Kako izabrati ugaonu garnituru koja će se idealno uklopiti u vašu dnevnu sobu

Nekako je najprirodnije da se upravo ugaonim garniturama possveti najviše pažnje prilikom odabira, jer je to centralni komad nameštaja u svakom dnevnom boravku. Prvo što nam pada na pamet kada kažemo ugaona garnitura jeste njena najprivlačnija karakteristika, a to je multifunkcionalnost.

Naime, ugaone garniture danas služe za sedenje, spavanje, odlaganje posteljine, postoje u različitim dimenzijama pa se prilagođavaju svakoj prostoriji, a pritom štede prostor. Svakako, predstavljaju najbolje rešenje kada smo ograničeni malim prostorom, što je čest slučaj kod većine ljudi.

Ugaone garniture od mebla ili kožne ugaone garniture

Često nas najviše privuče materijal od koga je ugaona garnitura napravljena. Pošto zamišljamo ugaone garniture kao mesto gde se odmaramo ili družimo sa porodicom i prijateljima, udobnost je merilo broj jedan. Udoban materijal je onaj koji je prijatan pri dodiru, i koji pojačava osećaj komfora. Obično postoji podela na garniture na one koje se rade u mebl štofu, u različitim dezenima, i na kožne ugaone garniture. U odlučivanju između ove dve vrste garnitura presudnu ulogu imaće vizuelni efekat u prostoru koji želite da postignete. Naime, kožne garniture imaju nepremostivu prednost kada želie da prostoru date sofisticiranu i elegantnu notu.

Prednosti koje kožne ugaone garniture imaju u odnosu na obične

Danas se ugaone garniture izrađuju od veštačke, odnosno eko i prirodne kože. Naravno da prirodni materijali imaju prednost u svemu, ali ne možemo da ne pomislimo na cenu koju imaju kožne ugaone garniture, napravljene od prirodne kože. Zato takve garniture spadaju u životne investicije, i trebalo bi da traju prilično dugo. Ta dugotrajnost umnogome zavisi i od načina održavanja kožne ugaone garniture, koji mora biti prikladan specifičnostima koje ovaj materijal poseduje. Iako se na prvi pogled čini da je održavanje kožne ugaone garniture zahtevnije i komplikovanije, mnogo je teže, na primer, očistiti mebl nego kožu, koju je dovoljno samo obrisatu krpom kada se na nju nešto prospe. 

Mane kožne ugaone garniture

Pored prilično visoke i nepristupačne cene koju smo već naveli kada su u pitanju kožne ugaone garniture od prirodne kože, mana kožne ugaone garniture jeste i to što u zimskim mesecima nisu tako tople i udobne kao što je mebl. Međutim, i to se može uspešno rešiti postavljanjem prostirki od toplijeg materijala. Takođe, prilikom kupovine kožne ugaone garniture od eko kože treba veoma voditi računa o kvalitetu tog materijala, kao i o načinu održavanja koji se razlikuje od garnitura od prirodne kože. Neretko se desi da je eko koža toliko nekvalitetna da vrlo brzo dođe do habanja i pucanja.        

Dimenzije pre svega

Pored sve navedene priče, najpre je neophodno odrediti dimenziju koja se uklapa u vaš prostor. Nekada dođete u iskušenje u salonu nameštaja da pomislite da će se neka garnitura smestiti u vašu dnevnu sobu, a ona bude prevelika i „pojede“ prostoriju. Zato, treba uzeti tačnu dimenziju i njome se voditi, ali i obratiti pažnju na izbor boje, jer se određene boje pogoduju malim prostorima. Svetlije boje, iako se izbegavaju zbog održavanja, čine da prostorija izgleda prostranije i vizuelno veće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *