Kako održati dobar odnos sa klijentima

CRM softver - odnosi sa klijentima

Sve uspešne kompanije imaju veoma dobre odnose sa klijentima. I odmah na početku treba reći da ne mora da znači da vam je za uspeh potrebno mnogo klijenata.

U tome upravo greše početnici. Vrlo je važno da imate lojalne klijente, koji će uvek biti tu, jer to znači da ćete imati kontinuitet u poslovanju. A zadovoljni klijenti su garant rasta poslovanja jer ništa bolje ne prodaje vaš proizvod ili uslugu od preporuke zadovoljnih klijenata.

Ako imate mnogo neaktivnih klijenata ili nezadovoljnih klijenata koji mogu da vas napuste u svakom trenutku, onda ni ne morate da se pitate zašto ne ostvarujete tako dobre rezultate ili rezultate koje želite.

Zbog toga je u poslovnom svetu danas i te kako popularan i neophodan CRM softver, tačnije CRM sistemi, koji pomažu i olakšavaju upravo održavanje dobrih odnosa sa klijentima. Customer Relationship Managment je pun naziv ove skraćenice, a znači upravljanje odnosa sa klijentima. Evo o čemu se tačno radi.

Da biste zadržali klijente morati imati sve relevantne informacije o njima

Kao i u poslu, ali i u privatnom životu. Kada želite da rešite neku situaciju, onda morate da budete dobro upoznati sa svim detaljima i da raspolažete svim važnim informacijama, jer ćete samo tako znati kako da delate. Isto je i u poslu. CRM softver upravo nudi tu mogućnost čuvanja svih važnih podataka o klijentima na jednom mestu. Ti podaci o klijentima se čuvaju godinama. Kako biste zadržali određene klijente, ali i kako biste ostvarili bolji odnos sa njima, potrebne su vam informacije o vašem poslovnom odnosu i njihovim navikama i ranijim zahtevima. CRM softver je vaša podrška u tom smislu, jer ćete u svakom trenutku moći da vidite kako ide vašem klijentu, koje proizvode najčešće naručuje na primer, da li naručuje sve manje i manje, kakva je njegova situacija trenutno i slično. Sve se to može iskoristiti da se napravi jedna veoma dobra strategija, kako biste stvoriti bolji i otvoreniji odnos sa klijentima, što će oni znati da cene.

Preduprediti stvaranje nezadovoljnih klijenata i njihov odlazak

Klijenti često odlaze kada su nezadovoljni, a u velikom procentu odlaze i bez nekog jasnog razloga. Osim fokusa na traženje novih klijenata, treba da budete i uz vaše trenutne. Jer, o njima već sve znate, znate njihove navike, njihovo ponašanje i slično. Ipak, svako u nekom trenutku može da bude nezadovoljan, a vi to lako možete proceniti na osnovu podataka koje vam nudi CRM softver. Naime, možete videti da na primer klijentu ne ide dobro i da mu prodaja na primer pada. Onda treba da mu se javite, da utvrdite sa njim neku drugu strategiju, a opet sve na osnovu njegove istorije, koju vi i te kako dobro poznajete, a poznajete je upravo zbog toga što sve to imati u svojoj arhivi tj. svom softveru.

Postprodajne aktivnosti i ljubaznost

Niko nije imun na ljubaznost. Niko od vas ne traži da budete izveštačeni i da izmišljate „toplu vodu“. Jednostavno samo treba da vodite računa o tome da vaši klijenti u svakom trenutku od vas mogu da dobiju povratnu informaciju i to na ljubazan način. Naravno da mnogo toga zavisi od vaših proizvoda, međutim, niko neće sarađivati sa onim ljudima koji su vrlo neprijatni, koji nemaju uvek sve informacije, koji ne brinu o svojim kupicima i njihovim potrebama. Kada kroz CRM softver provučete sve njihove karakteristike i informacije, vi ste apsolutno spremni da izdominirate na polju komunikacije i da u toj oblasti budete toliko uspešni, da će klijent na kraju kupovati od vas, sve i da druga kompanija nudi mnogo bolje proizvode.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *