Kako se pripremiti za polaganje male mature i privatne gimnazije kao izbor 

four-schoolkids-classroom_23-2147667414

Prilikom upisa učenika u srednje škole, u današnjem obrazovnom sistemu potrebno je testirati njihova znanja. Pripremajući se za polaganje male mature, učenici se često susreću sa velikom količinom stresa i pritiska. Odabir škole i njihova karijerna budućnost zavisiće direktno od pokazanih rezultata. Uz mnoštvo zadataka za vežbanje, primera gotovih testova, podršku porodice, učenici se hvataju u koštac sa prijemnim ispitom i upisom u željenu školu. Mnogo je olakšica no treba pronaći odgovarajuću za svakog. Dobro bi bilo slediti sledeća uputstva:

Odabir željene srednje škole

Znamo da je ovo jedna od najvažnijih odluka u životu i zato bi trebalo razmotriti šta je to čime vaše dete želi da se bavi. Pre sve ga potrebno je pronaći sve srednje škole, gimnazije ali i sve privatne gimnazije. Nakon odabira škole vreme je za pripremu i polaganje male mature.

Svakodnevno vreme za pripremu

Veoma je bitno da učenik ima dobar vremenski orijentir kako bi se uspeo u potpunosti pripremiti za polaganje male mature. Zavisno od toga koliko brzo dete uči, pripremu može započeti nekoliko meseci unapred. Svakako je bolje da se odvoji više vremena nego da ritam bude užurban. Prilikom isplaniranog vremenskog rasporeda dobro je pisati ceduljice – planere kako bi se bolje uvideo napredak. Kada je dan mudro isplaniran, vreme ne mora biti korišćeno samo za učenje već i za ostale događaje radi predaha i odmora.  

Odakle početi pripremu

Najbolje je da učenik započne sa zadacima i sadržajima u kojima je najslabiji. Ukoliko dete uči počev od onoga što mu najgore ide – imaće bolji fokus. Ovaj hronološki pristup pomoćiće da ispit bude pripremljen celovito pokazujući da je svaka tema važna. 

Beleške i mirno mesto

Da bi učenik lakše učo ali i obnovljao gradivo, veoma je korisno da piše beleške u kraćim crtama. Ističući ono što je najbitnije može štedeti vreme tokom obnove gradiva. No, bitno je da mesto za učenje bude izolovano i mirno kako ne bi došlo do ometanja. 

Priručnici i rešeni testovi za prijemni

Odgovarajući vodič za pripremu male mature može pomoći da učenik što bolje nauči. Uz sve potrebne materijale i rešene testove upoznaće se sa načinom formulisanja budućih pitanja i mogućim odgovorima. To će učeniku poslužiti čak i kao provera ličnih znanja. 

Oslobađanje od napetosti

Većina mladih tokom situacija kao što je polaganje male mature može imati sklonosti ka strepnji. Veoma je bitno oslobađanje od napetosti i pozitivno razmišljanje. Ukoliko određena tema ne ide kako je očekivano – treba izbegavati dramatizovanje. Loš stav ne vodi ka uspehu. Jačanje samopouzdanje i trud. Gradivo koje zbunjuje dobro je učiti sa stručnim licem za pripremu. Pogotovo prilikom upisa u privatne srednje škole, omogućen je pripremni program za učenike. 

Upis u srednju školu

Uložen je veliki napora i ostalo je samo da se pokažežu dobre rezultati i upiše u željenu školu. No, kakvu školu je najbolje odabrati? Da li učenik bira školu prema proceni svojih sposobnosti i želja? Ukoliko učenik ima dobre ocene, voli puno da čita i zainteresovan je za nova znanja, odličan izbor biće gimnazije. Pored toga, velika je zainteresovanost za škole u kojima se stiču praktična znanja, no na učenicima je da odaberu a na roditeljima da pravilno upute. 

Privatne gimnazije 

Privatne škole uopšte, a pogotovo privatne gimnazije odlična su podloga za dalje obrazovanje. Privatne gimnazije imaju znatno jači tempo učenja nego državne škole, a zahtevi su izraženiji. Veliki izbor stranih jezika, kvalitetne laboratorije i sale za vežbanje krase ove škole. Privatne gimnazije imaju fantastičnu opremljenost prostora i sigurno su najbolji izbor za učenike koji ostvaruju dobre rezultate. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *