Kako izgleda obrazovni sistem u Nemačkoj?

Nekako se to već podrazumeva i ustaljeno je mišljenja da su obrazovni sistemi u drugim zemljama daleko kvalitetniji od onih u našoj. Sa druge poznato je da su mnogi od naših stručnjaka, nakon završenih studija odlazili u Nemačku da rade i pronalazili kvalitetne poslove, a posebno lekari.

Zato je sada došlo vreme da raščlanimo i objasnimo šta je to posebno u nemačkom obrazovnom sistemu i po čemu se toliko razlikuje od našeg, kao i po čemu je daleko bolji. Najvažnije informacije o studijama u Nemačkoj potražili smo u Centru za školovanje i studiranje u inostrastvu – Ino Edukacija.

Osnovno obrazovanje

Kao i kod nas, tako i u Nemačkoj, sva deca moraju da idu u školu, dakle zakonski postoji ta obaveza. Deca kreću u školu kada napune 6 godina. Vrtići nisu obavezni. Ono što je takođe slično kao i kod nas jeste da je osnovno obrazovanje besplatno. U Nemačkoj postoji i dosta privatnih osnovnih škola, koje se naravno plaćaju. Najosnovnije obrazovanje traje ukupno 4 godine i tada je gradivo za svu decu, u svim školama apsoluno isto. Međutim, ono što sledi dalje se i te kako razlikuje od našeg sistema obrazovanja.

Srednje/dalje obrazovanje

Ova vrsta obrazovanja takođe spada u osnovno obrazovanje. Podele nastaju već nakon četvrtog razreda i više nema istog programa za sve, već se deca prema svojim afinitetima, a posebno sposobnostima raspoređuju u odgovarajuće škole. Ovde postoji sloboda izbora, iako nastavnici imaju pravo da kažu koju školu smatraju najboljom za određeno dete. Te sugestije mogu mnogo da znače, kao i da pomognu u daljem obrazovanju. Postoje tri pravca. Jedan je osnovni pravac ,pod nemačkim nazivom Hauptschule. U ovoj školi fokus je na kursevima, koji će pomoći deci da odmah nakon škole pronađu posao. Nakon ove škole sledi praksa. Zatim, drugi pravac je Realschule. U pitanju su stručne škole, kao na primer naše stručne škole ekonomske, elektrotehničke, medicinske itd. I treći pravac su Gymnasium. Taj pravac možemo uporediti sa našim gimnazijama, gde se mnogo uči i gde se deca potkivaju znanjem.

Studiranje u Nemačkoj

Nemačka je jedna od omiljenih zemalja za studiranje i naši studenti rado upisuju svoje studije u ovoj zemlji. Studiranje u Nemačkoj je po broju godina slično studiranju u Srbiji. Naime, na većini fakulteta, studije traju 3 ili 4 godine. Ukoliko ste zainteresovani za master studije, apsolutno je ista situacija kao i u našoj zemlji. Master može trajati jednu ili dve godine. Ono po čemu se Nemačka razlikuje i što bi bilo poželjno da znate ukoliko planirate da studirate u Nemačkoj jeste to da u ovoj zemlji postoji više visokoobrazovnih institucija. Na prvom mestu su Univeziteti, kojih u Nemačkoj ima preko 100, zatim tu su stručne škole, umetičke i privatne škole. Univerziteti naravno sadrže različite fakultete iz toliko oblasti da ćete sigurno pronaći ono što vas zanima. Više stručna škole se baziraju više na praktičnom delu. Dakle, ovde je praksa sve i studenti se u tom smislu pripremaju maksimalno da kada izađu iz ovih škola da budu apsolutno potkovani za posao u svojoj oblasti. Oblasti koje su ovde popularne su i mediji, sociologija, IT, dizajn itd. Treba znati da one klasične nauke, kao medicinu na ovim fakultetima ne možete izučavati, to jedino možete na Univezitetima. Umetničke škole neguju sve vrste umetnosti, dok privatne škole neguju različite pravce. Studiranje u Nemačkoj može biti mnogo skupo ukoliko izaberete neku privatnu školu, te se i većina Nemaca upravo zbog toga odlučuje za državne škole i fakultete. Zanimljivo je i da je većina privatnih fakulteta u Nemačkoj zvanično priznata i da su njihovi programi veoma ozbiljni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *