Kako ojačati imunitet uz lekovite biljke?

zalfija

Iako postoje mnogobrojna sintetička sredstva za jačanje imuniteta, ono što nam je potrebno je uvek na dohvat ruke. A to su različite tinkture ili čajevi, koji dokazano pozitivno utiču na jačanje odbrambenih snaga ljudskog organizma.

Pored toga što je poznato da čaj od đumbira pomaže za jačanje imuniteta, svakako žalfija, kamilica i bosiljak, ali i kopriva, odnosno čaj od tih biljaka treba konzumirati zarad poboljšanja odbrambenih snaga organizma.

Sem toga, postoje i namirnice koje neizostavno treba uvrstiti u ishranu, kao što su crni i beli luk, zatim med, kao i propolis, limun, te dosta voća i povrća. Podrazumeva se da dobro izbalansirana ishrana i fizička aktivnost, te dovoljno sna i odmora uopšte, i te kako pozitivno utiču na stanje organizma, pa bi i o tome trebalo voditi računa.

Često se može čuti da bi trebalo piti ovaj ili onaj prirodni lek, kako bi imuni sistem bio jači. Međutim, treba znati da to nije nikakav čarobni napitak i da se dobar efekat isključivo postiže ukoliko se kombinuje sve prethodno pomenuto. Dakle, uz čaj od određenih biljaka, potrebno je osigurati dovoljno sna, zatim jesti izbalansirano, uz obavezno voće i povrće, te naravno uvrstiti u svakodnevne aktivnosti i šetnju ili bavljenje sportom.

Žalfija za jači imunitet

Samim tim što latinski naziv ove biljke – Salvia Officinalis vodi poreklo od latinskog glagola salvare, što znači spašavati ili izlečiti, jasno je o kakvoj se biljci radi.

Inače, postoje podaci da su još u doba Starog Rima bila i te kako poznata lekovita svojstva žalfije.

Pored toga što bi trebalo čaj od žalfije konzumirati za jačanje imuniteta, treba svakako uvrstiti i bosiljak, kao i čaj od kamilice u tu kombinaciju, kako bi odbrambene snage organizma bile još jače.

Vrlo je važno voditi računa o tome kako se priprema čaj od te biljke, zato što postoji pravilo da treba da odstoji poklopljen samo 3 minuta, kako bi imao blagotvoran uticaj na organizam.

Lekovita svojstva bosiljka

Mada je ovo primarno začinska biljka, koja vodi poreklo iz Indije, gde se veruje da ima lekovite moći, svakako se preporučuje konzumirati ga i za jačanje imuniteta.

Odličan je saveznik iz prirode u borbi protiv prehlada, a takođe se bosiljak smatra vrlo snažnim antioksidantom.

Ima i antiseptično svojstva, a primarno kada su u pitanju stomak, pluća i genitalni organi. Baš zato je dobro koristiti ga kao odlično prirodno sredstvo protiv kašlja, odnosno problema sa genitalnim organima ili sa varenjem.

Isto tako bosiljak ima pozitivno dejstvo i kod osoba koje pate od depresije ili glavobolje, a generalno se smatra dobrim prirodnim sredstvom za lečenje primarno upala ušiju.

Kamilica, bosiljak i žalfija za jačanje imuniteta

Postoje mnoge kombinacije različitih lekovitih biljaka za jačanje imuniteta. Jedna od njih je i žalfija, bosiljak i kamilica.

Trebalo bi da pomešate istu količinu sve tri biljke, pa zatim od te čajne mešavine da uzmete jednu supenu kašiku. Tu količinu bi trebalo da prelijete sa 200 ml prethodno proključale vode i da ostavite poklopljeno najduže tri minuta da odstoji.

Ukoliko želite da poboljšate ukus čaja, možete dodati i malo meda, pa čak i cimeta.

Ovaj prirodni lek protiv prehlade je očigledno vrlo lako spremiti i nije ni skup. A njegove pozitivne efekte ćete vrlo brzo osetiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *