Kako pravilno uraditi dezinsekciju insekata

dezinsekcija

Za početak želimo da vas uputimo šta je zapravo dezinsekcija

U pitanju su metode koje se koriste u cilju da se istrebe, umanji broj ili suzbije broj insekata sa kojima se javlja problem. 

Dezinsekcija je bitna jer su razni insekti prenosioci zaraznih bolesti i mogu da izazovu alergijeske reakcije i dermatitis. 

U zavisnosti od veličine prostora i od vrste insekata može se javiti i materijalna šteta usled njihovog množenja. 

Načini  uništavanja  insekata dezinsekcijom

Procesi koji se mogu primenjivati su prašenje (primena insekticidnih praškova), prskanje (primena suspenzije ili emulzije insekticida), orošavanje ili raspršivanje suspenzije ili emulzije insekticida, zamagljivanje, fumigacija.  

Štetočine se uništavaju nezavisno od vste prostora. Ogroman broj insekata smatra se štetočinama i oni su prenosioci raznih oboljenja. 

Dezinsekcija suzbija komarce, žute i crne mrave, buba ruse, bubašvabeose, stršljene, buvekrpelje...). 

Radi se i fumigacija u cilju zaštite poljoprivrednih artikala od insekata u skladištu. 

Dezinsekcija podrazumeva i planirano uništavanje muva na farmama životinja, uz korišćenje larvicidnih i adulticidnih preparata.

Cena dezinsekcije

Cena dezinsekcije prostorija zavisi od kvadrature objekta. Za stambeni objekat od okvirno pedesetak kvadrata je potrebno izdvojiti oko 1800 dinara. 

Često firme koje se bave dezinsekcijom daju popuste stanarima u zgradi ukoliko se jave za minimum pet stanova u istoj stambenoj jedinici.

Karakteristike insekticida

U okviru dezinsekcije postoji veliki izbor insekticida koji su odobreni za korišćenje, a pre svega su ispitani. 

Glavne karakteristike insekticida su efikasno delovanje odmah nakon nanošenja, ekstezija delovanja, nema alergije i svi preparati su ekološki ispravni. 

Dezinsekcija može podrazumevati i plansko uništavanje komaraca i krpelja, muva uz pomoć preparata za larve i adultne forme. 

Ovi preparati se mogu koristiti u raznim prostorijama: poslovnim, ugostiteljskim, takođe u školi, ustanovama zdravlja, u stanovima, u prehrani. 

Pomenućemo i hemijsku metodu. Ona podrazumeva postavljanje mamaca koju otrovani, potpuno su bezbedni za ljude i toksični samo za insekte uz poštovanje HACCP standarda.

HACCP standard

HACCP standard predstavlja sistemsko pristupanje prepoznavanju, razvoju  i kontrolisanju rizika koji su u vezi sa bezbednošću hrane.

Monitoring insekata korišćenjem HACCP standarda ima za cilj uništavanje insekata kao potencijalnih štetočina koje kontaminiraju hranu.

Ovaj standard ima za cilj da se isključivo koriste ekološki prihvaljivi preparati I da se isključi primena hemijskih sredstava u cilju eliminacije insekata. 
Osnovni principi HACCP
Principi HACCP standarda jeste da se pre svega napravi hazardna analiza, da se odrede ciljevi, koja je ciljna grupa, odredjuju se kritične tačke, uvodi se monitoring, mere korekcije.  

Determinišu se procedure za potvrdu validnosti sistema, dalji korak je dokumentovanje i skladištenje podataka. 


Preventivna dezinsekcija 


Kada je reč o preventivnoj dezinsekciji ona  je aplikativna na objekte gde se čuvaju sirovine, tačnije misli se na silose i podno skladište. 

Preventivna dezinsekcija koja kao glavni cilj ima uništenje insekata i štetočina i organizuje se tako da se insekticidi primene u restoranskim objektima, a dezinsekcija se vrši u pogonima proizvodnje i tada se koriste ekološki preparati.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *