Kancerogene promene i oboljenja

kancer

Rak, kancer je vid tumora koji preti da ozbiljno ugrozi zdravlje. Rak je jedna od top pet gorucih oboljenja i treća po redu bolest u svetu, posle srčanog i moždanog udara, koja izaziva smrtnost.

Nenormalna deoba ćelija u ogranizmu predstavlja oboljenje zvano kancer. Svaka ćelija ima svoj životni vek i treba da umre kako bi se stvorila nova ćelija. Međutim neke ćelije, poremećenom ravnotežom u organizmu,  nedostatkom hranljivih materija, kiseonika i disbalansom hormona, ne završavaju svoj životni ciklus na vreme već pokušavaju da žive večno, to jest sve dok živi domaćin. To im polazi za rukom u organizmima koji pogoduju za takvu vrstu nenormalnog ciklusa života ćelije, a kasnije možda rasta i deobe raka do nivoa poznatog kao metastaza. Metastaza predstavlja širenje kancera na okolne organe odnosno činjenicu da se kancer razvio toliko da je počeo da se širi na okolinu.

Uvrženo je mišljenje da do raka u najvećem broju slučajeva dovodi zagađenje organizma koji se nije adekvatno čistio niti se čisti.

Lečenje raka rapidno napreduje iz godine u godinu uz pomoć velikih sredstava koja se ulažu u detaljna istraživanja, zatim uz drastično bolju informisanost i adekvatnu blagovremenu prevenciju.

Zdravi i bolesni uveliko razmišljaju zašto i kako kancer nastaje i kako se leči. Skoro svako dete od desete godine života je čulo neku informaciju u vezi sa kancerom. Ako obratimo pažnju na rasprostranjenost svesti u vezi ove bolesti  sve upućuje na to da je rak sve više i više izlečiva bolest.

Nekoliko vrsta kancera se izdvojilo kao najučestaliji, to su rak debelog creva, karcinom pluća, rak reproduktivnih organa, rak kože, rak krvi i rak štitne žlezde. Zatim i druge kancerozne promene kao sto su simptomi raka dojke ili drugi kancerozni simptomi oboljenja organa.

Rak debelog creva

Jedan doktor je rekao da ako znate šta se dešava u zadnjem metru najdužeg creva sistema za varenje u organizmu koje ide od usta do anusa, to vam može spasiti život. Rak debelog creva je često oboljenje kako u muškaraca tako i u žena. Ima dugu evoluciju i od prvih promena do manifestacije bolesti može proći čak od pet do deset godina.

Pravovremeno otkrivanje promena na debelom crevu omogućava delovanje i blagovremeno saniranje problema. Potrebno je obratiti pažnju na neuobičajen rad creva, zatvor ili proliv i pratiti stanje tragova krvi u stolici mikroskopskim pregledom.

analize

Sva hrana koju čovek unosi u organizam se posle varenja izbacuje putem debelog creva. Takođe debelo crevo je i poslednje i jedino mesto te vrste u ljudskom organizmu gde se određene hranjive materije apsorbuju i iskorišćavaju. Nedovoljnom brigom o kvalitetnoj ishrani i ne održavanjem normalnog metabolizma u debelom crevu se stvaraju naslage koje onemogućavaju absorpciju materija i normalnu funkciju organa i na taj način debelo crevo postaje pogodno mesto gde se mogu razvijati ćelije raka. Nedostatak normalne međućelijske razmene kiseonika vrlo pogoduje nenormalnim ćelijskim deobama kao što je kancer.  Pacijent se najčešće izlaže kolorektalnom hiruškom zahvatu i u dogovoru sa lekarom se zatim dalje leči po propisanoj terapiji. Izlečivost raka debelog creva je u 80-90% uspešna.

Kancerozno obolenje disajnih organa – rak pluća

Rak pluća u industrijskim zemljama gde je vazduh zagađen i gde se cigarete konzumiraju svakodnevno nije nova pojava. Mnogo ljudi oboli od maligniteta upravo zbog okruženja u kojem žive i stila života koji preferiraju. Postavlja se pitanje da li genetske predispozicije igraju presudnu ulogu od obolevanja od kancera. Postoji mogućnost, dokazano je istraživanjima, da se sklonost ka obolenju genetski može naslediti, ali najvažnije jeste da to nije konačan ishod i da zapravo način života i eventualne provokacije određenog organa, u ovom slučaju pluća, u krajnjem slučaju dovode do stadijuma bolesti. Konzumiranjem cigareta, ne bavljenjem sportom i aktivnostima koje obezbeđuju dovoljnu količinu kiseonika plućima vremenom mogu da dovedu do ozbiljnih problema. Rak pluća otkriva se putem obaveznog pregleda skenerom i magnetnom rezonancom. Simptomi kod ovog obolenja mogu da izostanu ili da se pomešaju sa nekim drugim bolestima pa na to posebno treba obratiti pažnju kod prevencije plućnog maligniteta. Rak pluća se brzo širi i brzo metastazira zato je najveći uzročnik smrtnosti muškaraca i žena, podjednako. Ukoliko se kancer pluća otkrije blagovremeno dok nije došlo do drastičnog širenja, uspešnost operacije je 60%.

Kancer dojke

Promene na koži grudi ili tkivu dojki kao što su kvrdžice, crvenilo, izbočine na koži mogu ukazivati na kancerozne promene i malignitet. Simptomi raka dojke se mogu prepoznati običnim pregledom grudi koji se vrši kod kuće. Samopregled dojki je vrlo preporučljiv i gotovo može da spasi život. Karcinom dojke je najčešća bolest od koje obolevaju žene. Postoji mogućnost da i muškarci takođe obole od karcinoma dojke, ali je odnos slučajeva jedan prema sto pa se gotovo i ne uzimaju u obzir i ne ubrajaju u statistiku. Lekarski pregled dojki takozvana mamografija ili ultrazvučni pregled dojki je obavezan lekarski pregled kod žena upravo zbog učestalosti ove bolesti. Rak dojki je totalno izlečiv, naravno, ukloliko se otkrije na vreme. Često se kod operacije raka dojki pribegava uklanjanju jedne dojke ili obe dojke, takozvanoj mastektomiji, kako bi se uklonila mogućnost ponovnog pojavljivanja ili daljeg širenja kancera. Mastektomija se sve češće ubraja u preventivne metode od kanceroznog oboljenja. Svaki čovek podnosi vreme bolovanja na svoj način, ali žene su posebno osetljive na ovakvu vrstu zahvata koji je i fizički vidan te zahtevaju posebnu dodadnu pomoć i podršku specijalizovanih lica koja su obučena da pomognu ženama da se na najbolji način psihofizički oporave nakon ovakve vrste operativnog zahvata.

rak-dojke

Jedini medicinski priznati načini lečenja raka jesu operacija, hemoterapija i zračenje. Operacija je način lečenja pacijenta koji je urgentan i za cilj ima da ukloni tkivo koje je se razbolelo i da zaustavi dalje širenje kancera kroz organizam.

Hemoterapija predstavlja sistemski oblik uništavanja stanica raka unošenjem citostatika u organizam bolesnika. Hemoterapija iako sve nepopularnija metoda lečenja zbog loših efekata po organizam je i dalje jedna od vodećih metoda lečenja raka u konvencijalnoj medicini.

Zračenje ili radio terapija je ciljano uništavanje ćelija raka x ili gama zracima visoke energije. Zračenjem se maksimalno štiti okolno tkivo koje nije zahvaćeno rakom i na taj način se povećava uspešnost terapije. Zračenje se primenjuje uglavnom kod već odmaklog stadijuma bolesti. Ovo je najpoznatiji metod lečenja u onkologiji i gotovo svaki drugi pacijent u Srbiji se upućuje na ovakvu vrstu lečenja.

Na Kubi se rade tretmani i lekovi proverene efikasnosti, od kojih su mnogi jedini u svetu, kao što je slučaj sa Heberprot-P koji se koristi u lečenju dijabetskog stopala. U pogledu medicinskih tretmana veoma je važno istaći da kubanska istraživanja nude veoma uspešne i originalne tretmane za određene vrste bolesti. Neki od tih tretmana su: tretman za vitiligo i psorijazu, alopeciju, retinitis pigmentosa, dijabetes, tretmani za rak pluća, mozga, prostate, dojke, kao i tretmani iz oblasti neurološke rehabilitacije (Parkinsonova bolest, Alchaimer, poremećaji nervnog sistema itd.), ortopedije i traumatologije, estetske hirurgije, tretman za lečenje bolesti zavisnosti (droga, alkohol, itd.). Za više informacija o lečenju na Kubi možete kontaktirati agenciju Consulta al Futuro.

lecenje-bolnica

Lečenje van bolnice to jest u kućnim uslovima treba zatim da se nastavi promenom načina života, a često i totalnom promenom razmišljanja i dotadašnjih navika. Da bi se kancer predupredio veoma je poželjno prihvatiti se određenih lekarskih saveta u svakodnevnom životu. Korisne navike kao što je bavljenje sportom i briga o hrani koju jedemo pomažu telu da imuni sistem radi najbolje što može. Na taj način se smanjuju šanse od kanceroznih promena u ćelijama. Posebnu pažnju treba obratiti na hormone koji regulišu kompletno zravstveno stanje organizma.

Zato samo napred put zdravih navika uz zdravo razmišljanje do zdravog života bez kancera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *