Kako štampa kataloga može da unapredi vaš biznis?

Katalozi su praktična stvar kada imate grupu proizvoda koje želite da sortirate kako bi potencijalne mušterije imali jasniji uvid u ono što nudite. U nastavku pogledajte koje odluke je najbolje doneti kada je u pitanju odabir kataloga za vaš biznis.

Ukoliko ste vlasnik uspešnog biznisa, onda sigurno znate šta znači dobra promocija i uspešno predstavljanje brenda. Za one koje možda to ne znaju još uvek, potrudićemo se da vam približimo na koji način dobra promocija u vidu kataloga kao vida direktnog marketinga može da utiče na razvoj biznisa.

Katalozi – dizajn i štampa 

Kada su u pitanju katalozi, izrada a često i dizajn se odvija u štamparijama. Mnoge štamparije će vam ponuditi i usluge svog dizjanera kako bi osmislio dizajn za vaš katalog. Ova usluga nije obavezna ukoliko vi imate ideju i svoj dizajn za vaš biznis. U štamparijama možete dobiti i savet u smislu da li se vaša ideja poklapa sa mogućnostima izrade kataloga.

Štampa kataloga se izvodi na različitim vrstama papira. Ovde vi odlučujete o tome kakav će estetski doživljaj odavati katalog kada dođe u ruke potencijalne mušterije. Možete birati između sjajnog i mat izgleda papira. Moderne verzije kataloga češće imaju mat papir jer izgleda elegantnije i bogatije. Takođe, nakon izrade imate prava tražiti i doradu u vidu klamovanja, plasitifikacije i slično.

Ono što je bitno da znate, kada je izrada vašeg kataloga u pitanju, je lični pečat vaše firme. Potrudite se da budete orginalni i da dizajnom izdvojite vašu firmu od konkurencije. Vizuelni identitet vaše firme će u većini slučajeva biti presudan kod potencijalnih mušterija. Svet se danas zasniva na vizuelnim senzacijama, zato se potrudite da vaš dizajn i izgled firme uhvati oko potencijalne mušterije.

 

Kada je štampa kataloga korisna, a kada suvišna?

Katalozi, iako vrlo praktični, mogu nekad biti i pogrešan vid promocije. Ovo se odnosi na firme čiji proizvodi zavise od ličnog zahteva i ukusa mušterije. Primer toga je Atlas nameštaj koji svojim mušterijama daje priliku da sami izaberu materijal od koga će nameštaj biti izrađen kao i željenu konfiguraciju.

Proizvodnje jednog do dva proizvoda takođe nisu pogodne za izradu kataloga. Katalog je tu da vam pruži uvid u različitost ponude, tako da za ovakve firme katalog bi bio beskoristan.

Ukoliko imate grupaciju proizvoda, onda je katalog najbolji način prodaje za vas. U katalogu ćete sve svoje prozivode navesti, opisati i staviti njihovu cenu, što je sasvim dovoljno zainteresovati potencijalnu mušteriju. Možete navesti i dodatne stavke radi što bolje promocije vašeg proizvoda.

Vizuelni identitet i njegova važna uloga

Već smo pomenuli vizuelni identitet i njegov značaj, ali ćemo u nastavku naglasiti njegovu funkciju. Svet je danas prepun slika i te slike do nas stižu brzinom svetlosti. Potrebno je zaista pažljivo odabrati slike koje će zadržati pažnju potencijalne mušterije i tako je zainteresovati za vaš proizvod. Dizajn ovde igra veliku ulogu u kreiranju vizuelnog doživljaja vašeg brenda.

Vizuelnost vašeg brenda je ono što će ostati u svesti potrošača. Na vama je da odlučite kakvu ćete vizulenu poruku preneti potrošačima. Budite dosledni svom stilu i svojoj ciljnoj grupi. Upravljajte se prema svojoj demografiji jer će vam ona služiti kao putanja u kom pravcu bi vaš brend trebalo da se razvija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *