Kako ojačati kućni budžet i uštedeti novac

 

Kada je kućni budžet u pitanju, mnogi od nas su u dilemi koja je najbolja opcija za naše domaćinstvo. Često donesemo odluku da ćemo voditi više računa o finansijama i pažljivije trošiti novac. Ipak, lako se desi da skliznemo sa naznačenog puta. Ukoliko se dobro organizujete i utrošite nešto vremena na planiranje i raspodelu budžeta, mogli biste da se iznenadite sumom novca koju ćete zateći u novčaniku na kraju meseca. 

Organizujte kućni budžet

Svi imamo određena mesečna primanja i makar otprilike znamo koliko novca nam je potrebno za različite račune. Nemojte preskakati plaćanje računa jer ćete ih posle svakako platiti, ali sa kamatom. Pokušajte da odvojite određeni deo budžeta koji ćete koristiti za kupovinu hrane i jedan deo namenjen za sitne kućne potrepštine poput sredstava za čišćenje i kuhinjskih ubrusa. Ukoliko posedujete automobil, deo novca će vam trebati za gorivo. Ostatak novca odvojite za nepredviđene situacije u slučaju kvarova, iznenadnih dešavanja ili slavlja. Pokušajte da se držite u okvirima budžeta koliko je god to moguće.

Uštedite novac trošenjem

Možda zvuči kontradiktorno ali ukoliko pravilno primenite ovaj savet, uverićete se da zapravo i nije. Pratite rasprodaje i akcije jer tu možete uštedeti dosta a istovremeno kupiti sve što vam treba. Online ponuda je takođe raznolika i ako pogledate ponudu sniženih artikala na sajtu Shoppster videćete koliko možete da uštedite. Obratite pažnju i na sezonska sniženja. Pokušajte da odolite reklamama i promocijama. Ukoliko kupite zimsku jaknu u martu sigurno ćete je platiti manje nego da je kupujete u decembru. Sezonsko voće i povrće je uvek jeftinije i zdravije od onog uzgajanog u veštačkim uslovima.

stub2

 Napravite spisak

Ili spiskove. Svega. Bilo da se radi o odlasku do lokalne prodavnice ili mesečnoj poseti hipermarketu, bilo bi poželjno da imate spisak stvari koje vam zaista trebaju. Ukoliko ste skloni kompulsivnoj kupovini, pokušajte da se koncentrišete samo na ono što ćete zaista i koristiti. Verovatno vam nisu potrebna četiri različita omekšivača za veš ili treći par čizama. Istaknute reklame i akcije vam mogu skrenuti pažnju ali proverite da li je zaista jedno veće pakovanje isplativije od nekoliko manjih. Ako, na primer, ne trošite velike količine brašna mesečno a kupite džak od deset kilograma, rizikujete da neutrošen ostatak bacite, a samim tim i svoj novac.

Ojačajte budžet racionalisanjem

Velike količine hrane svakodnevno završavaju u kanti za otpatke. Ima više razloga za to. Najčešći su kupovina prevelikih količina namirnica ili kratak rok upotrebe. Možete da pokušate da napravite nedeljni meni i da kupite samo ono što vam je potrebno za pripremu određenih jela. Ukoliko vam nešto preostane od ručka, ostatke možete ili da zamrznete ili da ih uz neki dodatak poslužite za večeru. Ukoliko odvojite nešto vremena i pripremite ručak za nekoliko dana unapred imaćete višestruku korist. Uštedećete i vreme i novac. Obratite pažnju na rokove i kupite samo onoliko koliko mislite da ćete moći da potrošite.

Uštedite šetanjem

Veliki broj domaćinstava poseduje ili koristi najmanje jedan automobil. Registracija, servis i održavanje se računaju u redovne stavke koje se naplaćuju i koje ne možete da kontrolišete. Međutim, na potrošnju goriva možete da utičete. Uzimajući u obzir da su cene goriva sve više i više i da je očekivano da se taj trend nastavi, razmislite o smanjenom korišćenju vašeg automobila. Možda vam je neophodan za posao ali nije za odlazak do prodavnice, frizera, parka…Pokušajte da trčite ili vozite bicikl, isprobate rolere ili jednostavno šetate. Fizička aktivnost je svakako dobra za vaše zdravlje a iznenadićete se koliko goriva, a samim tim i novca, potrošite prelazeći kratke a česte relacije.

Ponekad je izazov pokušati da istovremeno ojačate kućni budžet i održite postojeći kvalitet života. Može biti teško, ali budite sigurni da nagrada neće izostati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *