Kako se vratiti u formu posle porođaja?

Trenutak kada žena donosi na svet novi život je svakako stresan, šta god drugi da pričaju. Upravo iz tog razloga je najvažnije dobro se pripremiti u svakom smislu.

Ne bez razloga, mnoge trudnice odlučuju da pohađaju vežbe, tokom kojih se pripremaju za porođaj. Tamo će naučiti da dišu, ali i na koji način da maksimalno anuliraju stres, koji porođaj sam po sebi donosi.

Zahvaljujući savremenom tempu života i činjenici da mnoge pripadnice nežnijeg pola nastoje posle porođaja što pre da se vrate u formu, to mnoge od njih naravno brinu i o svom telu. Nije zgoreg da napomenemo i to da je potrebno posebnu pažnju posvetiti kondiciji i u toku trudnoće.

Šta je najvažnije za vraćanje u formu posle porođaja?

Ako ste mislili da ćete čim beba ugleda svetlost dana i vi biti u prilici da se brzo vratite u prethodnu formu, moramo ipak da vas donekle razočaramo. Naravno da će se to desiti, ali možda ne dovoljno brzo, odnosno ne onoliko brzo, koliko ste vi mislili da će biti.

Da biste zaista mogli da imate liniju kao i pre trudnoće, biće potrebno da posebno povedete računa o svom telu, o ishrani i o fizičkim aktivnostima.

Međutim, s obzirom na celokupnu situaciju, to možda i nije tako jednostavno, kako na prvi pogled izgleda. U velikoj meri postupak oporavka posle porođaja zavisi i od prethodne fizičke kondicije porodilje, ali i od mnogih drugih faktora, koji u svakom slučaju moraju da budu uzeti u obzir.

Imajte na umu da su se vaši stomačni mišići u velikoj meri opustili, zatim da se koža prvenstveno na stomaku rastegla i sasvim prirodno, da su se kukovi trudnice raširili. Ipak, nije nemoguće da se ona u relativno kratkom vremenskom periodu vrati u dobru fizičku formu.

Potrebno je na prvom mestu da vodi računa šta jede, a naročito ako doji bebu. Iako mnoge porodilje žele na prvom mestu da se vrate telo u prethodno stanje, trebalo bi da na umu imaju i nešto mnogo važnije. A to je napredak bebe, posebno ukoliko se ona hrani majčinim mlekom. Upravo zato se i preporučuje da svaka porodilja unosi sasvim dovoljnu količinu zdravih namirnica, te da na taj način omogući i svom detetu adekvatnu ishranu.

Zašto mnogi preporučuju steznike za porodilje?

Kako je praktično nemoguće da se porodilja usudi da vežba odmah posle porođaja, a dok rana ne zaraste, to postoji mnogo bolje rešenje.

Ukoliko budete koristili steznik za porodilje u tom periodu, vrlo je verovatno da će se mišići na vašem stomaku u relativno kratkom vremenskom periodu vratiti u prvobitno stanje. Morate voditi računa i o izboru veša, jer se na tržištu mogu javiti i modeli, koji donekle mogu biti kontraproduktivni. Tačnije, ukoliko koristite steznike za porodilje koji su izrađeni od nekvalitetnih materijala, onda oni neće imati tako dobar efekat.

Iako je osnovna uloga steznika, kako im i sam naziv kaže, da stežu i zatežu mišiće stomaka, oni utiču pozitivno i na kožu, posredno, ali i na organe, te takođe imaju i mnoge druge pozitivne efekte.

Najpre naglašavamo da oni utiču na smanjenje bola nakon porođaja, jer imaju i određeni stepen kompresije, pa zato smanjuju edeme, te pospešuju i takozvanu mikrocirkulaciju.

Pored svega toga, žene koje se odluče da nose steznike za porodilje osećaju i viši nivo udobnosti, a koža na njihovom stomaku postaje glatkija.

Kako izabrati od steznik za porodilje?

Svakako je najsigurnije da se konsultujete sa svojim ginekologom prvo oko toga da li on preporučuje u vašem slučaju da nosite steznik za porodilje.

Dalje je važno i to što ženski donji veš mora sa puno pažnje biti izabran, a što se odnosi i uopšteno na donji veš i na grudnjake za dojilje, ali i na steznike za porodilje.

Zato i jeste najvažnije da odaberete donji veš od kvalitetnih materijala. A poželjno je da ženski donji veš, pa i steznici, odnosno specijalni grudnjaci budu elastični i udobni. Upravo to je ono o čemu treba posebno da vodite računa kada budete kupovali bilo šta od navedenog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *