Kakve usluge možete očekivati u domovima za stare?

stari-ljudi

Kada želite da nekog smestite u dom za stare, onda bi trebalo da se dobro raspitate kakvih sve domova ima. Trenutno su domovi za stare u ekspanziji i ima ih sve više. Zato treba da znate da odaberete onaj koji vama i vašim potrebama, ali i željama najviše odgovara.

Istraživanje je najbolja opcija. U suštini opšte je poznato čemu služe domovi za stare i kakve usluge oni nude. Ipak, sa druge strane razlika između domova upravo se ogleda u tim stvarima. Najvažnija stvar je da osoblje u domovima bude maksimalno profesionalno i da uslovi budu apsolutno prihvatljivi. Ipak, treba gledati da dom ima i dodatne usluge.

Osnova – ishrana i medicinska nega

Ove usluge pružaju svi domovi za stare. Medicinska nega i briga je važna. Takođe je važna i pažnja koju posvećuju korisnicima doma. Kada je u pitanju ishrana, domovi se fokusiraju da to bude specijalan način ishrane koji je prilagođen potrebama korisnika. Pojedini domovi nude i savete nutricioniste, što je samo opcija plus. Takođe, u domu za stare trebalo bi da se svakom korisniku pristupi pojedinačno i da mu se napravi specijalan plan ishrane. Na taj način ćete videti koliko je jedan dom ozbiljan. Pre nego što smestite neku osobu u dom za stare, važno je da imate uvid u to kakva je ishrana. Važno je i da naglasite kakav tretman očekujete kada je u pitanju nega i ishrana.

Fizikalne terapije

Kako se u staračkim domovima smeštaju korisnici koji imaju različite vrste problema, tako i domovi treba da misle o tome da mogu što više usluga da ponude. Dom za stare koji ima mogućnost fizikalne terapije i rehabilitacije u suštini je vrlo profesionalan dom. Ove terapije se uglavnom odnose na sve one korisnike koji su imali neke vrste povreda, preloma. Takođe, koristi se i kod onih koji su imali moždani udar. To znači da određeni domovi za stare pružaju usluge magnetoterapije, kineziterapije, elektroterapije i sve ostale potrebne terapije.

pletenje

Podsticanje radnih sposobnosti

Vrlo je važno da korisnici zadrže sve ono što vole da rade. Odnosno, važno je da im se obezbede određena sredstva. Domovi za stare imaju svoje unapred utvrđene aktvinosti, ali je važno i da im dopustite da nastave da rade ono što su radili i pre nego što su došli u dom. Na primer, ako neki korisnici vole da pletu, treba da im se obezbede ta sredstva. Ako vole da slikaju, crtaju, fotografišu itd, treba im i to obebzediti. Na taj način daje im se do znanja da se njihove sposobnosti još uvek cene i da su vrlo bitni u ovom društvu.

Društvene i kulturne aktivnosti

Svaki dom za stare bi trebalo da organizuje različite vrste društvenih i kulturnih aktivnosti. Pod tim se podrazumevaju različite vrste radionica, vežbe, mozgalice, kvizovi, šetnje, sportske aktivnosti, domine, šah, karte. Pojedini domovi za stare organizuju i rođendane svakom korisniku i to može da bude vrlo interesantno. Na taj način mogu se angažovati i svi ostali da naprave poklone za korisnika koji slavi. Na taj način svaki njihov dan će biti ispunjen i biće im lepo da provode vreme na takvom mestu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *