Kako zanimanje utiče na psihu čoveka?

profesija-advokat

Ko drugome jamu kopa sam u nju upada; U laži su kratke noge; Što je babi milo to joj se i snilo; S kim si takav si… Svi smo vrlo dobro upoznati s narodnim poslovicama i znamo da ih „iz cuga“ kažemo bez problema jer su usađene u našoj svesti, bilo društvenoj, kulturnoj ili psihološkoj, jer su deo našeg društva i bića od davnina.

Ne zna se ko ih je izmislio, niti kada tačno, ali zna se da potiču iz dalekih vremena kada se srpska lepa reč prenosila usmenim putem. A zašto se baš tako govorilo i zašto su i dalje aktuelne…?  Zato što su svevremene, zato što se mogu odnositi na bilo koje vreme, zato što su naša svest i istina.

I lepo se kaže ako želiš nekome nešto loše da namestiš verujte da će vas nekada podjednako nešto loše zadesiti. S kim si takav si je vrlo važan socijalan momenat koji danas možda aktuelan više no ikad, svako zanimanje ima uticaja na ljudsku psihu, kao i okruženje u kojem se nalazi dok je na poslu i okruženje van posla u neposrednoj blizini.

Počeli smo setivši se starih mudrosti kako bismo ukazali na specifičnu temu, a to je kako posao koji obavljate da biste prehranili svoju porodicu i sebe i platili sve račune zapravo utiče na vašu psihu.

  • Advokati

Ukoliko želite da budete advokat morate znati da se od vas uvek očekuje da budete čvrsti, staloženi, mirni, ali i lukavi i domišljati, jednom rečju moralno snažni. Ne samo što morate biti moralno snažni već morate imati svest o tome da je taj posao koji radite jedan od najstresnijih poslova. Upravo tako sa jačom svešću o tome otkrili biste svoje probleme na vreme i sprečili anksioznost i depresiju, jer advokati preopterećeni poslom i različitim ishodima za svoje klijente često gube sebe u tome, jer su pod konstantnim pritiskom da svojim klijentima obezbde ono zbog čega su ga ovi i angažovali. Uvek postoji taj strah od neuspeha, od toga da se ne može svaki slučaj dobiti i da se ne može protiv zakona iako su neki surovi.

  • Profesori

Osobine koje smo naveli za advokata idu i uz profesiju iz oblasti prosvete.  Mnogi koji nisu iskusili ovaj posao smatraju da je jedan od lepših i lakših. Lepših da, ali lakših nikako. Znate ono „eh, u naše vreme…“ bila su drugačija vremena. Što znači drugačije vaspitanje i pozicija profesora, roditelja i deteta. Mnogi i danas pričaju kako je za vaspitanje deteta zaslužan profesor. To je samo delimično tačno, jer prvo ide ono što se ponelo iz kuće, šta je deteta naučilo od roditelja, ali i od okoline, od druge dece i društva gde oni ne žele da se osećaju kao autsajderi ili luzeri, kao svako ko nije dovoljno kul, što nekad znači i vređanje profesora. A profesor to sve mora da istrpi i sigurno će ga tako nešto pogoditi da čuje od dvojih učenika. Nema ničeg nepredvidljivijeg od dečijeg uma, uma tinejdžera kome divljaju hormoni, zato treba biti obazriv i znati kako treba postupiti u takvim situacijama što je možda dovoljanm dokaz da ne može profesor biti svako, kao što ne može ni advokat biti svako. I profesor mora naučiti da posao ostavi tamo gde jeste, jer će u suprotnom imati neprospavane noći i izgubiće osećaj za druge stvari i druge ljude fokusirajući se samo na učenike.

  • Lekari

Lekari opet moraju da razvijaju svoj sistem za suzbijanje svega što vide i lepo i ružno. Doktor mora biti uvek hladne glave, koliko god bilo teško ne vezati se i ne dozvoliti da to utiče na njih. Ovaj posao je jedan od najstresnijih, najtežih i najpotresnijih. Na taj način što pokušavaju da suzbiju ono što vide mogu izazvati distanciranost prema bliskim osobama, kao i nesposobnost da se vežu i pokazuju emocije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *