Kako izbeći rizike prilikom izvođenja građevinskih radova?

iznajmljivanje korpe za rad na visinama

Verovatno ste do sada nekoliko puta čuli za nesreće koje se dešvaju kada se obavljaju građevinski radovi. I one se stalno ponavljaju. Ponavljaju se jer se konstatno dešavaju jedne iste greške koje su prouzrokovane neznanjem i neodgovornošću.

Tako mnogi životi bivaju ugroženi zbog nemarnosti. Rizici prilikom obavljanja građevinskih radova postoje uvek. Vi nikada ne možete da predvidite šta se može dogoditi. Međutim, postoji mnogo načina da vi te rizike sprečite, odnosno većinu nju. Posebno treba obratiti pažnju kod iznajmljivanja korpe za rad na visinama, njima obavezno treba da rukuju stručne osobe. O čemu još mora da se vodi računa i šta se mora sprečiti, da bi se samim tim sprečili i rizici:

Da nestručna lica obavljaju radove

Nestručna lica nikako ne bi smela da obavljaju ovako rizične poslove. Kao što je već rečeno, ovi poslovi su rizični sami po sebi. Međutim, ukoliko imamo lica koja nisu sigurna u svoj znanje i svoje veštine, lica koja nemaju dovoljno isustva i lica koja na primer koriste mašine za rad na visinama, po prvi put, onda je sasvim logično da možemo da očekujemo da se dogodi nešto što ne želimo.

I to je jako loše. Dakle, to nikako ne sme da se dopusti. Nestručna lica mogu da obavljaju manje važne poslove i da ne budu u centru dešavanja. Sve radove visokorizične koje prepustimo neadekvatnim i neobučenim licima, mogu da prouzrokuju mnogo gore posledice, čije efekte ćemo kasnije jako teško  da saniramo.

Da se koristi neadekvatna oprema

Ako koristite neadkevatnu opremu za određenu vrstu radova, to znači da vi i te kako rizikujete. Nije ni važno da li tu opremu koristi stručno lice ili ne, ako se ona ne upotrebljava za te poslove. Dakle, većina ljudi želi da prođe što bolje finansijski i da na primer koristi što manje opreme, pa onda smatra da jednu mašinu može koristiti za različite vrste radova. Ipak, to nije uvek slučaj  zbog toga može doći do vidih negativnih posledica.

Ukoliko to želite onda bi trebalo da se raspitate koje su mašine funkcionalne. Na primer mašine za rad na visinama imaju nekoliko funkcija. Dakle, mašine za rad na visinama mogu da se koriste kada su u pitanju različiti radovi, bilo unutrašnji ili spoljašnji. Tako da to na primer treba imati u vidu i potražiti i za neke druge radove mašine koje mogu da obavljaju više poslova.

Da se koriste mašine koje nisu prošle proveru

Jedna od  najopasnijih stvari jeste da koristite mašine koje nisu prošle jasnu proveru. Obično se, na primer, mašine za rad na visinama iznajmljuju. Međutim, pre upotrebe one moraju da prođu na neki način proveru. Vi ne znate u kakvom su one stanju i koliko su puta do sada korišćene. Treba biti siguran u sposobnost tih mašina i nikako stvari ne prepuštati slučaju. Dakle, prvo provera pa onda rad.

Da se ne koriste mašine koje nisu prošle redovan servis

Ako već u vašem vlasništvu imate mašine za rad na visinama na primer, onda je redovan godišnji servis obavezan. Sve i da mašina radi perfektno, bez bilo kakvog zastoja ili bilo kakvog problema, biće potrebno da mašina bar jednom godišnje prođe redovan servis.

Na taj način i vi ćete se osigurati, odnosno uveriti da je sa mašinom za rad na visinama sve u redu i moći ćete bez brige da je koristite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *