođete do završne faze u kojoj je samo potrebno sitnicama i detaljima dati pečat prostoriji, nastaju prave muke. Lako ćemo izabrati tepih, zavese, lustere… Ispostavlja se da nije baš tako, jer će oni dati toplinu vašem dnevnom boravku i vizuelno povezati sve elemente u prostoru, pa ih zato treba brižljivo birati. U ovom tekstu donosimo vam savete kako da izaberete odgovarajući tepih.

Cena

Pri kupovini tepiha sugerišemo vam da ne štedite, jer ovde uglavnom važi pravilo da je skuplje i kvalitetnije. Mislimo da je čak bolje da neko vreme ostavite prazan pod, odnosno parket dok ne skupite dovoljno novca za dobar tepih, čak možda onaj koji će se  prenositi s generacije na generaciju, pa tako poprimiti i sentimentalnu vrednost.

Veličina

Dobro je imati na umu da su tepisi od zida do zida, oni koji pokrivaju celu površinu sobe, sada prevaziđeni. Možda bi komšije ispod vas bile zahvalne zbog tog izbora, jer ćete im pružiti dobru zvučnu izolaciju, ali to za vas neće biti praktično. Takve tepihe morate da podvlačite pod nameštaj, nisu laki za održavanje i pranje, a uz to i „guše“ prostor.

Pravi izbor su manji tepisi, možda i više njih koji će na neki način podeliti prostoriju na zone. Ukoliko su vam dnevni boravak i trpezararija u istoj prostoriji, dobro je da jedan tepih ide do garniture za sedenje ispod stočića za posluženje, a drugi ispod stola i stolica za obedovanje.

Boja i dezen

Prilikom izbora boje i dezena tepiha, morate obratiti pažnju na ostale boje u prostoriji: boju zidova, zavesa, nameštaja. Pun pogodak je da se ta boja nađe i na tepihu, jer će se tako svi elementi vizuelno povezati. Nekada izbor boje i dezena samog tepiha zavisi i od toga šta želite da postignete. Ukoliko je soba već puna detalja, a nameštaj različite boje, dobar izbor je jednobojni tepih u nekoj neutralnoj nijansi koji će smiriti ceo prostor. Ako je, pak, nameštaj svetao i zidovi beli, dajte mašti na volju i izaberite šaren dezen i življe boje za vaš tepih, jer ćete tako razbiti monotoniju, dati poseban akcenat dnevnoj sobi i učiniti da ona ne izgleda suviše „sterilno“. Svakako se prilikom izbora boje rukovodite i time da li imate malu decu i koliko ćete uspeti da sačuvate tepih od fleka koje oni mogu napraviti.

Materijal

Kvalitet tepiha mnogo zavisi od vrste materijala od kog se pravi, kao i samog načina izrade. Na vama je i da li ćete se odlučiti za tepihe od prirodnih ili sintetičkih materijala.

Vuna je najčešći prirodni materijal za izradu tepiha. Vuneni tepisi su izuzetnog kvaliteta, pružaju osećaj prefinjenosti, ali spadaju u malo luksuzniju varijantu i nisu dostupni svima. Lako se održavaju, pokazuju otpornost na fleke ukoliko se one odmah očiste i izgledaju potpuno novo čak i posle nekoliko godina korišćenja. Dosta su skuplji od sintetičkih tepiha, ali to ne treba da čudi s obzirom na to da mogu da traju i do 50 godina ako se vodi računa o njihovom održavanju.

Što se tiče sintetičkih tepiha, tu je najčešći materijal koji se koriti za izradu polipropilen. Tepisi od polipropilena su otporni na vlagu, ne upijaju mrlje, izdržljivi su, postojanih boja i brzo se suše, pa se mogu prati i u kućnim uslovima i podobni su čak i za agresivnije pranje. Bolji su izbor od tepiha od poliestera, jer poliester nije mnogo otporan, pa se zato često kombinuje sa drugim vlaknima. Poliester je povoljnija varijanta ukoliko su vam finansijska sredstva ograničena

Izaberite tepih po vašoj meri i uživajte u toplini svog dnevnog boravka.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *