Kako lečiti ešerihiju za vreme trudnoće?

Budući da se bakterija ešerihija uglavnom javlja kod žena (ređe i kod muškaraca), sasvim je očekivano da će se pojaviti i u nekom trenutku za vreme trajanja trudnoće. Ipak ovo nije razlog za paniku. Evo kako se ova bakterija odražava na vas tokom trudnoće.

Uzroci

Skoro 10% trudnica će u nekom trenutku zakačiti ešerihiju. Ipak, u toku trudnoće je mnogo lakše uočiti simptome infekcije te se ona lako može sanirati antibioticima. Ipak, ukoliko trudnica nema simptome ili ih ne uočava i prepoznaje, baš kao i kod žena koje nisu u drugom stanju, ešerihija može da izazove ozbiljne infekcije i zapaljenja koja se potom dodatno komplikuju kako za buduću majku, tako i za bebu, ukoliko se ne uoče na vreme. Ipak, nema potrebe za panikom. Prilikom svake kontrole trebalo bi proveriti i urin jer samo tako možete preventivno delovati protiv ove uporne bakterije.

Uzroci razvoja ešerihije u toku trudnoće najčešće su posledica fizioloških promena u organizmu žene, ali se ešerihija javlja i zbog oslabljenog imunološkog sistema. Ešerihija, kada se u našem organizmu javlja u manjoj količini, može biti dobra po nas, ali kada se razmnoži u nenormalnoj količini, ona zaposeda urinarni trakt i izaziva upalu bešike, a ako se ne leči na vreme, može da dovede do infekcije i zapaljenja bubrega. To dalje može da dovede do prevremenog porođaja, male težine bebe pri rođenju, kao i sepse.

Ešerihiju najlakše možete uočiti ukoliko imate otežano mokrenje u smislu bola i peckanja ili primetite krv. Posledice ešerihije su i dijareja, dehidracija, kao i visoka temperatura ili drhtavica. Kada se ovi  simptomi uoče, nema problema kada je lečenje u pitanju.

trudnoca

Ešerihija se putem debelog creva i vagine lako može preneti u u urinarni sistem i to putem seksualnog odnosa i naročito analnog seksa, bez obzira na to da li ste u drugom stanju ili ne. Naravno, iako među glavnima, ovaj razlog nije jedini – loša higijena kako lična, tako onoga što unosimo u roganizam (voće, povrće, voda) takođe mogu da prenesu ovu bakteriju. Osim redovne kontrole, prevencija svakako jeste i unos vitamina (zbog jačanja imuno sistema) kao i dovoljne količine vode (zbog pročišćavanja urinarnog trakta). Kao što je već pomenuto, trudnice su još i više izložene opasnosti od ešerihije, ali samo zbog „posebnog“ stanja i promena koje se dešavaju u organizmu – hormonalne promene stvaraju idealne uslove za razvoj bakterija, povećanje progesterona izaziva slabljenje mišića urinarnog trakta pa bakterije lakše dolaze do njega i tu se udobno smeštaju, a uvećana materica može da spreči potpuno pražnjenje bešike pa je to malo preostalo urina savršeno okruženje za život bakterija.

Lečenje ešerihije u trudnoći

U ranoj trudnoći je lečenje ešerihije jako važno – postoje antibiotici koji mogu oštetiti plod i to naročito u prvom tromesečju, te se posavetujte sa vrlo stručnim lekarom koje antibiotike smete da pijete kako ne biste ugrozili svoju bebu. U tom periodu je možda pametnije da pijete čaj od brusnice ili šipka jer je ponekad prirodni lek najbolji lek.

Tokom ostatka trudnoće, ešerihija se mnogo lakše leči. Mnogi antibiotici su sada dozvoljeni, ali naravno da se najpre treba posavetovati sa lekarom. Nakon što antibiotike uzimate sedam do deset dana, ponovna kontrola je obavezna kako bi se videlo da li je terapija bila uspešna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *