Kako se trajno rešiti hemoroida? Thd metoda daje izvanredne rezultate

pexels-gustavo-fring-4173251

Kada čujete da neko već duže vreme ima problema sa hemoroidima, to u stvari znači da je došto do zapaljenja vena i pojave otoka u završnom delu debelog creva.

Sa medicinskog aspekta, osnovna podela je na spoljašnje i unutrašnje hemoroide. Obe vrste mogu biti vrlo uporne i kod pacijenta izazivati neprijatan bol, svrab ali i povremeno krvarenje.

Ipak, razloga za preveliku brigu nema jer hemoroidi ne spadaju u ozbiljnu bolest, što opet ne znači da ih je potrebno zanemariti. Adekvatna i pravilna nega kao i promena načina ishrane za početak mogu biti dovoljni za rešavanje ovog vaskularnog problema. Međutim, ako se zapuste i ne leče se na vreme, hemoroidi mogu doći čak do IV stadijuma. U tom slučaju operacija je neizbežna.

U hirurgiji, operacija hemoroida THD metodom se pokazala najuspešnijom i najdelotvornijom kada se radi o trajnom uklanjanju hemoroida.

Zbog čega je operacija hemoroida THD metodom omiljena kod hirurga?

Kako se pojavila i počela da se primenjuje na našim prostorima, thd metoda je među vaskularnim hirurzima postala omiljena metoda kada je lečenje hemoroida u pitanju. Pre svega zbog toga što se radi o minimalno invazivnoj metodi koja sa jedne strane ne podrazumeva sečenje kao što je slučaj kod klasičnog operativnog postupka, dok sa druge strane daje izvanredne rezultate u trajnom rešavanju ove uporne bolesti.

Naime, thd metodom se direktno deluje na uzrok koji je doveo do pojave hemoroidalne bolesti. Pomoću doppler ultrazvuka se utvrđuje hemoroidalna arterija koja se plasiranjem šavova podvezuje nakon čega dolazi do povlačenja hemoroida. Ova vrsta zahvata može trajati od 30-60 minuta u zavisnosti od trenutnog zdravstvenog stanja pacijenata, dok se pacijent nakon intervencije vrlo brzo otpušta iz bolnice.

Ono što ovu metodu izdvaja od ostalih je da jedina može garantovati trajno izlečenje, pa se pacijenti jednom za svagda mogu rešiti ovog zdravstvenog problema. Ostale metode mogu ih samo trenutno ukloniti, ali one često ne dovode do 100% izlečenja.

Kako thd metoda deluje na pacijenta?

S obzirom da je reč o najsavremenijem načinu lečenja, bez hirurškog reza, oporavak pacijenata je veoma lak i brz. Za 5 -7 dana nakon intervencije oni se mogu vratiti redovnim aktivnostima. Kod klasične metode, oporavak je dosta duži i teži, a pacijenti sve vreme imaju bolove na mestu gde se sprovodila operacija.

Nakon izvođenja thd metode, pacijentima se savetuje da neko vreme povedu računa o ishrani. To praktično znači da se čvrsta i začinjena hrana zaboravi, a da na dnevnom meniju budu namirnice koje su bogate vlaknima kako bi se pospešio rad creva i omogućilo njihovo pražnjenje. Umerena i lagana fizička aktivnost je takođe nešto što se preporučuje pacijentima, naročito u prvim danima nakon intervencije.

Ima li rizika od kompikacija?

Sama operacija hemoroida THD metodom je jednostavna za izvođenje, pa samim tim spada u omiljene intervencije kod većine hirurga kada se radi o otklanjanju šuljeva. Što se tiče potencijalnog rizika od eventualnih komplikacija, treba napomenuti da je on dosta manji nego što je slučaj kod izvođenja klasične hemoroidektomije. Kod nekih pacijenata može se javiti krvarenje, otežano mokrenje, dok je mnogo ređa pojava hematoma ili tromboza.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *