Kako pripremiti dete za prvi odlazak u vrtić?

vrtic5

Prvo odvajanje deteta od roditelja može biti veoma stresno za čitavu porodicu, pogotovo onda kada se mališani teško navikavaju na nepoznate ljude i sam kolektiv.

Ipak, postoje načini koji ovo mogu olakšati, kao i saveti kojima se može pomoći roditeljima u dilemi – državni ili privatni vrtići – i u ubrzavanju adaptacije deteta na njemu nepoznate i nove uslove.

Kada je idealno vreme da dete krene u vrtić?

Pedagozi smatraju da je neki optimalni uzrast 3 ili 4 godine, kao i da mnoga deca mogu biti spremna i ranije i kasnije da se odvoje od roditelja.

Svakako, i državni i privatni vrtići se radije preporučuju od strane psihologa i pedagoga i stoje na listi pre bebisiterki i čuvanja kod baka i deka. Na ovaj način se deca uče ponašanju u kolektivu, socijalizuju i u kontaktu su sa svojim vršnjacima, što je važno za pravilan razvoj.

Naravno, sa mnogim zaposlenim roditeljima i nedostatkom drugih izbora nekada se prosto mora desiti da deca ranije krenu u predškolsku ustanovu, čemu svedoče i popunjeni državni i privatni vrtići svake godine.

Šta učiniti pre toga?

Pedagozi i psiholozi preporučuju da pre odlaska u vrtić treba obavezno obaviti inicijalno odvajanje od roditelja, odnosno ostavljanje makar kod bake i deke, tetke ili prijatelja barem  na nekoliko sati. Takođe, treba se potruditi i da ova iskustva detetu budu prijatna, kako ne bi osetili odvajanje od roditelja i kako bi shvatili da taj čin ne mora biti bolan i stresan.

Svakako, stvari će biti drugačije kada se stupi na deci potpuno nepoznat teren koji za njih podjednako predstavljaju i državni i privatni vrtići bez obzira na njihov lep ili manje uređen enterijer, ali je ovo prvo odvajanje dobro za sam početak.

Prvi dan u vrtiću

Prvi dan u vrtiću može biti podjednako stresan i za roditelje i za dete, i neretko se dešava da bude propraćen plačom i neuzastavljivim jecanjem.

Imajte na umu, kao roditelj, da se i državni i privatni vrtići godinama suočavaju sa ovim i da su naviknuti na ovakve reakcije. Zbog toga zaposleni i prave posebne programe za sam početak, kada se deca lagano navikavaju i boravak ispunjava mnogim aktivnostima koje omogućavaju prilagođavanje na vreme i prostor bez mame i tate.

Dilema: državni ili privatni vrtići?

Pred roditelje se neretko postavlja ovakva dilema. Kako su privatni vrtići često lepše uređeni, imaju dvorište, posebne sale za vežbanje i učionice, te razne druge vrste aktivnosti, kao i manje grupe dece, što je zahvalnije za igru i učenje. Sa druge strane, državne ustanove mogu imati veći broj dece, ali su i jeftinije.

Međutim, kako se dešava da državni vrtići nemaju dovoljno kapaciteta, te se moraju birati privatni vrtići, veći gradovi subvencionišu ovakvu vrstu troškova. Potrebno je znati da istu možete dobiti ukoliko priložite odbijenicu iz državnog vrtića uz ostala potrebna dokumenta.

Takođe, sama razlika u ceni onda ne mora biti velika. Iako se često dešava da su privatni vrtići naizgled skuplji, oni u svoju cenu uračunavaju i fiskulturu, engleski jezik, glumu i slično, dok se ovakvi programi u državnim vrtićima dodatno plaćaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *