Kako izgleda vađenje živca u nekoliko koraka

zubar1

Kada se nađemo u stomatološkoj ordinaciji uvek posmatramo svaki pokret našeg stomatologa i svaku spravu koju koristi. Neke izgledaju zastrašujući i sam njihov zvuk može da izazove jezu u nama. Naravno, bol koji nekada osetimo uvek povezujemo sa svim tim spravama i instrumentima koje zubar koristi. Oni veoma radoznali će uvek otvoriti širom oči i pratiti sve što će zubar uraditi i koji će njegov sledeći instrument biti, pa će na osnovu toga pokušavati da procene koliko ih to može boleti.

Kada je u pitanju vađenje živca, to je procedura koja traje i zato je pacijent u stalnoj neizvesnosti, odnosno stalno sebi postavlja pitanje o tome šta bi dalje moglo da se dogodi. Zato vam u nekoliko jednostavnih koraka objašnjavamo šta vas čeka ukoliko uskoro vadite živac:

Prvo  – trovanje živca

Postoje dve metode vađenja živca. Moguće je živac izvaditi bez da je prethodno otrovan, a može se vaditi i nakon stavljanja otrova. Procedura je ista u oba slučaja. S tim što ćete ukoliko stavljate otrov prvo doći u stomatološku ordinaciju radi toga, a nakon nekoliko dana doći da vam i izvade živac. Dakle, procedura se ne obavlja u jednom danu. To će naravno utvrditi stručna lica u stomatoloskim ordinacijama.

Prvo – anestezija

Kako pacijent ne bi osetio ništa, daje se anestezija. Ona je potrebna naravno jer je ovo postupak koji boli. U tom slučaju nećete ništa osetiti već ćete samo čuti zvuk instrumenata, koji je za nekoga mnogo strašniji čak i od same boli, ali za to za sada ne postoji adekvatno rešenje. Anestezija vas neće boleti, već će vam samo pomoći da se još više opustite.

Drugo- bušenje zuba i dolaženje do živca

Da bi se živac izvadio, do njega se prethodno mora doći. Kada izaberete u kojoj stomatoloskoj ordinaciji želite da se lečite i kada izaberete zubara, onda će on proceniti da li je potrebno vađenje živca ili ne. Nakon toga, mora da vam ukloni plombu da bi došao do živca. Kada ste pod dejstvom anestezije, zaista nećete osetiti niti jedan od ovih koraka. Živac će biti vrlo lako uklonjen.

Čišćenje kanala korena zuba

Ovo je onaj proces koji traje najduže. Zubar će uzeti svoje najmanje instrumente, koji izgledaju kao minijaturne testere i turpije i počeće da čisti i prošrijue kanale korena vašeg zuba. To radi kako bi iščistio sve bakterije i kako bi kasnije te kanale napunio. Ovde je važno da budete smireni i strpljivi, jer, kao što je već spomenuto ovo je postupak koji taje malo duže i pacijentima zna da bude neprijatno, čak i kada ih ništa ne boli. Jednostavno, sam taj položaj je vrlo neugodan.

Punjenje zuba

Završni deo ove procedure jeste punjenje ovih prethodno očišćenjih kanala korena zuba. To je završni korak, koji ne traje tako dugo i najviše je prijatan od svih koraka. Kada prođe anestezija vi nećete imati nikakvih tegoba. Međutim, važno je da znate da su komplikacije u toku same intervencije moguće, jer je ovo vrlo osteljiv posao. Ukoliko stomatolog nije siguran u svoje veštine, vrlo lako može da dođe do greške, pogotovu što nije svaki zub isti i ne može pristupati svakom zubu na isti način. Zato je važno da birate koje stomatološke ordinacije posećujete.

Pojedine su otisle korak napred u smislu tehnologije i opreme koje koriste, pa tako pružaju najkvalitetnije moguće stomatološke usluge iz određenih domena stomatologije za koju su i specijalizovane. Neke su specijalizovane za protetiku u okviru kog spada širok spektar protetskih nadoknada poput bezmetalnih, glass keramičkih, metalokeramičnih krunica, parcijalne ili totalne proteze i ostalo i to sve primenom najsavremenijih materijala. Drugima je pak uža specijalnost implantologija, trećima oralna hirurgija.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *